Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Benjamins Hoida mut är en farlig, fartfylld och sexig låt: ”Det är först det senaste året jag vågat vara mig själv”

Från 2023
Benjamin: Hoida Mut - Spela upp på Arenan

Efter succén i Tanssii Tähtien Kanssa prövar Benjamin Peltonen nu lyckan i Tävlingen för ny musik UMK. Tävlingens utveckling de senaste åren övertygade Benjamin om att det nu är dags för honom.

– Det var egentligen efter att Erika Vikman tävlade med Cicciolina i UMK 2020 som jag insåg att tävlingen och finländarna börjar vara redo för mer show och kanske äntligen förstår hur tufft UMK och Eurovisionen är, förklarar Benjamin, som tillägger att han älskat Eurovisionen, UMK och Melodifestivalen så länge han kan minnas.

På frågan om hur det känns att nu själv ställa upp och tävla i den finska uttagningen till Eurovision Song Contest har Benjamin ändå svårt att svara.

– Alltså, jag har fortfarande lite svårt att förstå att jag ens verkligen är med, det känns helt otroligt! Men det betyder jättemycket för mig, dels är det ett jättestort steg i min karriär, men dels också på det privata planet.

Benjamin Peltonen står i ett växthus som är upplyst med rosa lampor. Benjamin är iklädd en vit topp och svarta byxor.
Bildtext Drömmen om att ställa upp i tävlingen har funnits länge för Benjamin, som nu gör sin UMK-debut.
Bild: Yle / Nelli Kenttä

Benjamin hade sitt genombrott på sociala medier och har i tio års tid sysslat med musik. Tio år är ändå inte en lång tid som musiker, enligt Benjamin själv.

– Det tar överraskande länge att hitta sig själv som musiker och jag känner själv att det är först nu på senaste tiden som jag verkligen förstått vem jag vill vara som musiker och artist.

– Den här låten som jag tävlar med nu till exempel låg i min skrivbordslåda i två år innan jag kände att jag vill skicka in den till UMK och visa upp den för omvärlden.

”Ta hand om mig, men inte på ett så där snällt sätt”

Bidraget som Benjamin tävlar med i årets UMK heter Hoida mut och är skriven av Atso Soivio, Iivari Suosalo och artisten Benjamin själv. På svenska översätter Benjamin själv titeln till Ta hand om mig, men är inte helt nöjd med översättningen.

– Men ta hand om mig låter mycket snällare på svenska, det är inte riktigt så oskyldigt på finska, skrattar han och fortsätter.

– Den handlar om när du ser någon på dansgolvet, det är kanske inte första gången ni ser på varandra, och du vet att du inte går ensam hem, utan att ni är på väg hem tillsammans från det dansgolvet.

Det känns äntligen som om finländarna har börjat förstå hur tuff UMK och Eurovisionen är!

Benjamin

För Benjamin har de senaste åren förändrat mycket. För några år sedan talade han första gången öppet om att han är homosexuell och sedan dess har han vågat börja leva mer öppet också privat.

– För många är handlingen i den här sången kanske inte något speciellt, men jag har först nu vågat börja vara mig själv offentligt och fått helt nya erfarenheter efter det.

Skämdes först, toppade sedan listorna

Förra sommaren publicerade Benjamin sången Gay, som är en omskriven version av Maija Vilkkumaas Ei, och låten fick snabbt stor spridning på sociala medier. Trots att det verkade som att låten skrevs över en natt berättar Benjamin att det var en betydligt längre process.

– Startskottet skedde på en efterfest med mitt skivbolag, hösten 2020. Efter några glas skumppa slog det mig att ordet ”ei” ju rimmar på ”gay”! Stolt berättade jag det åt min skivbolagsrepresentant, som också gick igång på den idén.

– Sen tog det ändå ett och ett halvt år innan vi gjorde den och då jag första gången hörde demon skämdes jag och ville aldrig publicera den. Men, förra sommaren ändrade jag mig mitt i allt, lade ut den på Tiktok och resten är historia.

Benjamin säger att låten gjordes innan han var öppen med sin sexualitet och att han därför inte kände sig bekväm med tanken att publicera den.

– Det kändes lite för riskabelt på något sätt.

En man i svart kläder står i ett annars helt vitt rum.
Bildtext Trots succén i Tanssii tähtien kanssa kan Benjamin inte lova att det blir vare sig tango, vals eller quickstep i UMK-showen. Men dans blir det nog!
Bild: Yle / Nelli Kenttä

Vinst i danstävling lärde Benjamin att bjuda på sig själv

Benjamin tävlade i och vann förra säsongen av tävlingen Tanssii tähtien kanssa. Den tävlingen lärde honom att släppa på tyglarna och bjuda på sig själv.

– Tanssii tähtien kanssa visade mig att man inte behöver ta allt på så stort allvar. Det var skönt att delta i en tävling där det inte heller på det sättet fanns en press på att jag skulle lyckas, ingen av oss tävlare var ju dansare.

– I och med UMK är pressen aningen högre, nu tävlar jag med något som jag verkligen kan, musik och artisteri är ju mitt jobb. Men om jag kunde dansa framför miljontals tittare, så ska jag väl kunna göra mitt jobb framför dem också.

För den som inte är bekant med artisten Benjamin från tidigare så kan scenshowen i UMK kanske vara chockerande, berättar han.

– Showen blir som min låt, lite sexig, lite mörk och lite farlig. Det kommer vara min snyggaste show hittills! Och jag har gjort en hel del saker under min karriär hittills, om vi säger som så.

Finalen i UMK23 går av stapeln den 25.2 klockan 21.00 i Logomo i Åbo, och direktsänds i Yles kanaler. Publiken, tillsammans med jurygrupper, utser en vinnare bland de sju finalisterna. Mellan 12.1 och 20.1 presenteras en artist och bidrag per vardag på svenska.yle.fi, Svenska Yles Instagram och i Vega Dag.