Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kasper Hämäläinen tar sig an ny roll som spelande tränare i TPS – nu ska det satsas ungt och lokalt

Uppdaterad 16.01.2023 11:19.
Porträttfoto på Kasper Hämäläinen
Bildtext Kasper Hämäläinen har spelat i såväl svenska Djurgårdens IF som polska storklubben Lech Poznan – men Åbo och TPS är hans hem.
Bild: Arash Matin / Yle

TPS fotbollsherrar har börjat värma upp för fullt inför den kommande säsongen, och med i tränarstaben finns en av klubbens mest tongivande spelare, mittfältsgeneralen Kasper Hämäläinen.

Då det i december stod klart att TPS-bekantingen Mika Laurikainen blev ny chefstränare presenterades också Hämäläinen som spelande tränare, något som han säger har varit i görningen sedan han gjorde comeback i klubben år 2021.

– Liksom under förra säsongen så kommer jag att fungera som en sorts länk mellan spelarna och tränarna. Nu är jag också mer inblandad i den taktiska biten och drar en del träningar.

Men visst kommer det att kännas lite annorlunda, fortsätter Hämäläinen.

– Man har ju vant sig att sätta på skorna och lyssna på vad tränaren säger, men nu ska man ha lite djupare tankar.

Kasper Hämäläinen har under klubbkarriären hunnit med att spela i såväl svenska Djurgårdens IF som polska storklubben Lech Poznan. I landslaget blev det 63 matcher och åtta mål.

Kasper Hämäläinen är ny spelande tränare i TPS - Spela upp på Arenan

Tränarbanan inget självklart val

Att vara en del av lagets tränarstab tillsammans med Mika Laurikainen är dessutom rätt så speciellt, då det var han som gav Hämäläinen sin debut i fotbollsligan år 2003.

– Det var en match mot FC Jokerit om jag minns rätt. Och Mika har ju varit kvar i TPS sedan dess och haft olika roller. Så vi har känt varandra länge.

För Hämäläinen har det alltid varit självklart att fortsätta jobba med fotboll i någon form efter spelarkarriären, och han har bland annat fungerat som expertkommentator i Yles fotbollssändningar. Tränarbanan har däremot aldrig varit något självklart val, säger han.

– Som ung spelare tänkte jag inte på det. Såklart så har jag sett på olika tränare som jag har haft och hur de hanterar olika situationer. Under årens lopp har jag tränat en del juniorer, och så har jag tagit en tränarkurs. Men inte har det varit något långsiktigt mål från början.

TPS satsar ungt och lokalt

Förberedelserna inför säsongsstarten har börjat på så smått, och mycket ska ännu falla på plats innan division 1-spelet drar igång i april. Bland annat ska några spelare hämtas in, säger Hämäläinen.

Förra säsongen fanns det ett uttalat mål att stiga till högstaligan, vilket man inte lyckades med. Nu har tränarstaben gått tillbaka till ritbordet och dragit upp nya linjer som bland annat innebär en satsning på unga och lokala spelartalanger.

Inför den nya säsongen tänker klubben mer långsiktigt och det läggs en ny grund som ska hålla också om man stiger till ligan, för då gäller det ju att kunna hålla sig kvar där, menar Hämäläinen.

– Vi vill ha ett aggressivt spelsätt, vi vill utmana, allt det här som TPS står för. Vi har haft en del quick fix-lösningar på gång, men nu har det varit läge att tänka om.

Kasper Hämäläinen spelade från start i Finlands EM-kvalpremiär borta mot Italien i mars 2019.
Bildtext Fotboll och idrott spelar en viktig roll i Kasper Hämäläinens liv – både på och utanför planen.
Bild: imago images / DeFodi/ All Over Press

Framtidsplanerna ännu öppna

Hur ser då Hämäläinens framtidsplaner ut efter den kommande säsongen i TPS?

– Vi får se, allt är fortfarande öppet när det gäller framtiden. Förhoppningen är att jag får jobba med laget i någon form.

Då Hämäläinen inte sysslar med fotboll så är det tid med familjen som står högst på dagordningen, men också på hemmaplan spelar idrotten en viktig roll. Tillsammans med sin pappa driver han ett familjeföretag som levererar olika sportartiklar som tejp och återhämtningsprodukter till idrottslag och fysioterapeuter. Fotbollsintresset verkar också ha gått i arv till sonen, berättar Hämäläinen.

– Jag frågar honom ofta ifall han vill spela fotboll eller om han gör det på grund av mig, men han brukar säga att han tycker om det och det räcker för mig.

TPS inleder vårvinterns träningsmatcher med en drabbning mot Pargas IF på fredagen den 20 januari.

Diskussion om artikeln