Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Julia och Sam i Karis väntar sitt andra barn: ”Att inte skaffa barn löser inte kriserna i världen”

Sam och Julia Stenvall håller upp en ultraljudsbild på deras ofödda barn.
Bildtext Sam och Julia Stenvall ska få sitt andra barn i april.
Bild: Minna Almark

För Julia och Sam Stenvall i Karis har det varit naturligt att bilda familj. Även om det pågår kriser i Finland och världen är lösningen inte att sluta skaffa barn, resonerar de.

Varken Julia eller Sam Stenvall har tagit det för givet att få barn, men önskan att någon gång bli förälder har alltid funnits där.

– Jag har alltid tänkt att jag vill ha barn i något skede. Det har mest varit en fråga om när man har en möjlighet till det, säger Sam Stenvall.

Karisborna Julia och Sam Stenvall väntar sitt andra barn: "Även om det pågår kriser är lösningen inte att sluta skaffa barn"

9:29

För dem blev det aktuellt i samma veva som de flyttade från Helsingfors till Karis för några år sedan. Tvårummaren byttes ut mot ett rymligt småhus och de hade båda studerat färdigt och hunnit jobba ett antal år.

– Det kändes som ett nytt skede i livet och att det fanns mera utrymme för ett barn, inte bara med tanke på kvadratmetrarna, konstaterar Julia Stenvall.

Många vill ha flera barn, men livssituationen är ett hinder

Befolkningsförbundets senaste familjebarometer visar att nativiteten i Finland är i ett brytningsskede och de som är i fertil ålder får allt färre barn. Allt fler väljer att inte alls skaffa barn, bland annat på grund av pressen från arbetslivet och klimatkrisen.

När man slår ihop alla funderingar kan det bli så mycket att man beslutar att inte skaffa flera barn

― Sam Stenvall

Gapet mellan hur många barn man önskar sig och hur många som verkligen föds ökar också. Det här är ett fenomen som Sam Stenvall känner igen.

– Det verkar som om många skulle vilja ha flera barn, men att det hela tiden finns faktorer som försvårar det. Man måste övervinna problemen och få livssituationen i sådant skick att den tillåter att man med gott samvete kan skaffa barn, säger han.

En man och en kvinna står vända mot varandra. Kvinnan väntar barn. De heter Sam och Julia Stenvall.
Bildtext Sam och Julia Stenvall då de väntade sitt första barn.
Bild: Emilia Nyberg

Det kan handla om att man bor trångt och att det är för dyrt att flytta till något större. Eller så kan det vara en rädsla för att det inte finns daghemsplatser inom ett rimligt avstånd.

– När man slår ihop alla funderingar så kan det bli så mycket att man beslutar att inte skaffa flera barn eller inte några överhuvudtaget, fortsätter han.

”Med barn kommer ett större ansvar för världen”

Julias och Sams första barn föddes för ett år och fem månader sedan och i april kommer de att få sitt andra barn. Sedan får de se om det eventuellt blir ännu ett tredje barn.

Sam och Julia Stenvall i Karis tillsammans med deras dotter, som är ett och ett halvt år gammal.
Bildtext Sams och Julias dotter är snart ett och ett halvt år gammal.
Bild: Privat

Båda två är medvetna om och funderar på de konflikter som pågår i Finland och världen, men de vill inte låta det styra hur de resonerar kring att bilda familj.

– Det känns inte som en lösning att inte skaffa barn bara för att något är dåligt i världen. I stället kan man ta ett större ansvar och aktivt jobba för en bra framtid för barnet och att omgivningen och miljön ger förutsättningar till det, säger Julia Stenvall.

Man skulle tro att ju fler barn man skaffar, desto bättre blir situationen i framtiden

― Sam Stenvall

Sam håller med om resonemanget och tillägger att han har funderat om det alls är smart att skaffa barn när så mycket går åt fel håll i världen.

Men det hjälper inte att tänka så och dessutom finns det så många saker som kan bli bättre, fortsätter han.

– Bara för att saker är dåliga nu så betyder det inte att de är dåliga om tio eller tjugo år. Det skulle vara roligt att kunna berätta för barnen när de är äldre, att när de var små så fanns det massor av kriser, men att vi fixade dem!

En annan sak som han nämner är diskussionen kring arbetskraftsbristen i Finland.

– Man skulle tro att ju fler barn man skaffar, desto bättre blir situationen i framtiden. Man kan tänka på det viset också om man vill hitta något positivt.

Man lär sig att hantera kriser

När deras dotter föddes för snart ett och ett halvt år sedan hade coronapandemin slagit till med allt vad det innebar. Efter det har flera andra kriser, som Ukrainakriget och en svajig ekonomi, följt.

Om man inte kan göra något åt situationen är det onödigt att låta sig bli nedstämd

― Julia Stenvall

På sätt och vis har det inneburit att man på ett mentalt plan har lärt sig att klara av svåra situationer, säger Julia Stenvall.

– Om man inte kan göra något åt situationen är det onödigt att låta sig bli nedstämd och inte fortsätta leva sitt liv.

Både hon och hennes man är nöjda med det liv de lever i småstaden Karis. De bor på pendelavstånd från sina jobb i huvudstadsregionen och det känns tryggt och servicen fungerar.

– Här är väldigt barnvänligt. Det finns bra dagis med bra personal. Allt fungerar som det ska. Det känns inte som en belastning att skaffa barn, varken för oss själva eller för andra, säger Sam Stenvall.

Karisborna Julia och Sam Stenvall väntar sitt andra barn: "Även om det pågår kriser är lösningen inte att sluta skaffa barn"

9:29