Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Teatergänget i Tenala har startat en ny trend med deckargåtor som blir lösta lagom till desserten

Fyra personer på en teaterscen som föreställer en stockstuga med inredning från 1940-talet.
Bildtext Dan Idman, Lisbeth Ryhänen, Jennifer Karlsson och Jan Karell ser bekymrade ut. Har mordet redan skett? Frågan får sitt svar på Bygdegården i Tenala.
Bild: Stefan Elf / Privat

Föreställ dig en fjällstuga i nordvästra Lappland 1943. Ägaren till stugan bjuder in ett sällskap och plötsligt sker det ett mord. Alla är misstänkta, men vem är den skyldiga?

Det kan du som publik fundera på samtidigt som du äter en festlig trerättersmiddag.

Det är andra gången som Tenala ungdomsförenings teatergrupp prövar på konceptet middag och teater på Bygdegården i Tenala.

Första gången var vårvintern 2020 och Tenala uf fick jättefin respons för att man bjöd på en helkväll med mat, dryck och ett mordmysterium. Tyvärr hade Tenala ungdomsförening, TUF, otur; det utbröt en pandemi som satt stopp för de flesta av de färdigt inplanerade och rätt långt bokade föreställningarna.

Nu gör TUF det på nytt. Samma skrivarduo som också skrev den förra pjäsen En mördares manuskript, svenskarna Johan Gille och Peter Nyström, har skrivit en ny deckargåta som heter Hovijärvimordet. Pjäsen har Finlandspremiär i Tenala på lördag (14.1).

– I fjällstugan samlas ett gäng och småningom kryper det fram en del hemligheter, berättar en av teatergängets mest långvariga eldsjälar i Tenala, Stefan Elf.

En man och en kvinna står i en trappa inomhus och tittar in i kameran. De ser glada ut.
Bildtext Stefan Elf och Malin Wikström-Orre har också viktiga roller i deckargåtan Hovijärvimordet. Här på besök hos Yle Västnyland.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Den som äger fjällstugan är Edit som spelas av Malin Wikström-Orre. Hon är ny i Tenala Uf:s teater men har spelat amatörteater på annat håll tidigare, främst på Karelia i Ekenäs.

– Det är gemenskapen men också när man får alla bitar att falla på plats och allting att fungera. Det är nog något speciellt att stå i strålkastarljuset fast man först kämpar med alla repliker och är nervös, men sedan när man är där, wow! beskriver Malin Wikström-Orre känslan av att spela teater.

Två personer på en teaterscen som är inredd som en rätt primitiv stockstuga med tidenliga möbler och inredning från 1940-talet.
Bildtext Malin Wikström-Orre och Dan Idman verkar ha något viktigt och allvarligt på gång. Bilden är från en av de sista övningarna före premiären.
Bild: Stefan Elf / Privat

Intrigen, det vill säga ett mindre sällskap som samlas på ett relativt litet ställe där det plötsligt sker ett mord, är ett välbeprövat koncept som bland andra deckardrottningen Agatha Christie skrivit många böcker om. De har också blivit både tv-serier, filmer och teaterpjäser.

Så sent som ifjol på hösten gav Tryckeriteatern i Karis Agatha Christies Råttfällan.

Stefan Elf skämtar ändå att TUF var tidigare ute med en deckargåta, kanske teatergänget i Tenala startade en ny trend?

Också på en av de stora strömningstjänsterna har man visat filmer med liknande händelseförlopp. Vem som var före här, Netflix eller Tenala uf må vara osagt.

Mord och rostbiff när Tenala uf spelar teater

9:04

Hovijärvimordet visas på Bygdegården i Tenala lördagar och söndagar 14.01-05.03.

Diskussion om artikeln