Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen ukrainsk seger att vänta inom kort då de ryska soldaterna blir fler: ”Kvantitet har en viss kvalitet”

Krigsvetaren Ilmari Käihkö: De allt fler ryska soldaterna ett problem för Ukraina - Spela upp på Arenan

Ukraina behöver fler soldater och modernare vapen för att bryta dödläget i kriget. ”Ingen verkar ha den politiska viljan att ta första steget att erbjuda Ukraina modernare vapen”, säger krigsvetaren Ilmari Käihkö.

Ilmari Käihkö konstaterar att många länder ständigt säger att man vill hjälpa Ukraina, men trots det är man inte redo att ge det som Ukraina verkligen vill ha och behöver: Modernare stridsvagnar såsom Leopard.

– Ett problem med kriget är att de politiska besluten fattas rätt sent. Om Ukraina skulle ha fått mer vapen i början av kriget skulle fronterna se helt annorlunda ut nu, säger Käihkö.

Han konstaterar att vi inte kommer se några stora ukrainska segrar inom kort samtidigt som Ryssland har chans att avancera i och med att fler och fler ryska soldater skickas till Ukraina.

– Ryssland försöker åstadkomma något nu. De har inte tagit några segrar sedan de tog Luhansk i juli. Rent politiskt behöver de segrar. Om de har som minimimål att ta över hela Donbassområdet krävs det att de också tar Donetskområdet.

Med Donetsk kommer Bachmut där det nu pågår hårda strider. Det är ukrainska styrkor som lider som mest där i nuläget. Bachmut är ändå inte någon strategiskt viktig stad, så varför kämpar ryska styrkor så hårt med att ta över staden?

– Det finns inrikespolitiska och ekonomiska skäl, men främst handlar det om politiska målsättningar. De [Ryssland] måste ta Bachmut om de ska få hela Donetsk så det är bara en tidsfråga. Nu behöver båda sidor visa att de åstadkommit något.

Röda blommor ligger på ett bord där det också ligger vapen.
Bildtext Blommor placerade utanför en skola i Donetsk som attackerats av ryska trupper.
Bild: EPA-EFE

Vad händer nu?

Att förlora Bachmut till Ryssland hade inte varit det största nedslaget för Ukraina. Ilmari Käihkö konstaterar att man inte kan binda hur många ukrainska soldater som helst till området bara för att se till att Ryssland inte kan erövra staden.

– Om man binder dem till Bachmut kan de inte verka på andra områden. Samtidigt som ukrainska styrkor lider i Bachmut vinner de en hel del på andra sidan. Det är så kriget har sett ut sedan november.

Kan Ukraina bryta dödläget?

– Ukraina behöver mer styrkor för att bryta dödläget och kanske någon möjlighet att hitta ett lämpligt ställe för ett genombrott. De ryska styrkorna har blivit många fler och sådana genombrott som vi såg i Charkivområdet i september blir mycket mindre sannolika. Det här är ett problem för Ukraina som vill avancera fort och Ryssland kommer få många fler soldater på slagfälten de kommande månaderna.

Ilmari Käihkö i kostym tittar in i kameran.
Bildtext Ilmari Käihkö säger att Ukraina behöver mer hjälp från västländerna för att klara sig, men den politiska viljan att skicka moderna vapen till Ukraina är inte tillräckligt stor.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Käihkö konstaterar att det är svårt att säga vad vintern kommer föra med sig, men det är osannolikt att det sker några stora avgöranden inom kort.

– Det finns stor osäkerhet om läget, inte minst om hur de ukrainska styrkorna ser ut och hur stora förluster de lidit. Ryssland försöker pusha på och frågan är om Ukraina kan gå till en större offensiv. Det är möjligt att det dröjer till våren eller sommaren innan vi ser en stor ukrainsk motoffensiv igen.

– De ryska styrkorna är många och blir allt fler, trots att de lider stora förluster. Det här har varit Ukrainas problem från början. Då kriget bröt ut sa en ukrainsk veteran att ryssarna är dumma, men många. Kvantitet har en viss kvalitet också krig. Det är osannolikt att det sker stora avgöranden inom kort. Det här är ett långvarigt krig som kommer fortsätta i månader, om inte hela året.

En kvinna står vid en ukrainsk gravplats där soldater ligger.
Bildtext Det faktum att de ryska soldaterna är betydligt fler än de ukrainska är Ukrainas främsta problem.
Bild: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

”Vi säger att vi vill att Ukraina vinner, men samtidigt ger vi inte dem allt de vill ha”

Käihkö säger att västvärlden nu borde trappa upp vapenleveranserna till Ukraina för att de ukrainska styrkorna ska kunna få lika många framgångar som under den tidiga hösten.

– Stridsmateriel och ammunition börjar ta slut och Ukraina behöver ny materiel. De behöver modernare vapen, inte gamla system som de har nu. Många europeiska länder skulle i teorin kunna erbjuda Leopard-stridsvagnar, men ingen verkar ha den politiska viljan att ta det första steget. Tyskland måste också godkänna exporter av Leopard eftersom det är de som tillverkat dem.

– Vi i västvärlden säger att vi vill att Ukraina vinner, men samtidigt ger vi inte dem allt de vill ha. Exempelvis här i Finland säger vi att vi vill stödja Ukraina, men inte minska den egna försvarsförmågan. Det är motstridigt.

Käihkö säger att politikerna borde ta i beaktande att det kan ta flera månader, upp till ett halvt år, efter att man beslutat att skicka modernare stridsvagnar till Ukraina innan de kan börja använda dem. Nya vapen kräver utbildning, logistik och planering.