Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Blir tidigt startnummer Eders lycka i Ruhpolding? Blöta förhållanden gör dagens distanslopp ovisst

Uppdaterad 12.01.2023 14:59.
Damernas normaldistans i Ruhpolding (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Bjuder säsongens andra distanslopp på tuffare kamp om pallplatserna? De blöta förhållandena i Ruhpolding gynnar de som har lågt startnummer. Bland dem finns Mari Eder och Suvi Minkkinen.

I säsongsöppningen i Kontiolax – säsongens hittills enda distanslopp – var Nastassia Kinnunen bäst av de finska damerna med sin femtonde plats. Nu startar Kinnunen i mitten av startfältet och det kan vara en liten nackdel eftersom det kommer att bli massor med lös snö i spåret.

Däremot har Mari Eder och Suvi Minkkinen ett utmärkt utgångsläge. Eder startar som femte, Minkinen som tjugoförsta.

Minkkinen har visat ypperlig skytteform under säsongen med en träffprocent på över 90. Med 20 träffar i distanslopp brukar det bli framskjutna placeringar.

Eder har hört till de snabbaste i spåret den här säsongen. Med lågt startnummer kan hon dra fördel av förhållandena och ifall hon lyckas hålla sig till en bom på vallen kan hon mycket väl vara med i kampen om pallplaceringarna. Hon är ju VM-fyra på distans från 2017.

Öberg tillbaka efter förkylning

I segerkampen finns bekanta namn: Öberg, Wierer, Hauser, Simon, Tandrevold, Herrmann och Røiseland.

Marte Olsbu Røiseland och Hanna Öberg är små frågetecken. Öberg har varit borta två veckor på grund av förkylning och Røiseland gör bara sin andra tävlingsvecka den här säsongen. Men båda har kapacitet för att vinna dagens lopp.

Med i tävlingen finns också ett intressant framtidsnamn: Maren Kirkeeide från Norge. Hon är 19 år och har skördat framgång i junior-VM och gjort fina tävlingar i IBU-cupen. Nu gör hon debut i världscupen.

Även svenska talangen Sara Andersson skulle ha debuterat, men hon är förkyld och åker hem från Tyskland. Det här rapporterar SVT.

Sändningen från damernas distans startar klockan 15.05 i TV2 och på Arenan.

Damernas normaldistans i Ruhpolding (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln