Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås nya skejthall kan hitta lokal i Östermalm – nu sätter lovprocessen i gång

Närbild på någons ben på en skejtboard, redo att rulla ner för en inomhusramp i blått.
Bildtext Snart kan Borgå ha en egen skejtboardhall. Bilden är tagen i hallen Kenneli D.I.Y. i Tammerfors.
Bild: Timo Turpeinen / Yle

Borgå stads ungdomstjänster har hittat lämpliga lokaler för en skejthall, något man letat efter i över ett år.

Tillsammans med lokalitetsledningen har ungdomstjänsterna utrett olika alternativ och och kartlagt olika lokaler, både stadens egna och sådana ägda av utomstående.

En tanke var att eventuellt placera bandlokalerna och skejthallen på samma ställe, men det funkade inte. Banden ska få nya lokaler i Penselfabriken.

En skejthall har länge varit efterlängtad i Borgå. Det skulle vara fint om vi också kunde lösa ärendet med inomhusskejthallen, säger Nina Jorkama, chef för ungdomstjänsterna, i ett pressmeddelande.

Lokal i Östermalm kräver nytt lov

Staden har nu hittat lämpliga lokaler för en skejthall på industriområdet i Östermalm. Detaljplanen för området tillåter bara industri- och lagerbyggnader och därför krävs ett undantagslov.

Fastigheten som kanske ska bli skejthall finns på Smedjevägen och har en våningsyta på sammanlagt 1 316 kvadratmeter varav 550 kvadratmeter ändras till idrottslokal om allt går enligt planen. Största delen av fastigheten förblir i produktionsbruk.

På sitt möte den 17 januari ska stadsutvecklingsnämnden besluta om en partiell ändring av användningsändamålet för fastigheten till idrottslokal.

Idrottslokalen ska främst drivas av Borgå stads ungdomstjänster och området är tänkt att användas för skejtboardåkning, BMX-cykling och scooteråkning.

I samband med de tidigare produktionslokalerna i byggnaden finns lager- och personallokaler som kan byggas om eller användas som sådana. Det är också möjligt att ordna parkeringsplatser för idrottslokalen på den till sin form långa tomten.

Efter att stadsutvecklingsnämnden behandlat ändringen av användningsändamålet ska ärendet ännu skilt behandlas i den nya livskraftsnämnden.

Diskussion om artikeln