Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina nära att förlora staden Soledar till ryska trupper: ”Allt är fullständigt förstört”

Ukrainska soldater i Bachmut.
Bildtext Ukrainska soldater i Bachmut.
Bild: Stephan Goss / AOP

Ryska trupper uppges vara väldigt nära att ta över kontrollen över den ukrainska staden Soledar. Intensiva gatustrider fortsätter både där och i närbelägna Bachmut.

– Tack för våra soldaters motståndskraft där i Soledar, det har gett de ukrainska styrkorna mer tid och kraft, sa Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i sitt dagliga tal sent på måndag kväll.

Under natten fortsatte de hårda striderna och på tisdag morgon hade Ryssland tagit över stora delar av staden.

Pavlo Kirilenko, chef för regionen Donetsk oblast, säger att Rysslands attacker mot Soledar och närbelägna Bachmut har varit obevekliga.

– Den ryska armén reducerar de ukrainska städerna till spillror genom att använda alla möjliga sorters vapen och ”den brända jordens taktik”. Rysslands krig följer inga regler och leder till döda civila och mycket lidande.

Intensiva närstrider sliter på soldaterna

– Det är fysiskt och moraliskt tungt för soldaterna att hela tiden förinta massan som kommer emot, säger den estniska översten Peeter Tali till den estniska rundradion ERR.

Enligt uppgift har Ryssland de senaste dagarna använt en taktik som går ut på att massvis med soldater, inklusive elitutbildade trupper, väller in i städerna för att överrumpla de ukrainska försvararna.

– Ryssen krigar på ett robust sätt: artillerield, infanteriet in genast efter, de dödas, artillerield på nytt, igen infanteriet in och ukrainarna bara fortsätter att förinta dem.

Tali säger att det är väldigt tungt att försvara en stad då avståndet till fienden är ”en meter, 200 eller 50 eller 20 meter”.

En invånare i hårt omstridda Bachmut ledde sin cykel förbi ruiner i förrgår. Över 95 procent av invånarna tros ha flytt staden.
Bildtext Bachmut fredagen den 6 januari. Mindre än fem procent av invånarna är kvar i staden.
Bild: Lehtikuva

President Zelenskyj beskrev scenerna, så som de har beskrivits för honom, i sitt tal:

– Allt är fullständigt förstört. Det finns nästan inget liv alls kvar.

Avståndet mellan Bachmut och Soledar är drygt tio kilometer.

– All mark nära Soledar är täckt av ockupanternas lik och ärr från eldgivningen. Det är så här galenskap ser ut, sa Zelenskyj.

Hittills har Ryssland redan förlorat över 110 000 man i kriget - det är fruktansvärt mycket, men Vladimir Putins regim verkar inte bry sig det minsta

Peeter Tali, estnisk överste