Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Elstation planeras till Giga Vasa-området

I Vasa håller man på att planera hur elöverföringen på Giga Vasa-området ska lösas.

Energibolaget EPV, där Vasa Elektriska är största delägare, har ansökt om att få reservera ett 40 000 kvadratmeter stort område för att bygga en elstation. Stationen ska förse hela det kommande industriområdet med ström.

"Elstationen är en av batteriindustriområdets viktigaste mervärdestjänster, eftersom batteriindustrins produktionsfaser är energiintensiva och beroende av obruten leverans av elenergi", säger Vasas stadsmiljödirektör Markku Järvelä i ett pressmeddelande.

Vasa stadsstyrelse tar ställning till reserveringsansökan på sitt möte på måndag.

Relaterat

Vasa stads logo ute i vintrigt landskap vid Inre hamnen.

En åldersgrupp bland män drog ner Vasas lycklighetsindex – de unga blev däremot lyckligare

Vasaborna mindre lyckliga nu enligt stadens årliga enkät.

Cyklist omkom i krock i Vasa

En cyklist har omkommit i en olycka i Sunnanvik i Vasa. Olyckan skedde i fredags (24.3). En buss krockade med cyklisten som var en man i 80-årsåldern. Cyklisten fick allvarliga skador och avled senare samma dag på sjukhuset.

Cyklisten hade enligt polisen plötsligt svängt ut på ett övergångsställe framför bussen. Busschauffören hann inte reagera utan krockade med mannen. Polisen undersöker fallet som äventyrande av trafiksäkerheten. Cyklisten hade väjningsplikt enligt trafikreglerna.

Man och kvinna står i sal.

Vasa gjorde ett resultat på 9 miljoner euro – staden gläds åt rekordmånga invånare

Antalet invånare är för första gången över 68 000.

Överblicksbild av valpanel med kandidater i bakgrunden och åhörare i förgrunden

Valdebatt eller diskussion? Partierna i Österbotten kör slutspurt inför valet

Energifrågorna vattendelare mellan partierna.

Lifti gör ändringar i tidtabeller och rutter

I Vasa stads kollektivtrafiksystem Lifti görs ändringar på linjerna 3 och 5 från och med måndagen den 27 mars. Syftet med ändringarna är att göra det enklare för chaufförerna att hålla tidtabellerna.

De största ändringarna gäller linje 5 som i fortsättningen inte kommer att gå via centralsjukhuset. Linjen startar från Saluhallen och rutten upphör vid Kasernområdet nära Keskuskoulu. Den förkortade rutten gäller alla avgångar.

Linje 3:s avgångar klockan 10.15 och 11.15 från Gerby slutar i fortsättningen i centrum i stället för på Vasklot. Avgångarna kl.10.45 och 11.45 från centrum startar i fortsättningen från hållplatsen Rådhusgatan/Rewell Center 1.

De ändrade rutterna och tidtabellerna hittas även på Liftis sidor.