Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Andrew Tate blir kvar i häktet i Rumänien

Uppdaterad 10.01.2023 22:25.

Den kontroversielle brittisk-amerikanske influeraren Andrew Tate fick på tisdagskvällen avslag efter att ha överklagat sin häktningsdom i Rumänien. Han misstänks bland annat för människohandel och sexualbrott.

Det var i slutet av december som Andrew Tate greps tillsammans med sin bror Tristan och två rumäner. Inledningsvis häktades de i ett dygn och sedan förlängdes tiden till ytterligare 30 dagar.

De misstänks för människohandel, våldtäkt och för att ha bildat en grupp för organiserad brottslighet för att utnyttja kvinnor.

Andrew Tate har blivit ökänd för sitt hatprat och specifikt kvinnofientliga uttalanden. Han är en självutnämnd kvinnohatare och har bland annat sagt att det delvis är kvinnors fel att de blir våldtagna och att kvinnor tillhör män.

Tate och de övriga gripna har nekat till brott och därför har de krävt att de ska släppas från häktet. Åklagarna har begärt att de misstänkta ska hållas häktade tills utredningen är klar.

Se video från när Andew Tate grips den 29 december. - Spela upp på Arenan

De misstänkta anlände iklädda handklovar till en domstol i Bukarest på tisdagsmorgonen och sent på tisdagskvällen kom beskedet att beslutet om häktning i 30 dagar står fast.

Om polisen behöver mer tid för utredningen kan åklagarna ansöka om att förlänga de misstänktas häktning med upp till 180 dagar, enligt rumänska lagar.

Åklagarna: Offren har utsatts för hot och våld

Enligt åklagarna har bröderna Tate rekryterat sina offer genom att förföra dem och påstå att de är ute efter ett förhållande. Offren har tagits till lokaler utanför huvudstaden och utsatts för både fysiskt våld och hot.

Offren har också tvingats skapa pornografiskt innehåll för olika sociala mediesajter. Det här har bidragit till stora vinster för bröderna, enligt åklagarna. En av bröderna misstänks ha våldtagit ett av offren i mars i fjol, vilket är tidpunkten för när brottsutredningen startades.

När en domare i Rumänien godkände gripandet motiverade hen det så här:

”Möjligheten att de misstänkta skulle undgå utredning, lämna Rumänien och bosätta sig i länder som inte tillåter utlämning kan inte ignoreras med tanke på deras ekonomiska möjligheter och kommentarer i offentligheten”.

Åklagare har lagt beslag på 15 lyxbilar och över tio fastigheter och annan egendom. Det här för att undvika att några tillgångar säljs eller göms. De har också lagt beslag på offrens bostäder.

Andrew Tate flyttade till Rumänien år 2017 efter att han i Storbritannien började utredas för sexualbrott.

Andrew Tate i munkjacka med händerna i handklovar. Två poliser leder honom på en gata.

Sexualbrottsmisstänkte Andrew Tate hålls häktad i 30 dagar i Rumänien

Tate misstänks för en rad brott tillsammans med tre andra.

Källor: AP, Reuters

Artikeln uppdaterades kl. 22.12 efter domstolens beslut.