Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundratals finländare har skickat dödliga hälsningar till ryska soldater genom ukrainsk nättjänst – är det solidaritet eller morbid hjälpverksamhet?

Uppdaterad 12.01.2023 16:58.
En haubits, det vill säga en slags modern kanon, avfyrar ett skott i Ukraina på ett fält.
Bildtext Caesar-haubitsen som avfyras på bilden är så vitt Svenska Yle vet inte inblandad i meddelandeförsäljningen Sign My Rocket.
Bild: Sameer Al-Doumy / AFP

Tjänsten Sign My Rocket skapar debatt i Finland, som är ett av de länder där tjänsten används mest. I centrum står frågan om hur medskyldiga det ryska folket ska anses vara till kriget i Ukraina.

Författaren Sofi Oksanen, sannfinländska riksdagsledamoten Jussi Halla-aho och arbetslivsprofessorn Martti J. Kari har åtminstone en sak gemensamt: de har betalat för att få ett meddelande skrivet på robotar och artilleriammunition som används av den ukrainska sidan i kriget mot Ryssland.

Oksanen valde att skriva ”Jaxuhali” – det vill säga styrkekramar – och ett hjärta, medan riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) gick in för ett betydligt mer nischat budskap: ”Majoriteten av finländarna är inte paavoväyrysar” (redaktörens egen översättning).

Oksanen tycker att tjänsten erbjuder humor, som hon anser är nödvändigt för att ett folk ska klara av krig.

Kärnä berättar att hans budskap landade på en 155 millimeters granat. Också professor Kari vid Jyväskylä universitet valde samma granatkaliber, men med budskapet ”God jul H: familjen Kari”.

– Min pappa skadades av granatsplitter på (karelska) näset 1940 då han slog tillbaka rysk aggression. Vår familj fick på julen möjlighet att skjuta en granat med en hälsning i nacken på de anfallande aggressorerna i Bahmut. Nu är vi kvitt från pappa Topis sida, skrev Kari på Twitter i slutet av december.

Demonisering eller legitimt stöd?

I en kritisk kolumn i Iltalehti frågar sig journalisten Oskari Onninen vilka hemskheter som ännu ska göras i pappa Topis namn? Onninen anser att raketmeddelandena närmast är ren ondska.

Också politiker som förra utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP), Anu Vehviläinen (C) och Inka Hopsu (Gröna) har kritiserat fenomenet. Jussi Halla-aho skapade rubriker då han konstaterade att kriget slutar först då tillräckligt många ryska soldater dödats, och att det därför är oundvikligt att demonisera ryssar i och med kriget. Halla-aho har själv skickat meddelanden med Sign My Rocket-tjänsten.

Fredsförbundets verksamhetsledare Laura Lodenius gick hårt åt tjänsten då hon deltog i Slaget efter tolv på torsdagen.

– Det att folk vill ha en egen roll i det här, så att man sätter sitt eget namn eller hälsning på en granat som om de skulle vara där på slagfältet personligen, det tycker jag är ganska morbitt, säger Lodenius.

Den vanligtvis hundraprocentiga pacifisten Lodenius säger ändå att hon inte tycker det är konstigt att stödja Ukraina och den ukrainska armén i kriget, utan påpekar att det är internettrenden hon kritiserar.

Porträtt på Laura Lodenius.
Bildtext Laura Lodenius, verksamhetsledare på Fredsförbundet.
Bild: Seppo Ahava / Yle

– Det att folk tycker kriget är hemskt och Ryssland bryter mot folkrätten och därför stöder Ukraina, det kan jag leva mig in i och förstå. Men det här sättet känns nog underligt, säger Lodenius.

Marcus Prest, journalist och ivrig reservist, hör inte till dem som tycker att det är fel att skicka meddelanden via granater, men han har inte själv använt sig av tjänsten.

– De behöver all hjälp de kan få men de behöver inte mina hälsningar. Där jag står nu så vill jag inte sätta några hälsningar på granater. Om jag ger pengar behöver jag ingen uppmärksamhet för det, säger Prest i Slaget efter tolv.

Prest tror att om man har en personlig relation till den ryska armén, till exempel genom krigskopplingar i släkten, kan man vara intresserad av att skriva meddelanden på granater.

– Jag kan också förstå om man känner skräck eller fasa, eller är ursinnig på grund av invasionen så kan det vara ett sätt att ge utlopp för sina känslor.

Lodenius säger att hon tycker man kan skicka pengar genom etablerade hjälporganisationer, medan Prest påpekar att tanken med tjänsten är att ukrainska armén själv kan inhandla det de behöver utan mellanhand.

Lyssna på Slaget efter tolv med Laura Lodenius, Marcus Prest och historikern Johanna Wassholm.

Granathälsningar till Ryssland

39:21

Kassako utan verifierat mål

Sign My Rocket är en tjänst som grundades redan i somras. Strax innan nyår hade projektet samlat in en miljon dollar, och en stor del ska ha kommit från Finland.

Medieuppgifter gör gällande att nästan en tiondel av köpen har kommit från uppskattningsvis över 600 finländare.

I tjänsten får man själv välja meddelande och vilken typ av vapen det ska skrivas på. Ett meddelande på en 155 millimeters granat kostar 200 dollar, på en Himars-robot 1500 dollar och på ett MiG-29-jaktplan 20 000 dollar.

Men många har ifrågasatt om pengarna faktiskt går till de utlovade ändamålen. Oskari Onninen påpekade att Ukraina är Europas näst mest korrumperade land.

Kärnä säger till Iltalehti att hans efterforskningar visar att projektet nog är på riktigt.

Projektet säger att de med hjälp av pengarna har införskaffat bland annat bilar, drönare och Starlinkmottagare för internet.

Du kan kommentera artikeln fram till klockan 18 fredagen den 13 januari.

Diskussion om artikeln