Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Unga har skapat en egen installation för ljusfestivalen i Borgå: ”Den är energisk och överraskande”

Det utlovas något helt nytt och ungdomligt under Borgå Ljus i februari.

De unga vill inte berätta alltför mycket om installationen eftersom den bästa upplevelsen är på plats och ställe, men de avslöjar ändå att slutprodukten är energisk, ungdomlig, överraskande, färggrann och mystisk.

– Det har varit jätteroligt och vi var har haft det skojigt tillsammans. Det har varit en fin erfarenhet att vara med i projektet, berättar Kuutti Kylätasku.

De visar upp en 3D-modell av den färdiga installationen på datorn. Den har inte testats i verkligheten än. Det görs dagen innan festivalen kör i gång den tionde februari.

Det är första gången som unga får vara med och planera och utföra en installation. Borgå stad, ungdomstjänsterna och unga samarbetar tillsammans med professionella för bästa möjliga resultat.

Frans Andersson, Kuutti Kylätasku och Jere Monthan står framför ett svart draperi och tittar in i kameran.
Bildtext Frans Andersson har mixat ljudet, Kuutti Kylätasku har spelat trumpet och Jere Monthan har skapat halva låten till verket.
Bild: Lone Widestam / Yle

Frans Andersson är ansvarig producent för ljudsidan till installationen som kommer att finnas utanför ungdomslokalen Zentra i Borgå.

– Samarbetet har fungerat förvånansvärt enkelt. Vi visste inte vad vi gav oss in på eller om det fanns unga som var intresserade men de har gjort ett jättebra jobb. Slutresultat är fint och jag är positivt överraskad.

– Jag är tacksam över att vi fick vara med och att unga får vara i huvudrollen, säger Jere Monthan.

Först gjorde de på ett sätt – och sen fick de börja om

Det är totalt fyra unga som har varit med och planerat installationen: Kuutti Kylätasku, Maria Lamminen, Max Miettinen och Jere Monthan.

De träffades för första gången i Zentra i oktober för att idea fram vad det ska bli för verk.

– Det var lätt att komma på en idé för alla hade så bra idéer och vi kom bra överens, berättar Kuutti Kylätasku.

Varken han eller Jere Monthan har någon erfarenhet av något liknande förut. De sysslar båda med musik men har aldrig tidigare gjort vare sig en ljud- eller ljusinstallation.

De var ändå alla snabbt överens om att de ville ha en installation med både ljud och ljus. Men att göra musik till en installation kräver att man planerar ljudet på ett annat sätt än då man gör en låt.

– Vi gjorde först en låt och den lät riktigt bra men då man spelade upp den tillsammans med ljuset och videon passade den inte. Vi slängde låten och började om från början. Vi fick se på det ur ett annat perspektiv – musiken och videon ska leva med ljuset, säger Monthan.

Jag hoppas att ljud och ljusinstallationen öppnar upp nya perspektiv för åskådarna. Det utlovas en annorlunda förevisning

― Jere Monthan

Under arbetets gång har Frans Andersson hållit i trådarna och gett respons.

– Min roll skulle vara att skapa musik men de var så bra att jag egentligen bara mixade ihop allting, säger Andersson.

Han har varit med i Borgå Ljus två gånger redan. Då har han gjort ljudet och Aleksi Hakala har planerat ljuset.

Frans Andersson sitter i ett rum med ljudisolering på väggarna och högtalare i bakgrunden.
Bildtext Fast gruppen har skapat installationen tillsammans har de ändå arbetat mycket på var sitt håll. Musikern Frans Andersson höll mest till i sin studio i Östermalm i Borgå. Arkivbild.
Bild: Milena Hackman / Yle

Det visar sig att det har stor betydelse var installationen placeras. Och det är i den ändan det lönar sig att börja. Första gången gjorde han en installation vid Borgå domkyrka, andra gången på Näsebacken och nu på Zentras innergård.

– Alla platser är så olika, men man måste börja med att kolla in platsen och utnyttja den och då får man kanske en idé.

Slutprodukten har fått namnet Cube och pågår i knappa tre minuter. Den kan ses av max 50 personer åt gången och det är för att alla ska få bra utsikt och kunna uppleva det till fullo.

– Musiken är rätt ungdomlig och jag hoppas att ljud och ljusinstallationen öppnar upp nya perspektiv för åskådarna. Det utlovas en annorlunda förevisning, säger Jere Monthan.

I dessa tider är det säkert många som funderar på elförbrukningen. Installationens maximala elförbrukning är 76,5 kWh om alla lampor är tända med full effekt hela tiden. Men det uppskattas att förbrukningen är mindre än 38,25 kWh. Endast lysdioder används i arbetet.

Borgå stads webbplats hittar du mer info om festivalen, programmet och de övriga installationerna.