Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inget bredare stöd för återgång till munskydd

En mängd olika virus härjar som bäst i Finland, men de flesta experter som nyhetsbyrån STT intervjuat tror inte att en ny rekommendation om användningen av munskydd skulle förbättra läget avsevärt.

De flesta tillfrågade säger att munskydd kan minska smittrisken på individnivå, men att ökad användning inte skulle påverka hälsovårdens belastning.

Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar munskydd för personer som har symptom i luftvägarna, om de till exempel behöver använda kollektivtrafik. Enligt THL är det inte sannolikt att det skulle utfärdas en ny allmän rekommendation om munskydd.

Källa: STT

Inrikes

Amnesty kritiserar polisens agerande vid demonstrationer

Människorättsorganisationen Amnesty International kritiserar den finska polisen för att ha skingrat flera demonstrationer utan grunder. Organisationen understryker i sin årsrapport att man inte får sätta stopp för demonstrationer bara för att de stör trafiken.

Amnesty lyfter också fram stängselbygget vid gränsen till Ryssland och de ändringar som gjorts i gränsbevakningslagen, som gör det möjligt att vid behov stänga gränsen för asylsökande. Enligt organisationen kan det här försvåra asylsökandes möjligheter att söka internationellt skydd.

Organisationen är också orolig för att Finlands klimatåtgärder och de resurser som vikts för dem inte är tillräckliga.

Amnesty lyfter fram den nya sexualbrottslagstiftningen, abortlagen och den nya translagen som positiva utvecklingar i Finland. Organisationen påpekar att Finland fortsätter kränka samernas rättigheter, då sametingslagen föll i grundlagsutskottet.

yleiskuva - ruokakaupan hevi-osastoa, vihanneshylly, jonka edessä seisoo asiakas.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Metallarbetare lyfter plåt

Frågan om arbetskraftsinvandring delar kandidaterna – Trishna Balami från Nepal vill stanna i Vasa

SFP vill se mer arbetskraftsinvandring, Sannf. är skeptiska.