Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Konstsamfundet och schweiziskt holdingbolag börjar samarbeta kring Stockmann

Ingången till Stockmanns varuhus i Helsingfors i hörnet av Alexandersgatan och Mannerheimvägen.
Bildtext Stockmann har genomgått företagssanering och sålt sina varuhusfastigheter i Helsingfors centrum samt i Tallinn och Riga.
Bild: Otso Ritonummi / Yle

Konstsamfundet och JC Holding gör gemensam sak för att driva en långsiktig utveckling av Stockmann. De två ägarna äger 15 procent av varuhusgruppen och ska rösta sitt aktieinnehav tillsammans.

Konstsamfundet och JC Holding tillkännagav på onsdagen i ett pressmeddelande att de har ingått ett ”avtal om utövande av rösträtt för att stödja och driva den långsiktiga utvecklingen och tillväxten av Stockmann Aab”.

Tillsammans äger Konstamfundet och det schweiziska holdingbolaget 15,39 procent av aktierna och rösterna i Stockmann.

Konstsamfundet äger drygt tio procent av aktierna i Stockmann Aab, medan JC Holding sedan december förra året har ett Stockmanninnehav på drygt fem procent.

Föreningen Konstsamfundet, som grundades av Amos Anderson, är också ägare till det finlandssvenska mediebolaget KSF Media, som ger ut Hufvudstadsbladet, och konstmuseet Amos Rex.

Varuhus i flera europeiska länder

JC Holding – egentligen JC Switzerland Holding AG – är ett holdingbolag för varuhuskedjan Peek&Cloppenburg som har verksamhet i Tyskland och Österrike och den danska varuhuskedjan Magasin du Nord.

”Tillsammans med JC Holding, som besitter djup kompentens inom detaljhandel runtom Europa, ser vi fram emot att som långsiktiga ägare stöda genomförandet av den formulerade strategin”, konstaterar Konstsamfundets vd Stefan Björkman i pressmeddelandet.

JC Holdings vd David Barst säger i sin tur att man är glad åt att vara med och driva nästa fas i Stockmanns utveckling och tillväxt.

”Vi ser stor potential och styrka i både Lindex och Stockmann. Särskilt Lindex har visat hur man lyckats utveckla sin verksamhet både finansiellt och genom att satsa på hållbarhet”, kommenterar han.

Enligt pressmeddelandet innebär det avtal man har slutit om utövande av rösträtt att Konstsamfundet och JC Holding i fortsättningen kommer att agera i samförstånd i aktieägarbeslut.