Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Saarikko i partiledardebatt: Vi utreder om ränteavdraget på bostadslån kan återinföras

Ilta-Sanomats partiledardebatt 10.1.2023: Från väntster Samlingsapartiets ordförande Petteri Orpo, Centerns ordförande Annika Saarikko och Vänsterförbundets ordförande Li Andersson.
Bildtext Samlingspartiets Petteri Orpo, Centerns Annika Saarikko och Vänsterpartiets Li Andersson under Ilta-Sanomats valdebatt på tisdagen.
Bild: Lehtikuva

Den främsta nyheten i Ilta-Sanomats valdebatt är att Finansminister Annika Saarikko (C) har bett sitt ministerium utreda om skatteavdrag på bolån borde återinföras i något skede.

Ilta-Sanomat sände sin valdebatt på tisdag eftermiddag. I den deltog ordförandena från SDP, Samlingspartiet, Sannfinländarna, Centerpartiet, De Gröna, och Vänsterförbundet.

Till exempel Svenska Folkpartiet eller Kristdemokraterna var inte med.

Den mest överraskande nyheten kom när Annika Saarikko (C) berättade att hon bett Finansministeriets tjänstemän utreda om det kan finnas sådana omständigheter då skatteavdrag på ränteutgifter för bolån borde återinföras.

Systemet där bostadsägare kunde dra av en del av sina ränteutgifter för bolånen infördes efter kriget då landet var sönderbombat och staten ville främja återuppbyggningen.

För tio år sedan enades de politiska partierna om att stödet inte mera tjänade sitt syfte. Efter det har alla regeringar stött en process där det gradvis har avskaffats.

Nu sade Saarikko att hon gläntar på dörren till ett sådant system igen.

– Jag har i Finansministeriet kommit överens om att vi inleder en snabb analys där vi bedömer hur mycket räntan kan stiga innan man borde bedöma om man borde återinföra detta eller ett motsvarande system.

Hon påpekar att nästan en miljon finländare har bostadslån. Ofta handlar det om småbarnsfamiljer som också har många andra stora utgifter.

– Om det inte mera finns pengar för övriga utgifter i vardagen och vår inhemska efterfrågan äventyras har vi nått en smärtpunkt.

Riikka Purra (Sannf) stödde förslaget

Sanna Marin (SDP), Maria Ohisalo (Gröna) och Li Andersson (VF) motsatte sig avdraget med motiveringen att avdraget mest gynnar välbärgade personer.

Petteri Orpo (Saml) skulle hellre sänka skatten på arbete.

Detta lyfte partiordförandena fram i Iltasanomats valdebatt:

Oppositionen tyckte att regeringen borde ha tacklat energikrisen snabbare

Debatten inleddes med en diskussion om elpriset. Regeringen betonade att den redan har beslutat om många olika stöd.

Både Riikka Purra (Sannf) och Petteri Orpo (Saml) kritiserade regeringen för att ha tacklat energikrisen för långsamt.

Sanna Marin försvarade regeringens politik och betonade att stöd kan drivas igenom snabbare än pristak. Annika Saarikko påpekade att inte heller oppositionen har varit snabbare än regeringen i sin politik.

Patriordförandena diskuterade också tak på bolån, vilka partier som kan tänka sig samarbete i en kommande regering och statsfinanserna.