Mild vinter och regn lindrar energikrisen i Tyskland – ”uteslutet” att det blir brist på gas, säger myndigheter
Trots tidigare dystra prognoser kommer Tyskland knappast att lida någon brist på gas under vintern. Sparåtgärder och en hittills mycket mild vinter har bidragit till att gaslagren fortsättningsvis är så gott som fyllda.
För den som vill åka skidor och pulka har den centraleuropeiska vintern hittills varit en stor besvikelse.
Förutom en kort köldknäpp i mitten av december har temperaturerna för det mesta rört sig mellan fem och tio plusgrader och i stället för snö faller bara regn.
Till exempel under nyårshelgen var dagstemperaturerna i de södra delarna av Tyskland ställvis uppe i nästan 20 grader.
Det här har ändå samtidigt lett till att man också mitt i vintern har kunnat fylla på gaslagren, som för tillfället är fyllda till över 90 procent.
Klaus Müller, chef för myndigheten som ansvarar för gasförsörjningen, utesluter därför att det under vintern skulle bli brist på gas i Tyskland.
Från myndighetshåll utgår man i stället från att de tyska gaslagren också efter vintern kommer att vara fyllda till över hälften och man koncentrerar sig redan nu på att säkra gasförsörjningen också för nästa vinter, alltså 2023 till 2024.
Gaspriserna förblir höga
I en intervju i tidningen Bild am Sonntag uppmanar Müller ändå folk att fortsätta spara, då en större gasförbrukning i vilket fall som helst leder till högre priser. Några snabbt sjunkande priser kan kunderna i nuläget inte heller räkna med.
– Trots att priserna på gasbörserna går ner, kommer det att dröja innan det här gynnar kunderna. Det hänger ihop med att till exempel kommunala energibolag fortfarande sitter på gas som de tidigare har köpt in betydligt dyrare. Men riktningen är i alla fall den rätta, säger Müller till det tyska rundradiobolaget ARD.
Att det inte verkar bli den krisvinter som många hade förutspått hänger också ihop med sparåtgärder. Ifjol låg gasanvändningen 14 procent under medelsförbrukningen för de tidigare fyra åren.
Den uteblivna gasen från Ryssland har också delvis kompenserats genom mer import från bland annat Norge.
Läget underlättas samtidigt av att Tyskland strax före jul kunde ta i bruk den första terminalen för flytande naturgas.