Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snöplogsförare i Pargas har bråda dagar: "Genom att prioritera och vänta med att ploga mindre gator går det ihop"

En man i arbetskläder framför en traktor.
Bildtext Kenneth Sjöberg tror att risken för översvämmade vägar är mindre i år än i fjol.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Efter att det snöat i flera dagar, väntas det nu börja regna. I Pargas centrum är risken för översvämningar ändå mindre än i fjol, eftersom snötäcket inte är så tjockt och gatubrunnarna är synliga.

Kenneth Sjöberg, gatuarbetsledare för vägunderhållet vid Pargas stad, är som bäst ute med traktorn och plogar. Han tycker att arbetet löper på bra, även om det blir långa dagar.

– Där som det är mest bilar plogar vi först. Vi börjar med de större vägarna, genomfartsvägarna, busshållplatser, lättrafikleder och gränderna kommer sist, säger Sjöberg.

Även om vädret nu skiftar från snö och några minusgrader till regn och plusgrader, tror Sjöberg inte att det ska uppstå några större problem, även om det intensiva arbetet säkert fortsätter.

– Vi måste bara prioritera, först plogar vi snöslasket och sen sandar vi och hoppas att sanden hålls på isen och inte går rakt igenom. Sen hoppas vi att det kommer lite snö som fryser fast på isen, att det inte blir så halt, säger Sjöberg.

En man som skottar bort snö från en trappa längs en gågata.
Bildtext Dan Laine plogar gångbanor och skottar bort snö från trappor i Pargas centrum.
Bild: Carmela Johansson / Yle

I fjol var flera av gatubrunnarna täckta av snö

I fjol hade Pargas problem med översvämningar eftersom flera av gatubrunnarna i centrum då var täckta av snö. Sjöberg tror ändå att risken för översvämningar är mindre i år, eftersom den snö som kom i december, hann smälta bort innan den nya kom.

– Brunnarna är ganska synliga jämfört med vad de var i fjol, då fick vi gräva massor med snö bort med grävmaskin. Det är helt andra förhållanden i år, så jag tror att det kommer att gå riktigt bra, säger Sjöberg.

Pargas stad ansvarar för vägunderhållet i Pargas centrum och Skräbböle, medan Destia ansvarar för Skärgårdsvägen och flera mindre landsvägar i periferin. Sjöberg påpekar att det alltid går att ringa staden om det finns problem med vägunderhållet på någon sträcka i centrumområdet. För större vägar kan man kontakta Vägtrafikantcentralens vägtrafikantlinje.

Snöhögar intill en parkering och en väg.
Bildtext I Pargas centrum finns flera snöhögar, men de är inte lika höga som de varit tidigare år.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Om någon är sjuk, måste vi andra ställa upp och hjälpa till”

I Pargas arbetar sju personer med vägunderhåll, staden har två lastbilar, fyra traktorer och en privat entreprenör som sköter Skräbböle-området. Dessutom hjälper Parfix-gruppen till att skotta trappor, busskurer och spångbroar vid Sundet. Även många privata entreprenörer sköter om vinterunderhållet hos olika husbolag i staden.

– Vi har kanske lite för stora områden per chaufför, men genom att prioritera och vänta med att ploga mindre gator till nästa dag går det ihop. Då någon är sjuk är det svårare, då måste vi andra ställa upp och hjälpa till så gott det går.

Sjöberg hoppas att alla trafikanter ska ta det extra lugnt i trafiken då väglaget är dåligt.

– Den här packade snön är väldigt hal, speciellt vid korsningar och övergångsställen. Bromssträckan är längre, så det gäller att sänka hastigheten.

En traktor som plogar bort snö.
Bildtext Den packade snön är väldigt hal, så det gäller att ta det försiktigt i trafiken.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Diskussion om artikeln