Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Sverige tar emot EU-kommissionen i Kiruna – trots nordlig exotik är det kriget i Ukraina som dominerar ordförandeskapet

EU-flaggan och medlemsländernas flaggor, Mette Nordströms bild ovanpå i vinjett.
Bildtext Sverige tog över EU:s ordförandeklubba vid nyår.

När EU-kommissionen i dag besöker Kiruna vill de svenska värdarna visa upp sin nordligaste stad som en föregångare i grön omställning. Men det nya ordförandelandets agenda kommer ändå att överskuggas av Rysslands krig i Ukraina.

Det var fullsatt då den svenska EU-ambassadören Lars Danielsson i veckan berättade om Sveriges prioriteringar för presskåren i Bryssel. Han erkände på direkten att det behövs ödmjukhet då man ska bedöma vad man kan åstadkomma under det korta mandatet.

– Vi har inga illusioner om att vi kommer att förändra Europa på sex månader, men vi kommer att försöka se till att det blir en del små fotavtryck.

Ukraina måste hållas som första prioritet

Det är en tradition att EU-kommissionen besöker det nya ordförandelandet för det första stora mötet, och genom att välja Kiruna vill Sverige visa upp ett nordligt område som betecknas vara i framkant när det gäller innovationer och grön omställning.

De utlovade tjugofem minusgraderna i Kiruna ser ändå ut att bli bara några futtiga streck under noll, vilket Danielsson muntert noterade att är ingenting.

Det roterande EU-ordförandeskapet ger ett visst inflytande över unionens agenda, men under krigsåret 2022 fick Frankrike se många av sina visioner hamna i bakgrunden en knapp månad in i ordförandeskapet, bara för att vid sommaren efterträdas av ett högeffektivt Tjeckien.

För Sverige gäller det också att först och främst se till att den europeiska enigheten håller då det gäller stödet till Ukraina, i alla sina former.

Men svårlösta frågor som energikrisen, klimatförändringen, migrationen och rättsstatsprincipen kommer likaså att hänga kvar.

Sverigedemokraternas inflytande väcker förundran

Det har inte heller undgått Europas journalister vilken roll Sverigedemokraterna spelar i svensk regeringspolitik. Och det har väckt flera frågor om SD:s möjligheter att förhala den svenska EU-agendan.

När statsminister Kristersson i en intervju i Dagens Nyheter tonade ner de farhågorna, erkände han samtidigt att det kan finnas skäl att diskutera med Sverigedemokraterna då det till exempel gäller migrationsfrågor och energiförsörjning.

Men att Sverige skulle kunna torpedera de villkor som har ställts på Polen och Ungern gällande rättsstatsprincipen avvärjs av EU-ambassadören Lars Danielsson.

– Vi kommer definitivt att fortsätta att arbeta med frågor om rättsstatsprincipen, intygade han och sa att man kommer att göra det objektivt, precis som vilket annat ordförandeland.

Frågorna om Sverigedemokraternas inflytande kommer ändå inte att försvinna.

Och statsminister Kristersson kan vänta sig att de dyker upp på nytt när han nästa vecka ska presentera Sveriges prioriteringar för Europaparlamentet i Strasbourg.