Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flygtrafiken i USA på väg att normaliseras efter omfattande problem – tusentals flygningar har försenats eller ställts in

Uppdaterad 11.01.2023 21:09.
En kvinna tittar på en flygstatustavla på flygplatsen Ronald Reagan National Airport i Arlington, Virginia, USA den 11 januari 2023.
Bildtext Passagerare vid flygplatsen Ronald Reagan National Airport i Arlington, Virginia, USA den 11 januari 2023.
Bild: EPA-EFE

Flygtrafiken i USA har drabbats av omfattande problem under onsdagen på grund av ett datorfel i luftfartsmyndigheten FAA:s system. Mot kvällen började trafiken efterhand återgå till det normala.

Felet rapporteras ha drabbat ett pilotlarmsystem, som bland annat varnar piloter för stormar, vulkanutbrott och annat som kan tänkas påverka en flygning negativt, och ska ha uppstått i samband med en uppdatering av FAA:s datorsystem.

Datorfelet ledde till en temporär nationell stopporder från FAA – inga avgående flyg tilläts lyfta. Denna order har nu slopats, och på Twitter meddelar FAA att flygtrafiken sakta men säkert börjar återgå till det normala.

Orsaken till felet är fortfarande oklar, men enligt amerikanska myndigheter finns det i nuläget inga bevis för att det skulle ha varit frågan om en cyberattack.

President Joe Biden sa ändå på onsdagsmorgonen lokal tid att han har gett landets transportministerium i uppdrag att utreda det skedda.

”Någonting ovanligt har nog hänt”

Sakkunniga inom flygindustrin som nyhetsbyrån AP talat med säger att de inte kan minnas något tidigare fall där ett tekniskt problem skulle ha förorsakat lika omfattande avbrott.

- Tidvis har det förekommit lokala problem här och där, men det här är rätt så betydande historiskt sett, säger Tim Campbell, tidigare vice vd vid American Airlines, som nu arbetar som konsult i Minneapolis.

Enligt honom har det länge funnits en oro över den teknologi som FAA använder sig av.

- Många av deras system är gamla stordatorer som i allmänhet är tillförlitliga men föråldrade, säger Campbell.

John Cox, en före detta flygbolagspilot och flygsäkerhetsexpert, säger att det inom flygindustrin länge varit tal om att försöka modernisera det så kallade NOTAM-systemet (Notice to Air Missions System), men han säger att han inte kände till åldern av de servrar som FAA använder.

- Jag har flugit i 53 år och aldrig hört att systemet skulle ha kollapsat på det här sättet. Så någonting ovanligt har nog hänt, säger Cox.

Tusentals flyg påverkades

Enligt uppgifter från flygspårningssajten FlightAware har över 7 700 flyg försenats och mer än 1 100 ställts in under onsdagen på grund av problemen. Felet har enbart påverkat utgående trafik, flygplan har alltså kunnat landa som vanligt.

Till en början var det främst USA:s östkust som drabbades av försenade och inställda flyg, men problemen spred sig snabbt västerut och kom slutligen att omfatta så gott som alla större flygplatser i landet.

Störning även i Kanada

På onsdagskvällen finsk tid kom beskedet att Kanadas flygledningssystem också har drabbats av dataproblem. Kanadensiska myndigheter uppgav ändå att problemen inte föranledde förseningar.

Källor: AFP, AP, Reuters

Artikeln uppdaterades kl. 21.09 med uppgifterna från Kanada samt nya siffror för antalet drabbade flygningar i USA.