Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Irans avrättningar är "statligt sanktionerat dödande"

Enligt FN:s människorättschef Volker Türk kränker den senaste tidens avrättningar i Iran internationell lag om mänskliga rättigheter. Avrättningarna motsvarar ”statsanktionerat dödande” säger Türk i ett uttalande.

Türk säger också att dödsstraffet nu används av den iranska regeringen som vapen för att skrämma befolkningen och tysta oliktänkande.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter uppger att de har information om ytterligare två avrättningar som är nära förestående.

I lördags hängdes två män för att ha dödat en medlem av säkerhetsstyrkorna under de regimkritiska protesterna som pågått sedan september i fjol.

Källa: Reuters

Utrikes

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen kan bli Natos nya generalsekreterare

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är en av kandidaterna till Natos nya generalsekreterare, skriver brittiska The Sun med hänvisning till diplomatkällor.

Enligt tidningen har ett flertal Nato-länder gett sitt stöd för att der Leyen skulle ta över ledarskapet inom militäralliansen efter nuvarande generalsekreteraren Jens Stoltenberg.

Stoltenberg har lett Nato i nio års tid och avslutar sitt uppdrag i oktober.

Diplomatkällorna tror emellertid att Storbritannien skulle lägga in ett veto mot valet av der Leyen, eftersom hon inte anses ha skött sitt jobb som Tysklands försvarsminister under åren 2013–2019 tillräckligt väl.

Den tyska tidningen Welt am Sonntag skriver att också Spaniens premiärminister Pedro Sanchez och brittiska försvarsministern Ben Wallace är starka namn som Stoltenbergs möjliga efterträdare.

Källor: The Sun, Reuters

Grekland hoppas att EU stöder bygget av landets gränsstängsel

Den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis ber EU om ekonomiskt stöd för att förlänga stängslet på gränsen mellan Grekland och Turkiet.

Avsikten med gränsstängslet är att hindra migranter från att ta sig över gränsen från Turkiet.

– Vi är med om att trygga säkerheten i Europa och främjar en enhetligare och effektivare europeisk säkerhetspolitik, konstaterade Mitsotakis till nyhetsbyrån AFP på fredagen.

Den grekiska regeringen har tagit beslutet att förlänga det fem meter höga och 37 kilometer långa gränsstängslet med ytterligare 35 kilometer.

Källa: AFP

Flera döda och hundratals skadade efter orkan i amerikanska Arkansas

I amerikanska Arkansas har åtminstone tre dött och hundratals personer skadats då en orkan slagit till mot delstatens huvudstad Little Rock på fredagen lokal tid, uppger lokala myndigheter.

Bara på huvudorten Pulaski vårdas minst 50 personer på sjukhus för skador, rapporterar CNN. Orkanen har förstört hus och fört med sig träd och bilar.

Invånarna i USA:s mellersta delar har under den senaste tiden fått tampas med kraftiga stormar.

Nationella väderinstitutet NOOA har gett orkanvarningar i flera delstater och omkring 15 miljoner människor berörs av uppmaningen att skydda sig från orkaner i helgen.

Källa: Reuters, CNN

Andrew Tate släpptes ur fängelse – och sattes i husarrest

Den kontroversiella influencern Andrew Tate och hans bror Tristan har släppts ut från ett fängelse i Rumänien.

De har förflyttats till husarrest, och inväntar en brottsutredning, uppger Andrew Tates advokat.

Bröderna är misstänkta för bland annat människohandel, våldtäkt och sexuellt utnyttjande.

De häktades den 29 december 2022.

Andrew Tate har tidigare blivit bannlyst från flera sociala medieplattformar för bland annat misogyna kommentarer. Han har skapat sig en trogen följarskara på internet, speciellt bland unga män.

Källa: Reuters

Flera skadades när två schweiziska regionaltåg spårade ur i separata olyckor

Två regionaltåg i Schweiz spårade ur på fredagen i två separata incidenter. Över tio människor skadades.

Händelserna inträffade vid Lüscherz och Büren zum Hof, nära staden Bern, uppger polisen.

I Büren zum Hof uppger polisen att 12 personer – 9 vuxna och 3 barn – skadades. Av dem hade en person skadats allvarligt.

Enligt polisen skadades också flera personer i samband med urspårningen vid Lüscherz.

En storm hade fört med sig hårda vindar och kraftiga regn i områdena.

Källor: AFP, AP.