Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ville TPS-ledningen förödmjuka spelarna som uppges ha druckit alkohol i Vasa? Yles expert om hockeysnackisen: ”De kan inte trotsa order”

TPS firar mål.
Bildtext Trots negativa rubriker och svag form lyckades TPS vinna över Jukurit.
Bild: All Over Press

Av andra anledningar än första segern för året blev TPS samtalsämnet i hockeyligan. TPS-ledningen ville sätta ner foten tydligt, säger experten Juha Juujärvi om uppgifterna kring spelarnas festkväll.

Några timmar före nedsläpp i onsdagens ligaomgång i ishockey kom beskedet att fem spelare i TPS inte är tillgängliga.

Jonne Tammela, Lassi Lehtinen, Aleksi Anttalainen, Ruben Rafkin och Topias Haapanen saknades i uppställningen.

TPS meddelade att orsaken till frånvaron inte kommenteras och att frågan sköts internt.

Uppgifterna om en festkväll i Vasa under förra helgen spred sig ändå som en löpeld i finländska medier. Enligt Yle Urheilu hade TPS övernattat i Vasa efter en bortamatch och hela laget hade ledigt på söndagen, men lagledningen såg inte med blida ögon på spelarnas beslut att ta ut svängarna och dricka alkohol.

Även MTV och Ilta-Sanomat har rapporterat om användning av alkohol som orsak till petningen.

– En märklig episod för att vara den här delen av säsongen och över huvud taget i elitidrott. Sättet som det här kom fram på gick garanterat inte som planerat för klubben, säger Yle Urheilus expert Juha Juujärvi.

TPS-kaptenen tonar ner

Mitt i allt prat om de petade spelarna lyckades TPS bryta sin fem matcher långa svit av förluster. TPS slog Jukurit med 4–2 och tog årets första seger.

– Tre tunga poäng i den här situationen, konstaterade tränaren Jussi Ahokas kortfattat.

Lagkaptenen Juhani Jasu ville inte blåsa upp händelsen för mycket.

– Vi har diskuterat det här, men det är inte en så stor grej som rubrikerna basunerar ut. Då tjugofem spelare finns i samma lag händer det ett och annat, säger Jasu.

– Vi har vänt och vridit på det här. Nu är det bara att blicka framåt.

Tillgängliga mot HIFK

Enligt Juujärvi pekar allt på att de fem spelarna har brutit mot lagets regler. Hans uppskattning är att TPS har valt hotellövernattning i Vasa för att maximera spelarnas möjligheter att återhämta sig med ett tufft spelprogram på kommande.

– Om man har kommit överens om att inte gå någonstans, kan spelarna inte trotsa ordern.

Juujärvi tycker att TPS-ledningen med all tydlighet ville sätta ner foten.

– När bestraffningen blir så här öppen offentligt handlar det om att man vill förödmjuka spelarna. Att bryta mot lagets interna regler leder alltid till konsekvenser. Man kan alltid debattera om följderna kunde ha varit andra.

TPS ligger femma i hockeyligan och spelar hemma mot HIFK på fredag. Då ska de fem petade spelarna vara tillgängliga igen.

Diskussion om artikeln