Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas och Kimitoön får pengar för att satsa på ungdomsarbetet i skolorna

Regionförvaltningsverken har beviljat understöd för att stärka ungdomsarbetet i skolor och läroanstalter. I Sydvästra Finland beviljades totalt 914 062 euro i understöd till 25 sökande.

Kimitoöns kommun beviljas 35 000 euro för att satsa på skolcoacher. Skolcoacherna ska delta aktivt i skolans vardag och ordna aktiviteter för eleverna, vilket ska stärka elevernas välmående, gemenskapskänsla och delaktighet i skolan.

Pargas stad får 30 000 euro för att utveckla ungdomsarbetet i de svenskspråkiga skolorna i staden. Fokus kommer i huvudsak att ligga på Sarlinska skolan och Malms skola.

Här finns mer information om projekten.

Åboland

Impivaara simhall i Åbo stängs på grund av ny städstrejk

Impivaara simhall i Åbo hålls stängd för allmänheten från torsdag morgon den 30 mars fram till lördag den 1 april på grund av strejken som servicefacket Pam har varslat om.

Undantag görs för skolgrupper, stadens egna simskolor samt idrottsakademins simmare.

Simhallen öppnar på nytt på söndag.

Servicefacket har förkastat det tredje medlingsbudet om ett nytt kollektivavtal som omfattar städare och fastighetsskötare. Tvisten handlar främst om löner.

Yrkesinstitutet Livia måste spara 1,5 miljoner

Målet är att i första hand minska fastighetskostnaderna och att inte anställa ny personal för att ersätta de som slutar av naturliga orsaker.

Yrkesinstitutet har i det här skedet inga planer på att lägga ner någon utbildning och målet är att nedskärningarna inte ska påverka undervisningen.

Hur sparåtgärderna ska förverkligas diskuteras på en aftonskola på torsdagskvällen den 30 mars.

Livia ordnar andra stadiets utbildning inom bland annat fiske, naturbruk och vård på sina enheter i S:t Karins, Pikis (Tuorla), Pemar och Pargas och är en del av utbildningssamkommunen Peimarin koulutuskuntayhtymä.

Samkommunens styrelse och fullmäktige fattar beslut om sparåtgärderna senare under våren.

Åbo stads Fölläri-cyklar tas i bruk senare på grund av vintervädret

Åbo stad skjuter upp planerna på att ta i bruk stadscyklarna på grund av det vintriga vädret.

De så kallade Fölläri-cyklarna har inga vinterdäck och därför är det inte tryggt att köra med dem om det finns snö och is på gatorna.

Tanken var att cyklarna skulle tas ur vinterförvaringen från och med början av april.

De nya cyklarna togs i bruk i somras. Totalt kördes 100 000 cykelturer med dem under förra säsongen.

Cyklarna tas i bruk så fort det är möjligt, meddelar staden.

Sommarens vägbeläggning i Egentliga Finland blir den kortaste på årtionden

Vägbeläggning i Egentliga Finland och Satakunta inleds vid månadsskiftet april-maj. Budgeten för arbetet är 16 miljoner euro. Det är ungefär en fjärdedel mindre än förra året.

Samtidigt har kostnaderna stigit avsevärt. Totalt är det frågan om 135 kilometer väg som måste förnyas, vilket är mindre än hälften av vad som gjordes förra året. Lika låg har totallängden inte varit på tiotals år. Orsaken är de höga materialkostnaderna för asfalt.

Beläggningen kommer huvudsakligen att ske på de mest trafikerade lederna. Andra vägar måste repareras ställvis.

Två tomter i rysk ägo gränsar till Skinnarviks militärområde på Kimitoön.

Åbo förvaltningsdomstol: Staten fick använda sin förköpsrätt av fastigheter i Kimitoön

För ungefär ett år sedan använde staten sin förköpsrätt för att ta över ett markområde i Kimitoön av försvarspolitiska skäl. Företaget som ägde markområdet överklagade, men det har nu förkastats av Åbo förvaltningsdomstol.