Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Marthorna vill föra vidare kunskap om hur man får kläder och skor att hålla länge – med lite omsorg klarar kvalitetsskorna även blött väder

Uppdaterad 14.01.2023 10:48.
En kvinna vid namn Anita Storm står i en korridor och håller i en sko. Hon ler och ser in i kameran.
Bildtext Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm vet hur läderskon klarar värsta vinterslasket. Putsa gärna skorna redan före de ser slitna ut, tipsar hon.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Allt fler vill konsumera etiskt och hållbart, märker man vid Marthaförbundet. Dessutom är det bra för den egna plånboken om man kan använda sina kläder i många år. Ekologirådgivare Anita Storm vet vad som krävs för att det ska lyckas.

Den gångna veckan bjöd på riktigt uselt skoväder. Men Anita Storm, som är ekologirådgivare vid Marthaförbundet, är inte rädd för regn och blötsnö. Skor av god kvalitet överlever nämligen slasket hur bra som helst bara man sköter om dem.

En sådan sko har Storm med sig till Yle Österbottens studio.

– Den här skon är sex, sju år gammal och gjord av naturgarvat, alltså vegetabiliskt garvat, skinn.

Skon ser ut att vara i toppenskick och enligt Storm kan man ha kvalitetsskor i användning i tio år eller mer om man vårdar dem. Den typen av skor kostar lite mer då man först köper dem, men är oftast värt priset enligt Storm.

– Priset per användningsgång blir ju ganska lågt, så det kan man tänka på.

Storm tipsar om att putsa skor av läder redan före de ser ut att behöva det. Till det använder hon skoputs och en putsduk.

– Det behöver inte vara en köpt duk utan om man exempelvis har en urtvättad t-skjorta så kan man använda den.

Olika föremål för skovård.
Bildtext Med bra utrustning kommer man långt. Skoborste och skoputs samt en putsduk behövs för att rengöra skon. Extra skydd kan appliceras med vax och till det är det bra med en egen borste. Skoblock är också bra att ha ifall man ställer undan ett par skor för en längre tid, med sådana i håller de formen bättre.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

För att nå en maximal skyddande effekt mot vatten kan man även ge lädret ett lager vax. Storm har utrustat sig med en borste som lämpar sig för att stryka ut vaxet.

– Man ska gärna stryka åt samma håll hela tiden så att inte skinnets fibrer far åt olika håll, då blir ytan inte lika snygg.

Det gäller enligt Storm att också komma ihåg att sköta andra skor, inte bara läderskor. Gummit i gummistövlar behöver också vårdas, och skor i konstläder mår inte alls bra i slask.

– Och tygskor kan börja mögla eller ruttna inuti om de blir väldigt fuktiga. Och de vill inte ha för mycket värme i torkningen. Torka dem hellre genom att knyckla in det där numret av Vasabladet som redan är läst, pappret är bra på att suga i sig vätan, tipsar Storm.

Sula och strumpa spelar stor roll

Enligt Storm är det få som reflekterar över hur mycket längre skon hålls i skick om man också tänker på hur den mår inuti.

– Vi tänker inte på det att strumpan och sulan är en del av skon. Sulan ger bekvämlighet men skyddar samtidigt så att skon får en längre livslängd. Och det är viktigt att skosulan inte är sådan som bara transporterar fukten vidare till skon, säger Storm.

När sulan blivit fuktig ska man helst dra ut den ur skon, annars fuktar den skobotten. Det är också bra att regelbundet byta skosula i sina skor om man vill att skorna håller länge. Människans fotsulor har nämligen rikligt med svettkörtlar och all fukt sliter på skorna, inte bara blött väder. Storm vet berätta att en fot kan avge en halv deciliter svett per dag.

– Vissa säger att det är så mycket som en deciliter!

En hand doppar en borste i en burk skokräm, bredvid står en sko.
Bildtext Kvalitetsskor kan hålla i långt över tio år om de får regelbunden omsorg, säger Anita Storm. Den här skon var ny för snart sju år sedan, men är fortfarande i strålande skick.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Därför spelar det naturligtvis också en roll hurdana strumpor man bär. Hurdant material är strumpan gjord av? Blir den som en blöt trasa?

Den bästa strumpan är enligt Storm gjord av naturmaterial, som exempelvis bomull eller ylle. Men den ska också innehålla en liten andel konstfiber, just för att fukt då lättare transporteras ut ur materialet.

– Förr i världen tillverkade man strumpor åt säljägare så att man stickade in hår i strumpan, just därför att håret hjälpte till att transportera ut fukt.

Ökad efterfråga på råd och tips

Det finns numera en allt större efterfrågan på den typ av råd som ekologirådgivare Anita Storm här delar med sig av och det gläder henne.

– Vi vill ta hand om våra saker. Man ser det också på sociala medier, där det börjar dyka upp mycket mera råd och rön kring hur man ska ta hand om sina saker. Det här är sådant som marthor alltid har kunnat, men vi har ju nya generationer på gång så det är viktigt att föra kunskapen vidare.

En del kunskaper har enligt Storm kanske varit lite bortglömda under år då slit- och slängmentaliteten härskat, men nu ser man andra tendenser.

– Många ungdomar upplever ångest över etiska- och miljöaspekter av klädproduktionen, så att man tänker till då man ska köpa nya kläder. Och jag tror att man nu från unga år blir mycket mer medveten om hur våra saker produceras.

Storm påpekar att det skett en enorm förändring inte minst i hur och var kläder produceras idag.

– När jag gick i högstadiet så producerades nästan alla kläder i Finland, idag så kommer 80-90 procent av kläderna från Asien.

Men precis som när det gäller skor kan kläder överleva länge om man sköter om dem på rätt sätt. Materialkunskap är A och O, så att man sköter sina plagg på rätt sätt.

– Jag själv har väldigt mycket ylle, så då gäller det att veta hur man ska hantera det och i vilka temperaturer det ska tvättas, så att man inte plötsligt har en minitröja istället för sin stora och bylsiga tröja.

Ett litet verktyg i trä för att ta bort noppor på skor.
Bildtext Många slutar använda sina ylleplagg då de blir noppiga. Men plagget hålls enkelt fint med hjälp av en noppkam.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Ylleplagg ska dessutom helst tvättas i handtvättsprogram eller program enkom för ylle, och därtill är det bra att använda ylletvättmedel. Många andra moderna tvättmedel bryter nämligen ner ullfibrerna. Och allra bäst är att undvika tvätt helt och hållet, istället kan man vädra plagget utomhus.

– Ylle har en självreglerande funktion i sig så det kan rena sig själv.

Är det kallt och finns snö kan man också utnyttja det, säger Storm. Plagget man vill rengöra får först hänga ute tills det nått samma temperatur som det är utomhus, sedan kan man gnida plagget med snö.

– Du har helt enkelt snön att ta åt sig smutsen. Vi gör det också med våra mattor, jag har gjort det med mina duntäcken och med mina fårfällar till exempel, säger Storm.