Analys: Valrörelsen kör igång med allt fokus på vem som vill leka med Sannfinländarna
Ett spänt läge i opinionsmätningarna gör det svårt att se säkra regeringsalternativ. Nu ligger fokus inte på sakfrågor, utan på hur partierna positionerar sig mot varandra.
Partiledardebatt om jord- och skogsbruk: Petteri Orpo ifrågasatte slutsatser om kolsänkan
VF och De Gröna vill begränsa kalhyggen.
Veckan har inletts med ovanligt tydliga uttalanden om kommande regeringsförhandlingar. Veckans två valdebatter, den första i tidningen Ilta-Sanomats regi och den andra arrangerad av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, tog förstås fasta på det.
De Gröna, Socialdemokraterna och Vänsterförbundet har nu sagt rakt ut att de inte kan tänka sig sitta i samma regering som Sannfinländarna.
Det här är en klar hälsning till Petteri Orpo och beskedet i sig är förstås ingen överraskning. Få hade väl tänkt sig en blomstrande vänskap mellan Sannfinländarna och de nämnda tre partierna.
Det har inte varit kutym i Finland att ge sådana besked och så tydligt stänga för samarbete redan innan valresultatet är klart. Ta till exempel läget efter senaste riksdagsval, när Antti Rinne (SDP) sonderade. Även om det var alldeles väntat att han inte bildar regering med just Sannfinländarna var han hela tiden noga med att påpeka att han skulle höra alla om vad de vill föra fram i ett regeringsprogram.
De Gröna trampar på ställe trots massvis med goda klimatnyheter
Det var De Grönas Maria Ohisalo som var först ut med hälsningen till Orpo i tisdags. Samma dag råkade nyhetsdagen vara väldigt klimatbetonad.
Finlands vindkraftförening rapporterade om en ökning på 75 procent för vindkraften i Finland i fjol, med investeringar för närmare 3 miljarder som följd. På tisdag gick också både Finlands största exportbranscher och Finlands näringsliv EK ut med nyheter som samtidigt betonade att Finland måste sätta ännu högre fart på den gröna omställningen för att stå sig i den internationella konkurrensen.
Dylika klimatnyheter har duggat tätt den senaste tiden. Ändå väljer Sannfinländarnas Riikka Purra i nämnda valdebatter den här veckan att kalla klimatmålen överdrivna och stolt påminna om hur Sannfinländarna redan 2018 var det enda parti som lämnade statsminister Juha Sipiläs rundabordsförhandlingar om mer ambitiösa klimatmål.
Har Finland någonsin förr talat lika mycket klimat som nu?
De Gröna är alltså i ett rätt speciellt läge. Har Finland någonsin förr talat lika mycket klimat som nu? Nej. Men har De Gröna lyckats vända det här till sin fördel, skörda frukterna för framstegen i den gröna omställningen? Nej.
De Gröna trampar på med samma omkring tioprocentiga stöd som de gjort i stort sett hela den här regeringsperioden.
I det skenet handlar inte Ohisalos utspel om bara framtida regeringsdiskussioner utan om en ny riktning för hela valrörelsen i sig: ”Valet avgör om det är Sannfinländarna eller De Gröna som sitter i nästa regering”, skriver hon.
Det här är en polarisering som blivit tydligare sedan senaste riksdagsval, men att den tar en sådan här form ger valrörelsen svenska drag av blockpolitik.
Ideologi framför sakfrågor – men ideologi är pengar
Fokus på värdefrågor och på motpositionering har förstås sina risker. Sakfrågor hamnar lätt i skymundan. Och när andra partier så tydligt tar ställning mot ett enskilt parti kan det också ha motsatt effekt. Allt ljus är på Sannfinländarna just nu.
Samtidigt är det just ideologi som avgör vilken politik som driver landet. Mycket kan ändra de sista månaderna men som det ser ut nu är det Petteri Orpo som blir statsminister och då måste välja mellan en blåröd regering med SDP och en högerregering med Sannfinländarna.
Det här är ideologiskt sett två helt olika saker, men Orpos val handlar i praktiken om hur Samlingspartiet är villigt att kompromissa kring en så konkret sak som pengar.
Om regeringen är mera vänstersinnad eller mera högersinnad är alldeles centralt för vilken syn den har på skatter, socialskydd och det Samlingspartiet går till val på, statsskulden. Pengar och vardagsekonomi påverkar i allra högsta grad väljarnas vardag.
Analys: Kan Saml och SDP leda landet tillsammans? Det här säger skuggbudgetarna om eventuella regeringssamarbeten
Oppositionspartierna har presenterat sina alternativa budgetar och de är extra intressanta i år, med bara några månader kvar till riksdagsval och ett sannolikt maktskifte.