Samlingspartister oroar sig för potentiellt missbruk av nya translagen
Nya translagen kan ha stött på patrull i riksdagen. Samlingspartister i social- och hälsovårdsutskottet uppges motsätta sig ett antal paragrafer som rör ändring av personbeteckningen.
Under onsdagen skulle social- och hälsovårdsutskottet i riksdagen föra ett beredande samtal om förslaget till lag om könsfastställelse, det som till vardags kallas nya translagen.
Behandlingen i utskottet avbröts ändå och enligt uppgifter till Yle Uutiset kom motståndet mot lagförslaget inte som väntat bara från Centerns och Sannfinländarnas utskottsmedlemmar, utan även samlingspartister ställde sig på tvären.
Personbeteckningen på tapeten
Samlingspartiets medlemmar i utskottet uppges ha motsatt sig paragrafer som rör ändring av personbeteckningen.
Utskottsmedlemmar uttryckte bland annat misstankar om att biologiska män kan undvika militärtjänstgöring genom att byta personbeteckning till en kvinnas och ”utnyttja möjligheten” att få tillgång till damernas omklädningsrum i simhallar.
Frågan om biologiska män i omklädningsrum som är avsedda för kvinnor fördes också fram i en avvikande mening till lagutskottets utlåtande om lagförslaget. För den avvikande meningen stod utskottets ordförande Leena Meri (Sannf) och utskottsmedlem Sanna Antikainen (Sannf).
Könsneutral personbeteckning föreslås från 2027
Viktigt att lagen är exakt
Social- och hälsovårdsutskottets vice ordförande Mia Laiho (Saml) konstaterar att utskottets medlemmar har diskuterat frågan om värnplikt och repetitionsövningar för personer som valt könsfastställning. Enligt Laiho fanns det också andra punkter i lagförslaget som behöver preciseras.
– Det handlar inte om stora frågor, men lagen bör formuleras så exakt att det inte blir en tolkningsfråga om vem som till exempel hör till reserven, säger Laiho till Yle Uutiset.
Laiho bedömer att preciseringsbehoven inte hindrar utskottet från att formulera sitt betänkande under den här regeringsperioden.
– Vi är för att stryka kravet om att en person ska vara oförmögen till fortplantning och att det ska räcka med egen redogörelse [för könsfastställande]. Vi vill föra den nya translagen vidare, säger Laiho.
Från fastställande av transsexuella personers könstillhörighet till en lag om könsfastställelse
Även Kai Mykkänen, ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, konstaterar på Twitter att partiets hållning till translagen inte har förändrats.
Betänkandet ska nå plenum i tid
Enligt utskottets ordförande Markus Lohi (C) har den beredande diskussionen om translagen bara inletts och arbetet fortsätter på torsdag.
– Jag tror att vi kan börja behandla ett utkast till betänkande nästa vecka och i så fall kan betänkandet vara i plenum i slutet av januari eller början av februari. Så tiden räcker gott till, säger Lohi.
För att en lag ska hinna behandlas i plenum före valpausen ska betänkanden vara klara kring den 20 februari. Betänkanden om lagar som blir klara efter det förfaller.
Samlingspartiets stöd torde behövas för att den nya translagen ska godkännas i riksdagen eftersom alla regeringspartiernas riksdagsledamöter inte väntas stödja lagförslaget. I Centern betecknas translagen som en samvetsfråga, så ledamöter som motsätter sig får fritt rösta mot regeringen.