Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nedlagd blindskola ger Svenska folkskolans vänner alla tiders donation

Uppdaterad 10.01.2023 16:41.

Svenska folkskolans vänner, SFV, tar emot en donation på 37 miljoner euro av Svenska blindskolföreningen som lägger ner sin verksamhet.

Donationen består till största del av börsaktier och bostadsaktier, meddelar SFV.

Det uppges vara den största enskilda donation som SFV fått sedan föreningen grundades år 1882.

Svenska blindskolföreningen beslöt på tisdagen att lägga ned sin verksamhet eftersom staten och kommunerna numera sköter utbildningen för personer med synnedsättning, vilket har varit föreningens syfte.

– SFV är en sakkunnig aktör som jobbar för jämlik utbildning. Vi har fullt förtroende för att föreningen förvaltar donationen framgångsrikt, säger styrelseordförande Ralf Blomqvist vid blindskolföreningen.

Enligt SFV används donationen för att främja utbildning för i första hand personer med synnedsättning.

Inrikes

Aamulehti: Finnair tänjer på restriktionerna för handbagage i businessklass

Finnair hann slopa de skärpta restriktionerna för handbagage för passagerare i businessklassen innan de ens trädde i kraft. Det berättar Finnair för Aamulehti.

Handbagagets maximivikt skulle sänkas från 10 till 8 kilo i början av juni. På grund av kundfeedback har Finnair ändå bestämt sig för att maximivikten ska hållas vid 10 kilo, men de kommer i stället att strama åt gränserna för mängden handbagage.

Från och med juni kommer passagerare i businessklassen att få ta med sig en liten resväska och en personlig vara, till exempel en ryggsäck.

Andra passagerarklasser på flyg inom Europa påverkas fortfarande av de ursprungliga förändringarna.

Polisen utfärdade hundratals sanktioner för regelbrott vid övergångsställen och körning på trottoar

Polisen delade ut hundratals avgifter för trafikförseelser under övervakningsveckan för oskyddade trafikanters trafikbeteende den 22–26.5.

Polisen ingrep alltså främst i trafikbeteende som äventyrade säkerheten för fotgängare, cyklister och förare av lätta elfordon.

Sanktioner delades ut bland annat till fotgängare som korsade vägen mot rött ljus eller förare av cyklar eller elsparkcyklar som körde på trottoaren.

Också förare av motordrivna fordon har tilldelats sammanlagt 130 böter för bristande efterlevnad av reglerna för övergångsställen. Av dem var 18 så allvarliga att föraren fick tillfälligt körförbud.

Högsta domstolen: Materialet i Auer-fallet ska huvudsakligen hemlighållas

Anneli Auer och hennes före detta partner har begärt att Högsta domstolen ska återbryta deras sexual- och våldsbrottsdomar. I ansökan föreslog de att allt material ska vara offentligt.

Högsta domstolen bestämde ändå att materialet huvudsakligen ska hemlighållas. Allt material som tidigare har blivit hemligstämplat ska tills vidare förbli det, medan det nya materialet delvis är offentligt.

Auer och hennes före detta partner baserar deras begäran om återbrytning på att Auers barn drog tillbaka sina vittnesmål i februari.

Källa: STT