Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 100 ordningsvakter förlorade sina tillstånd på ett år – polisen förklarar hur man övervakar branschen

Uppdaterad 10.01.2023 12:53.
Ordningsvakt fotograferad bakifrån.
Bildtext I 122 fall gällde de indragna loven ordningsvakter.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Polisen har dragit in hundratals tillstånd för personer inom säkerhetsbranschen bara under år 2022. Det kommer fram i en utredning som Polisstyrelsen har gett till Inrikesministeriet.

På tisdagen offentliggjordes uppgifter om hur polisen övervakar den privata säkerhetsbranschen. De många utredningarna om våldsamma väktare och ordningsvakter har fått inrikesminister Krista Mikkonen (Grön) att kräva en utredning från Polisstyrelsen, som är den instans som övervakar väktarbolagen.

Enligt utredning har polisen i fjol hävt tillstånden för 753 personer inom säkerhetsbranschen. Utredningen ger inga förklaringar till varför tillstånden har dragits in.

40 väktare förlorade sina lov

I 122 fall rörde de indragna tillstånden ordningsvakter och i 40 fall väktare. De allra flesta fallen, 402 stycken, gällde den yrkesgrupp som kallas utförare av säkerhetsskyddsuppgifter. De jobbar till exempel med att installera inbrottslarm och låssystem.

Ett stort antal indragna tillstånd, 96 stycken, gäller de arbetsledare inom säkerhetsföretag som har titeln ansvarig föreståndare.

Enligt utredningen hör det till vid brottsutredningar att kontrollera om de misstänkta har tillstånd att fungera som väktare eller ordningsvakt.

Polisen hävde under år 2022 näringstillståndet för ett femtiotal företag i säkerhetsbranschen, men i alla fall utom två var det näringsidkaren själv som bad om hävandet.

År 2021 fanns det ca 16 800 väktare och 36 400 ordningsvakter i Finland enligt utredningen.

Uppgifterna har preciserats 10.1.2023 kl 11.15.