Kyra Kyrklunds långa karriär hyllades under Idrottsgalan – invald i Hall of Fame: ”Största betydelsen är att ridsporten blir accepterad”
Den finlandssvenska dressyrryttaren Kyra Kyrklund har skrivit finländsk ridsporthistoria. Hennes långa och oerhört framgångsrika karriär blev hyllad under Idrottsgalan.
Dressyryttaren Kyra Kyrklunds succékarriär har gjort henne till den mest framgångsrika ryttaren i Finland. Bland höjdpunkterna märks exempelvis tre femteplatser i OS, ett VM-silver och en seger i världscupfinalen.
I samband med Idrottsgalan utsågs hon som den första idrottaren inom ridsport till finländska idrottens Hall of Fame.
Det är en rörd Kyrklund som möter Yle Sporten på röda mattan.
– Jag känner att det är viktigt att jag är den första ryttaren som blivit invald så det känns kul.
Även Jarkko Nieminen (tennis), Olli Mäki (boxning), Sami Elopuro (squash) och Marjo Matikainen-Kallström (skidåkning) utsågs till Hall of Fame i år.
Kyra Kyrklund var märkbart rörd uppe på scenen under talet.
– Hästarna har visat mig vägen genom livet. Alla människor jag känner, alla språk jag pratar och allt det jag har lärt mig om människor är på grund av hästarna.
Utmärkelsens enorma betydelse för ridsporten
Huruvida ridsport klassas som idrott eller ej har varit föremål för debatt under de senaste åren. I Sverige har åsikterna inte endast varit positiva när ryttare har vunnit det prestigefyllda Jerringpriset.
Kyrklund betonar att ridsporten via hennes färska utmärkelse äntligen får den uppmärksamhet den förtjänar. Hon poängterar att utmärkelsen är viktigare för sporten än för henne själv.
– Den största betydelsen (att ha blivit invald till Hall of Fame) är att ridsporten blir accepterad med de andra sporterna.
– Man kan definitivt säga att ridsport är sport, men också lite konst.
VM-silvret och segern i världscupen högvattenmärkena
Den finlandssvenska dressyrryttaren har utöver sina egna meriter, förstärkt sitt betydelsefulla avtryck inom ridsporten genom att coacha tusentals ekipage. De mest framgångsrika ekipagen som hon tränat har lyckats knipa flera mästerskapsmedaljer.
Kyrklund har dessutom utbildat flera unghästar till Grand Prix-nivå. Kyrklunds mest kända tävlingshäst, Matador, blev 2015 vald till den bästa dressyrhästen genom tiderna.
Efter ett flertal succéer både som tränare och ryttare, blickar Kyrklund tillbaka på karriärens höjdpunkter med värme.
– De är klart att VM-medaljen och vinsten i världscupen med Matador är speciella ögonblick, berättar Kyrklund med ett leende.
– Men sen också Edinburgh som jag tävlade med i Barcelona, som egentligen ingen förväntade sig någonting av.
Kyrklund och den då orutinerade hästen Edinburgh lyckades knipa en femteplats under Olympiska spelen i Barcelona 1992.
Saknar inte hästryggen
Kyrklund bor i dag på en hästgård i Storbritannien tillsammans med maken Richard White. Hemma hinner hon inte slöa då vardagen är fullspäckad med resor för att träna andra ekipage.
– Jag reser mycket och har träningar i Sverige, Portugal och Danmark.
Den internationellt berömda tränaren coachar i dagsläget bland annat den danska elitryttaren Cathrine Laudrup-Dufour som tog tre VM-medaljer i somras. Kyrklund agerar även som Portugals landslagstränare.
Då hon inte är på resande fot, tar hon hand om hästar hemma på gården. Uppe på hästryggen ser man henne inte längre.
– När man känner att man inte mer kan vara på den nivån där du vill vara så blir du bara frustrerad. Det är varken roligt för hästarna, mig eller Richard, säger Kyrklund med ett flin.
Kyra Kyrklund
Ålder: 71 år
Bor i Coolham, Storbritannien
Representerat Finland i OS sex gånger
Femteplats på OS 1980, 1988 & 1992
VM-silver i Stockholm 1990
Vinst i världscupfinalen i Paris 1991
Finsk mästare 11 gånger
Endast cancern har hållit henne borta från sadeln – Kyra Kyrklunds livsverk mycket mer än medaljer
Födelsedagspresenten blev en gåva för livet.