Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Åtta programledare i Melodifestivalen 2016!

Från 2015
Petra Mede, Henrik Schyffert, Charlotte Perrelli, Sarah Dawn Finer,William Spetz,
Bildtext Petra Mede, William Spetz, Gina Dirawi, Sarah Dawn Finer, Charlotte Perrelli och Henrik Schyffert.
Bild: Karl Nordlund/SVT

Varför nöja sig med en eller två programledare i Melodifestivalen man kan drämma till med åtta stycken?

Så tycks SVT har resonerat inför vårens omgång av Melodifestivalen.

- Vi älskar jubileer, och hittar vi på ett jubileum ska vi fira ordentligt, konstaterade exekutiva producenten Christer Björkman vid presskonferensen på tisdag eftermiddag.

Jubileumsturné

Jubileet i fråga är att det blir femtonde gången Melodifestivalen åker på turné. Med fyra deltävlingar, Andra chansen och en stor final kan det vara behändigt med en hel programledarpatrull. De flesta har dessutom Melodifestival-erfarenhet sedan tidigare.

Komikern och tv-profilen Gina Dirawi kommer dock att finnas med under hela resan. Hon ledde Melodifestivalen både 2012 och 2013, belönades med flera tv-pris och har sedan dess legat högt på många Mello-fantasters önskelista då det gäller programledare.

Att Edward af Sillén återvänder i egenskap av manusförfattare lär också glädja många vänner av Melodifestivalen. Tävlingen och programledarna får årligen ta emot mängder av respons, och Edwards namn har figurerat flitigt då fans på sociala medier längtat tillbaka till mera lyckade Mello-årgångar.

Gina Dirawis programledarkolleger under Melodifestivalen 2016

Deltävling 1 – Göteborg 6 februari
Petra Mede, som har erfarenhet av att leda både Melodifestivalen 2009 och Eurovision Song Contest 2013.

Deltävling 2 – Malmö 13 februari
Charlotte Perrelli, som både varit programledare för och artist i Melodifestivalen och icke att förglömma vunnit hela Eurovision Song Contest (med Take me to your Heaven 1999).

Deltävling 3 – Norrköping 20 februari
Henrik Schyffert, en av Sveriges absolut största komiker. Ledde en deltävling i Melodifestivalen 2005 så är inte helt ny i sammanhanget.

Deltävling 4 – Gävle 27 februari
Sarah Dawn Finer ledde Melodifestivalen med Gina Dirawi (och Helena Bergström) år 2012. Har också deltagit i tävlingen 2007 och 2009. Hennes alter ego Lynda Woodruff brukar dyka upp i Eurovisionssammanhang.

Andra chansen – Halmstad 5 mars
Ola Salo och Peter Jöback. Ola Salo representerade Sverige tillsammans med The Ark vid ESC i Helsingfors 2007. Peter Jöback är musikalstjärna och har hunnit delta i Melodifestivalen två gånger, 1990 och 2010.


Final – Stockholm 12 mars

William Spetz, youtubefenomen med det inte helt lätta uppdraget att locka en yngre publik till evenemanget. Är med sina 19 år historiens yngsta programledare i Melodifestivalen.

Mer om ämnet på Yle Arenan