Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Våga utnyttja dina kontakter, läs på, och var modig – här är tipsen för dig som söker sommarjobb

En glassförsäljare lagar en glassboll.
Bildtext Bildsättningsbild. Många unga får sitt första jobb i en glasskiosk.
Bild: Tiina Jutila / Yle

I Åboland letar flera arbetstagare just nu efter arbetskraft inför sommaren. Med andra ord lönar det sig för den som vill ha jobb att börja skicka in sina ansökningar och höra sig för. Men hur ska man gå till väga?

I Pargas brukar det ofta finnas ganska gott om sommarjobb, men att hitta dem kan ändå vara knepigt.

Kajsa Lindström går på tvåan i Pargas Svenska Gymnasium, och hon hör till dem som tycker att det kan vara jobbigt att söka sommarjobb. Hon har själv jobbat i blomsteraffär och varit lägerledare på församlingens läger.

– Det kan vara svårt att hitta ett bra jobb om man inte är 18. Ibland vet man inte riktigt hur man ska göra heller. Det kommer nog som en chock för vissa att man ska börja söka jobb så tidigt på året, säger Lindström.

Tre unga kvinnor.
Bildtext Kajsa Lindström, Elin Kari och Iris Fors.
Bild: Maj Lundström / Yle

Elin Kari har jobbat som lekledare vid simskolan i Nagu, och hon har också jobbat på kafé. Det bästa med sommarjobben har varit att få träffa många människor.

– Till exempel då jag jobbade på kafé fick jag träffa de lokala Naguborna varje dag, det var roligt.

Kari tipsar om att man ska prata med personer som tidigare har sommarjobb om hur de har gått tillväga för att få hjälp när man själv söker jobb.

Iris Fors går också på årskurs två i PSG, och hon har själv bland annat jobbat på kafé. Hon betonar att det är viktigt att hålla koll på sina rättigheter som sommarjobbare.

– Det är viktigt att man är nöjd med sin egen lön, och det finns ju alltid en risk att arbetsgivare utnyttjar sommarjobbare. Så det är viktigt att hålla koll på vad man har rätt till.

Rasmus Henriksson har tidigare jobbat i butik och på potatisåker i Nagu. Han säger att det sociala är väldigt viktigt, och att det har varit roligt att jobba tillsammans med kompisar. Också lönen är viktig för honom.

– Det är nog den största orsaken till varför man söker sommarjobb överhuvudtaget. Jag behöver främst pengar till bensin, och man behöver ju också pengar för att kunna följa med på grejer, säger Henriksson.

En ung man med vit stickad tröja.
Bildtext Rasmus Henriksson.
Bild: Maj Lundström / Yle

Abiturienten Jennifer Blomqvist har tidigare arbetat både på kontor och inom äldreomsorgen, och hon hoppas på att få fortsätta jobba på äldreboendet också i år.

– Jag är ganska social, och det är roligt att få umgås med de äldre och mina arbetskompisar. Det är givande att försöka göra de äldres liv så bra som möjligt, säger Blomqvist.

Två unga kvinnor.
Bildtext Emilia Duncker och Jennifer Blomqvist.
Bild: Maj Lundström / Yle

Emilia Duncker är också abiturient i PSG, och hon har tidigare jobbat som kassabiträde i Pargas apotek, och som lägerledare för församlingen. Hon har redan nu börjat jobba vid Pargas hälsovårdscentral, där hon också jobbar i sommar. Hennes tips för sommarjobbssökande är att träffas på plats om det är möjligt.

– Man kan ju först skicka ett mejl, och sedan föreslå att ses på riktigt. Då är det kanske lättare att visa hurdan man är som person och kan plocka fram sitt cv.

Både Duncker och Blomqvist tipsar också om att söka flera jobb, så att man inte blir så beroende av att få en specifik plats.

Utnyttja kontakter, läs på, och var modig

Jenni Lindroos jobbar som verksamhetsledare och handledare vid Pargas stads ungdomsverkstad Aktiva. Till hennes arbetsuppgifter hör att stödja ungdomar som tycker att det är svårt att hitta jobb.

Även om läget inför sommaren fortfarande håller på att klarna, så hoppas Lindroos självklart på att det kommer finnas många sommarjobb.

– Förra året fanns det ganska mycket jobb att söka, vi var ganska överraskade över hur många som fick jobb. Det märktes inte att coronarestriktionerna skulle ha ställt till det då längre, säger Lindroos.

Jenni Lindroos, en kvinna med grå tröja och kort mörkt hår.
Bildtext Jenni Lindroos.
Bild: Maj Lundström / Yle

Lindroos berättar att de som söker sitt allra första sommarjobb ofta är villiga att jobba med vad som helst. För en 14- eller 15-åring kan det ändå vara svårt att lyckas hitta ett sommarjobb, trots att viljan finns där.

– Till exempel många kundservicejobb kräver att man är 18 eftersom man serverar alkohol. Flera sommarjobb här i Pargas finns dessutom i skärgården, vilket ju inte är ett problem i sig, men bussarna brukar sluta gå ganska tidigt på dagen vilket försvårar situationen för den som inte har körkort, säger Lindroos.

Det här ska du tänka på när du söker sommarjobb

  • Använd rätt sökord – du kan till exempel hitta arbetsplatser vida TE-byrån, jobbmarknaden.fi, och kommunernas webbplatser

  • Utnyttja alla dina kontakter – allt från släktingar till familjebekanta och kompisars föräldrar

  • Delta i rekryteringsmässor

  • Läs på om jobbsökning – det finns mycket information på nätet kring hur man kan gå till väga

  • Fundera på vad du kan och vad du är bra på, man lär sig också mycket via hobbyer till exempel

  • Förbered dig väl inför eventuella intervjuer. Du kan träna på att göra en arbetsintervju tillsammans med en kompis, och du kan också googla vilken typ av frågor som brukar komma upp

  • Försök vara modig och våga så mycket du kan!

Lindroos uppmanar ändå minderåriga att våga söka jobb vid till exempel restauranger, trots att man tror att man är för ung. Man kan till exempel jobba som köksbiträde eller städa och plocka skräp. Arbetsgivare brukar betona att det alltid gäller att fråga vad det finns för möjligheter, säger Lindroos.

För den som inte riktigt vågar ta kontakt med olika arbetsgivare genom att ringa eller dyka upp plats, kan ett alternativ vara att skicka mejl. Lindroos säger också att man kan ta med sig en kompis och tillsammans söka jobb om det känns tryggare.

Det lönar sig ändå inte att ta med sig föräldrarna, eftersom det kan ge arbetsgivaren intrycket att man inte är tillräckligt mogen för ett sommarjobb.

Fundera på vad du vill, vem du är och vad du kan

― Jenni Lindroos, verksamhetsledare vid Aktiva

Det första sommarjobbet får man ofta via kontakter, och Jenni Lindroos uppmanar unga att faktiskt våga använda sig av sina kontakter när de söker jobb. Man kan fråga allt från släktingar till sina kompisars föräldrar.

Det lönar sig också att sätta sig ner och fundera ordentligt på vilket jobb som passar för en och vad man är bra på.

– Fundera på vad du vill, vem du är och vad du kan – också sådant du har lärt dig via olika hobbyer kan komma till nytta. Det är viktigt att vara ärlig, men vi är ofta lite dåliga på att berätta vad vi kan här i Finland. Och våga, det krävs nog en del mod för att hitta ett jobb.

Diskussion om artikeln