Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dålig lönsamhet får restauratören Vuojärvi att lämna Socis i Lovisa – kultur och förvaltning samsas kanske om huset i framtiden

Från 2023
Societetshuset Socis i Lovisa
Bildtext Societetshuset ligger centralt och har potential att fungera som ett vardagsrum för Lovisaborna. Arkivbild.
Bild: Stefan Härus / Yle

Från och med februari fungerar KV Restaurants inte längre som beställningsrestaurang i Societetshuset i Lovisa. Staden funderar på möjligheten att i framtiden kombinera restaurang med kultur och förvaltning.

Den nuvarande restauranginnehavaren KV Restaurants avslutar sin verksamhet i Lovisa societetshus den 31 januari. Företaget har drivit beställningsrestaurangen sedan hösten 2020.

– Vi har haft en olönsam verksamhet där med i praktiken väldigt få beställningar, som i huvudsak beror på pandemin. Vi har inte fått tillräckligt med beställningar som ett ställe av den där storleken kräver, säger restauranginnehavaren Kristian Vuojärvi.

Fast coronapandemin inte längre rasar och restauranger har öppet i normal ordning ser Vuojärvi ingen möjlighet att fortsätta.

– Nej, vi har nu gått på förlust i ett par år här och när trenden dessutom är att folk och företag bokar lokaler väldigt sent eller i sista stund så finns det för små marginaler, säger Vuojärvi.

Köket i gott skick

Före pandemin bokades lokaler ofta långt i förväg vilket gav restauranger bättre möjligheter att beställa råvaror, anpassa arbetsskift och anställa personal för olika tillställningar. Samtidigt minskade risken för förluster för plötsliga avbokningar.

Vuojärvi önskar en möjlig efterträdare all lycka eftersom lokalen och köket är i mycket gott skick, men kräver evenemang och tillställningar året runt för att verksamheten ska vara lönsam.

Kristian Vuojärvi planerar inga andra förändringar i Lovisa under den närmaste tiden.

– Nej, det löper bra i Degeri med en stadig kundkrets och till sommaren öppnar vi baren vid Skeppsbron igen.

Man väntar på att få en portion mat serverad på en matfestival.
Bildtext Matevenemanget Smaku X LWT ordnades i Societetshuset den 28 augusti 2022.
Bild: Leo Gammals / Yle

Mer kulturverksamhet är ett alternativ

Lovisa stad äger Societetshuset och under vintern ska man se över helheten och besluta om vad huset ska användas till i framtiden.

I bakgrunden finns bland annat en fullmäktigemotion från 2021 om mer omfattande kulturverksamhet i huset.

Enligt stadsdirektör Jan D. Oker-Blom finns det redan några potentiella alternativ.

– Ett är att vi vill ha en ny företagare som fortsätter där Vuojärvi blev med kanske ett lite annat koncept. Ett annat är att ha huset mer i kulturbruk beroende på önskemål om utrymmen. Vi vill utreda om det kan vara mer av ett kulturhus än idag, säger Oker-Blom.

Det tredje alternativet är att se om vissa delar av stadens verksamheter kan flytta in i huset. Just nu finns bland annat stadsfullmäktiges och -styrelsens mötesrum och bostadsmässokontoret i Societetshuset.

Fullmäktiges sammanträden fortsätter

– Vi vill utreda vilka verksamheter i så fall och om de tar hela huset, en del av huset eller en stor del av huset. Klart är att staden ämnar hålla sina fullmäktigemöten där och att staden inte tänker driva egen restaurangverksamhet, säger Oker-Blom.

Oker-Blom poängterar att det ena inte utesluter det andra – utredningen omfattar också möjligheten att kombinera restaurangverksamhet med kulturevenemang och dessutom inhysa någon av stadens funktioner.

Eftersom Societetshuset nyligen genomgått en omfattande renovering finns inga akuta behov av att budgetera för dylika ingrepp.

I samband med att Vuojärvi och företaget KV Restaurants inledde sin verksamhet blev en del planerat inredningsarbete ogjort, något som nu kan slutföras utan tilläggsbudgetering.

– Vi kom aldrig riktigt i mål med Vuojärvi på den punkten. Vi hade tänkt oss en del mattor, gardiner och möbler, så den typens åtgärder kan komma på fråga, men det skulle jag inte kalla för renoveringar, säger Oker-Blom