Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Föreningen Lovisa sång får tilläggspengar för Sibeliusdagarna

På bilden syns en persons händer som rör sig över tangenterna på en flygel.
Bildtext Staden köper Lovisa Sångs flygel för 5 000 euro. Resten av summan tas ur årets budget. Flygeln på arkivbilden är en annan.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Konstmusikfestivalen var välbesökt men gick ändå på förlust i fjol.

Föreningen Lovisa sång som ordnat evenemanget sedan 2021 var tvungna att ansöka om ett tilläggsbidrag på 8 000 euro av staden. Det här för att täcka förlusten och för att kunna ordna festivalen i år. Föreningen, som får ett årligt bidrag på 10 000 euro, har redan fått ett tilläggsbidrag på 5 000 euro i november i fjol.

Då kultur- och fritidsnämnden behandlade ärendet på onsdagskvällen blev det en lång diskussion.

– Sibeliusdagarna behövs och vi är glada över att det finns en förening som gör det här till stor del genom talkoarbete. Samtidigt fanns det i nämnden en betydande oro och irritation över det här att man i efterskott får ansökningar för att budgeten inte hållit, säger Thomas Rosenberg (SFP) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Slutresultatet är att föreningen kommer att få tilläggsbidraget på 8000 euro som man bett om, men inte så där bara.

På Societetshuset finns en flygel som Lovisa sång skaffat för Sibeliusdagarna.

– Den flygeln köper vi för 5 000 euro plus att vi beviljar dem ytterligare 3 000 euro i understöd för att täcka kostnaderna för fjolårets Sibeliusdagar. Men det understödet tas från årets bidrag, säger Rosenberg.

I stället för sitt vanliga årliga bidrag på 10 000 euro får föreningen alltså bara 7 000 euro för att ordna evenemanget 2023, då en del av potten delas ut redan nu för att täcka fjolårets skulder.

– Vi vet att det är viktigt att de klarar sig vidare ekonomiskt. Vi får säkert återkomma till frågan hur årets Sibeliusdagar ska arrangeras, men det här var beslutet vi nu gjorde, säger Rosenberg.

Pengarna som går till flygelköpet tas från kultursektorns budget. Enligt Rosenberg är köpet av flygeln helt klart en form av bidrag, men också ett bra köp.

– Det behövs en hygglig konsertflygel i ett sådant rum som Socis festsal. Den användes senast på självständighetsdagsfesten och kommer säkert att vara jättebra att ha, speciellt i en situation där Socis framtid igen är öppen och vi måste slå våra kloka huvuden ihop för att få kulturanvändningen i Socis att öka ytterligare så att ekonomin går ihop, säger Rosenberg.

Vi får säkert återkomma till frågan hur årets Sibeliusdagar ska arrangeras

― Thomas Rosenberg (SFP)

Enligt Rosenberg är alla överens om att Sibeliusdagarna är ett viktigt evenemang för Lovisa. Han ser Lovisa sångs bekymmer med att få ekonomin att gå ihop som en följd av beslutet 2020 då staden slutade stå värd för evenemanget.

– Det var jättesynd att man blev tvungen att ta det beslutet och outsourca Sibeliusdagarna vilket i praktiken betydde att de var tvungna att jobba med en mycket mindre budget än tidigare och inte hade tillgång till stadens anställda personal. Det priset betalar vi nu i efterhand, säger Rosenberg.

Att ordna konstmusikfestivalen med talkokrafter är kämpigt.

– Vi får nog vara glada att vi har så pass kunniga musiker som vi har här i Lovisa, som varit villiga att få ihop Sibeliusdagarna så här långt, säger Rosenberg.

Diskussion om artikeln