Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Benjamin Gripenberg har jobbat tre år i säkerhetsbranschen: ”Våldskultur och rasism finns i branschen, men de flesta ser ner på övervåld”

En man i mörk klädsel, svart mössa och långt svart hår i småflätor står i köpcentermiljö. Han har en allvarlig min och händerna i byxfickorna.
Bild: Roy Mäki-Fränti / Yle

För det mesta ser säkerhetspersonal ner på kollegor som lätt tar till hårdhandskarna. Men väktaren Benjamin Gripenberg har stött på både machokultur och rasism i jobbet.

De senaste veckorna har nyhetsrapporteringen präglats av ordningsvakters övervåld. Först kom det fram att flera ordningsvakter på säkerhetsbolaget Avarn misstänks ha trakasserat utsatta på järnvägsstationer. Under veckoslutet avled en kvinna efter att hon satts i handfängsel och brottats omkull av Securitas ordningsvakter på ett köpcenter i Mattby.

Benjamin Gripenberg har jobbat som ordningsvakt och väktare i snart tre år, för det mesta i Helsingfors. Han har märkt att det finns väktare som bejakar våldskultur.

– En sådan kultur finns definitivt vid vissa enheter. Ju vanligare maktmedelssituationer är vid ett mål desto lättare blir det en sådan kultur.

På de flesta arbetsplatser ser man ändå ner på machokultur och dömer personal som lätt tar till hårdhandskarna.

– Ofta är det hysch hysch väktare emellan, för de som överdriver maktmedlen döms vanligtvis av de andra.

Blir du överraskad av nyheterna om övervåld i branschen?

– Nej, inte egentligen, maktmedel är en del av vardagen. Trötthet i slutet av ett arbetsskift eller brist på resurser kan göra att stressnivån stiger och tröskeln för ett starkt ingripande sjunker.

En man med långt, svart hår i småflätor och svart mössa lutar sig mot ett räcke i köpcentermiljö.
Bildtext Det här är en av ordningsvakternas grundställning, här får man en bra överblick av området.
Bild: Roy Mäki-Fränti / Yle

Även i lägen då det finns tillräckliga personalresurser, är det som om starka reaktioner kommer från ryggraden för vissa, berättar Gripenberg.

– Det beror på enheten och området man jobbar i. Men det beror också på hur ordningsvakten är och vad hen har för erfarenheter av våldsamma och stressiga situationer.

En bra väktare eller ordningsvakt ser på sin roll som en hjälpare som kan sätta gränser om det behövs, anser Gripenberg.

– Det är inte så att ordningsvakten och kunderna är varandras fiender.

Profilering och rasism förekommer

Profilering, som riktar sig mot personer som tillhör vissa minoriteter eller etniciteter, är ett annat problem som säkerhetsbranschen tampas med. Gripenberg har också stött på diskriminering och kollegor som talat nedsättande om folkgrupper.

– Det här gäller inte alla. Men profilering är ganska vanligt. Även om det inte riktat sig direkt mot mig har det har varit speciellt tungt att höra då kollegor uttryckt sig rasistiskt om personer som hör till samma minoritet som jag. Jag har fått sätta mig ner med dem och säga att så där talar man inte om andra människor.

Bristen på personal är en orsak som kan ha bidragit till att olämpliga personer anställts inom säkerhetsbranschen. Men det finns fler orsaker.

– Det är ett snabbt sätt att få någon sorts makt. Det kanske tilltalar vissa.

Stamkunder agerar oftare ut

Gripenberg jobbar både som ordningsvakt och väktare. Som ordningsvakt övervakar han offentliga utrymmen som till exempel köpcenter. Som väktare vaktar han privat egendom, som till exempel en mataffär.

– Hur ofta man måste ingripa med maktmedel beror förstås på området man övervakar. Men en vanlig vecka kan det vara fyra eller fem ingripanden, mest under helgerna.

Respekterar folk i allmänhet väktare?

– Personer som sällan har att göra med väktare eller polis är ofta tillmötesgående. Men personer som ofta är föremål för ingripanden kan reagera starkt och agera ut. Och det förstår jag, det blir ju deras vardag.

Vad är skillnaden mellan en väktare och en ordningsvakt? - Spela upp på Arenan

Gripenberg tror att all uppmärksamhet branschen fått de senaste veckorna kommer att påverka yrket, både positivt och negativt. Attityderna gentemot säkerhetspersonal påverkas förmodligen negativt.

– En del har uppfattningen att vi gillar våld och kan explodera vilken sekund som helst, det här kan öka den bilden.

Benjamin Gripenberg har själv gått både ordningsvakts- och väktarutbildning. Krav på längre utbildning skulle säkert förvärra personalbristen. I stället föreslår Gripenberg mer praktik.

– Jag skulle ha uppskattat att få följa med en annan ordningsvakt i jobbet den första månaden efter första utbildningen.

Positiva konsekvenser då? Att polisen ingriper i flera ordningsvakters yrkesutövning kan förbättra läget i branschen, tror Gripenberg. Det kan få väktare att reflektera mer över sin yrkesutövning.

– Det är bra att polisen undersöker de här sakerna och att det blir tydligare för väktare och ordningsvakter hur deras yrkesutövning övervakas. Även om jag alltid betett mig och varit noga med att följa lagen tycker jag själv att det varit otydligt hur väktare kan ställas till svars för sina ingripanden.