Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Maxims brutna ben blev en dyr historia för Marina – men hundarna är ”värda sin vikt i guld”

Kvinna sitter i en soffa med två hundar.
Bildtext Marina Tallgren med hundarna Ossi och Maxim.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Slutnotan för Marina Tallgren i Kvevlax landade på kring 3 000 euro. Men hon ångrar inte att hon valt att inte teckna någon djurförsäkring. Veterinären Emma Woivalin säger att priset för ingrepp kan variera stort.

Marina Tallgren i Kvevlax i Korsholm fick rejäl skrämselhicka i somras när olyckan var framme för hennes lilla hund Maxim.

- Jag hade skjutsat sonen till en fest och när han öppnade bildörren blev Maxim så ivrig att hälsa på ungdomarna så han skuttade ur famnen och landade så olyckligt att han bröt benet, berättar Tallgren.

Då var det bara att börja ringa runt för att få reda på vart man kunde föra honom för vård. Det var lördag kväll och det blev privatjour i Seinäjoki.

- De röntgade och lindade benet och så fick vi rekommendationen att uppsöka en ortoped. Det blev Tammerfors. Jag ringde runt till olika ställen men det var semestertider så det var svårt att få tag i folk. Vi väntade sex dagar på operation.

”Klart att det knäcker en”

När fakturorna kom för vården i Seinäjoki och Tammerfors handlade det om strax under 2 800 euro. Tallgren valde avbetalning i rater och räntan på det var 17,9 procent. Sen också en slutröntgen i Vasa på strax under 200 euro.

- Klart att det knäcker en, inte är man ju beredd på sådana summor. Man tänker: ”det är bara pengar”, men nog svider det, säger Tallgren.

Någon djurförsäkring hade hon inte.

- Då jag bad om offert så var det ganska dyrt, det gick på några hundra euro i året. Självrisken var ganska hög, plus att beloppet som de ersätter var max 2000. Så jag tyckte att det var nästan plus minus noll. Och med två hundar blir det ganska dyrt.

När hon nu ser tillbaka skulle hon ändå inte ha ändrat på saken.

- Det är ganska dyrt att betala några hundra euro i året för att eventuellt få 2000 om det händer något. Då ska du också tigga efter pengarna, det är byråkrati och saker.

Maxim lever livet

Men operationen var en succé och nu springer Maxim glatt omkring tillsammans med sin kompis Ossi, Tallgrens andra hund.

- Det gick riktigt bra, med facit i hand. Då vi sedan röntgade honom i Vasa så var veterinären där helt euforisk och sa ”Jag måste visa de här bilderna för dig, det här är konst”! Det kändes som att en sten fallit från hjärtat.

Marina Tallgrens hund Maxim.
Bildtext Allt ordnade sig för Maxim.
Bild: Yle / Joni Kyheröinen

Det kan bli dyrt vid veterinären, det vet säkert de flesta djurägare.

Men tänker man så när man skaffar hund?

- Jag har inte tänkt i såna banor. Man tänker nog bara ”den dagen, den sorgen”. Inte ska man ta ut sorger i förskott.

Men om och när det blir en hund till? Nu finns väl tanken där?

- Klart det. Men hundarna ger så mycket så jag skulle säga att de är värda sin vikt i guld. Man besparar sig andra bekymmer och problem. De ger så mycket glädje till alla i hela familjen, säger Tallgren.

Priset för ett ingrepp kan variera stort

Emma Woivalin är tillsynsveterinär på Västkustens miljöenhet, det vill säga inom den kommunala veterinärvården. Hon påpekar att det kan vara enorm skillnad på hur mycket ett ingrepp kostar i slutändan. Det kan variera beroende på exakt hur benet är brutet, på djurets ålder, storlek, med mera.

- Hela idén med kommunal veterinärvård är att det ska erbjudas grundläggande tjänster till ett förmånligare pris, men att reparera benbrott är bara i undantagsfall något som kan skötas inom denna grundläggande vård, säger Woivalin.

- Den spontana reaktionen jag fick av våra praktiker var att de hellre skickar över benfrakturer till privata aktörer, eftersom det finns specialkunnande där, fortsätter Woivalin.

Och behövs det en operation så måste man söka sig till specialiserade veterinärer med kunnande och utrustning för ortopedisk kirurgi.

Chihuahua Topo eläinlääkärin tutkittavana.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Sällan behov av specialvård

Frågan om försäkring måste var och en avgöra själv, anser Woivalin.

- Specialveterinärvård kostar ju ofta mera, men behovet finns sällan.

Pratet om dyr veterinärvård är något av en trigger för Woivalin.

- Visst är det dyrt ibland, men jag har blivit så trött på påståendet att allt alltid är det, för det är helt enkelt inte sant.

Det är ekonomiskt utmanande tider, men Woivalin har åtminstone inte personligen märkt av att det skulle synas i att människor låter bli att föra hunden eller katten till veterinären.

- Ur djurskyddsperspektiv är det värsta man kan göra att inte göra någonting, men att vårda halvhjärtat är ibland lika illa och bara förlänger smärtan.

Djurskyddet: Beakta kostnaderna

Kati White, verksamhetsledare på Djurskyddet i Finland, säger att man måste beakta veterinärkostnader när man funderar på att skaffa ett djur.

De mer grundläggande kostnaderna, som vaccinering, är förstås lättare att förutse.

- Men om det sker någon olycka eller om djuret får allvarligare problem så kan det bli rätt stora kostnader, säger White.

Försäkringar, det är också enligt White upp till var och en.

- Vill man ha en försäkring för större, överraskande kostnader? Sen så täcker ju inte försäkringarna allt heller, det gäller att läsa villkoren. Men på ett eller annat sätt måste man kunna se till djurets välmående.

Hur vanligt är det då att folk inte sköter om sina djur eftersom de inte har råd?

- Många låter bli att sköta om sitt djur på grund av brist på pengar, medan andra drar ner på sin egen levnadsstandard för att kunna ta hand om sitt djur.

Hur vanligt det är att folk helt överger sina djur har White inga säkra siffror på. Men på Djurskyddet är känslan att det sker allt oftare att djur måste få nya hem.

Det som hon kan säga med säkerhet är att allt fler ber Djurskyddet om ekonomisk hjälp. Såväl gällande veterinärkostnader som alldagliga kostnader.

- Det syns tydligt. Jag antar att en delorsak är att allt fler skaffade husdjur under coronaåren, utan att kanske tänka efter tillräckligt.