Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

”Ungefär 80 procent av alla barnlösa par kan få barn genom behandling” – fertilitetsläkaren Niklas Simberg svarade på publikens frågor

piller och sprutor och ett graviditetstest
Bild: Morad HEGUI

I 40 års tid har man kunnat göra provrörsbefruktningar i världen. Under årens lopp har olika fertilitetsutredningar och -behandlingar tagits i bruk.

Läkaren Niklas Simberg var med i Yle Vegas familjekväll onsdagen den 11.1.2023 och svarade på publikens frågor.

Här kan du lyssna på hela sändningen där fertilitetsläkaren Niklas Simberg svarar på alla publikfrågor:

Vega Kväll med familjeinnehåll: fertilitetsbehandlingar och missfall

Programmet är inte längre tillgängligt

Miljögifter och kvinnans ålder inverkar på fertiliteten

Vilka är de vanligaste orsakerna till barnlöshet?

Enligt Simberg handlar det hos männen om dålig kvalité på spermierna eller att det finns för lite av dem.

– Flera forskningar visar att männens spermier har blivit sämre under de senaste 50 åren. Största boven är miljögifterna, säger han.

Hos kvinnan kan orsakerna vara fler.

En av de viktigaste är att kvinnor vill skaffa barn allt senare i livet. Det är karg fakta att kvinnans fertilitet sjunker efter att hon fyllt 35.

En annan orsak till barnlöshet är att kvinnan inte har någon ägglossning.

Endometrios har ökat de senaste åren

Niklas Simberg

En tredje är att äggledarna kan vara tilltäppta. För trettio år sedan var det vanligt att olika könssjukdomar ledde till att äggledarna täpptes till.

Endometrios är också en orsak som kan försvåra eller till och med förhindra en graviditet. Endometrios är en sjukdom där en del av livmoderns slemhinna åker ut via äggledarna i bukhålan. Enligt Simberg har endometrios ökat de senaste åren.

läkaren Niklas Simberg
Bildtext Niklas Simberg har 30 års erfarenhet av fertilitetsbehandlingar både från den privata och offentliga sektorn.
Bild: Dextra

”Folk skriver skräckhistorier på internet”

Jag undrar hur ont det tar att göra äggplock? Har läst att det i vissa fall till och med kan krävas narkos för att kvinnan ska klara det, vilket känns väldigt skrämmande. Stämmer det? sign. Orolig

Niklas Simberg säger att de flesta som upplevt en äggplockning är förvånade över att ingreppet gick mycket lättare än de tänkt sig.

Han berättar att många gått in på internet och googlat om ingreppet, och enligt honom skriver folk skräckhistorier - sällan skriver de då något gått bra.

Patienten får alltid smärtstillande lokalt och intravenöst, och lugnande medicin.

– I vissa fall söver vi ner patienten - kanske några procent av patienterna - för att de helt enkelt inte vill vara vakna under ingreppet, säger Simberg.

Sambandet mellan coronavaccin och missfall

Jag fick missfall i vecka 10 två dagar efter att jag tagit Coronavaccin. Nu funderar jag på om det kan vara vaccinet som orsakade missfallet. Eftersom jag redan är över 40 så blir det nog tyvärr inga flera försök här, hade redan väntat i flera år på denna graviditet. sign. Marie

Simberg hävdar bestämt att coronavaccinet inte förorsakar missfall.

Han säger att det har gjorts flera forskningar, speciellt i USA, och det har inte hittats några som helst samband mellan coronavaccin och missfall.

– Vi rekommenderar gravida mammor att ta både influensa- och coronavaccin, för riskerna med corona eller influensa är mycket större än risken med vaccinet då man är gravid.

Simberg säger att den mest sannolika orsaken till att man får missfall då man fyllt 40 är att fostret har kromosomfel.

– Patienten i fråga har inte gjort något fel genom att ta vaccinet, säger han.

en ledsen kvinna sitter vid en tom spjälsäng med en nalle i famnen
Bildtext För dem som upplevt ofrivillig barnlöshet är det en stor kris och sorg.

20 procent får inte hjälp av fertilitetsbehandlingar

Ungefär hur många procent av dem som kämpar med ofrivillig barnlöshet förblir barnlösa? Det vill säga lyckas aldrig bli gravida eller hållas gravida trots fertilitetsbehandlingar. sign. Rädd för att aldrig få bli mamma

Med behandling är det ungefär 80 procent av all barnlösa par som lyckas få barn.

Enligt Simberg handlar det mycket långt om hur långt man har möjlighet och/eller vilja att gå.

– Om de egna spermierna eller äggen inte fungerar, kan man använda sig av donerade ägg eller spermier. Dessutom finns det specialutredningar som man kan gå mycket längre med.

Det som inte är tillåtet i Finland är surrogatmödraskap - det vill säga att en annan kvinna ”hyr ut” sin livmoder för en graviditet åt ett par som vill skaffa barn.

– Där är tyvärr de finländska barnlösa paren tvungna att söka sig utomlands, och det är allt annat än optimalt, konstaterar Niklas Simberg.