Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Berättelser om systematisk tortyr väller in från Ukraina: ”Jag var som ett levande lik”

Ukrainare berättar om tortyr de utsatts för av ryska soldater - Spela upp på Arenan

Skenavrättningar, våldtäkter, elektriska chocker och hårda slag. Det här är några metoder de ryska soldaterna använt för att tortera ukrainska civila.

Nyhetsbyrån Reuters har intervjuat ukrainska myndigheter och personer som fängslats och misstänks ha utsatts för tortyr i Chersonregionen.

I den här artikeln hörs deras berättelser och en del av beskrivningarna kan väcka starka känslor.

Oksana Minenko är 44 år gammal och bor i Cherson. Under tiden som staden var ockuperad av ryska styrkor, mars–november 2022, blev hon upprepade gånger gripen och torterad av ryska styrkor, berättar hon för Reuters.

Många civila har tagits tillfånga och torterats bland annat i hopp om att de ska dela med sig uppgifter om den ukrainska militären.

Så här torteras de civila

Oksana Minenko berättar att ryska soldater utsatte henne för flera olika former av tortyr. De hällde kokande vatten på hennes händer, drog bort hennes fingernaglar och slog henne i ansiktet med gevärskolvar så hårt att hon tvingats operera sig efteråt.

– En smärta flöt samman med en annan. Jag förlorade inte medvetandet och de våldtog mig inte, men jag var som rått kött. Jag var ett levande lik, säger hon.

Hon har djupa ärr i ansiktet och på kroppen från tortyren. Många som hållits tillfånga har efteråt haft stora blåmärken och brutna ben.

– De frågade mig om jag samarbetar eller inte. Jag sa att jag absolut inte samarbetar så de kokade vatten och sa att om jag inte jobbar med dem så behöver jag inte händer. Jag lyckades dra bort en hand, men fick kokande vatten på min vänstra hand.

Minenkos man var en ukrainsk soldat och han dödades i början av kriget. Hon berättar att ryska styrkor tvingade henne på knä vid sin mans grav medan de utförde en skenavrättning.

En telefon med en bild av en man i militär utrustning.
Bildtext Oksana Minenkos man Oleksij dödades i början av kriget. När hon hölls tillfånga tänkte hon ofta på honom och önskade att hon fick göra honom sällskap på andra sidan.
Bild: Reuters

Hon berättar att ryska styrkor under tre tillfällen i mars och april tog sig in i hennes hem, förhörde henne och grep henne. Vid ett tillfälle tvingade soldaterna henne att klä av sig och därefter slog de henne medan hennes händer var fastbundna och hennes huvud täckt.

– När du har en påse på ditt huvud och blir slagen bildas det ett slags vakuum. Du kan inte andas, du kan inte göra någonting, du kan inte försvara dig själv.

Vanliga tortyrmedel som använts av ryska styrkor är elektriska chocker till könsorganen och andra delar av kroppen, slag och olika former av kvävning. Den här infon har Reuters fått efter att ha intervjuat mer än 10 tortyroffer, ukrainsk polis och internationella åklagare som assisterar i att utreda krigsbrott i Ukraina.

Fångarna har ofta hållits i överfyllda utrymmen utan ordentlig mat, vatten eller hygien. De flesta har sovit på enbart plastpåsar. En del har hållits tillfångatagna i långa perioder, många fastbundna med ögonbindel.

Många har också tvingats klä av sig nakna och en del har utsatts för sexuellt våld.

I en källare i Chersonregionen syns tecken på att personer har hållits fängslade där. - Spela upp på Arenan

Kreml vill inte kommentera

Reuters har inte kunnat verifiera alla de fall av tortyr som civila berättat om för dem, men vittnesuppgifterna stämmer överens med uppgifter från ukrainska myndigheter och internationella människorättsorganisationer.

– Det här [tortyren] görs systematiskt för att få information om den ukrainska militären, misstänkta medarbetare eller för att straffa dem som är kritiska till den ryska ockupationen, säger Andrij Kovalenko som är Chersons ansvariga åklagare för krigsbrott.

Han säger att man hittat flera tortyrkammare med stänger, rör och träpinnar som använts för att slå folk. Också gasmasker har använts för att kväva folk.

Kreml och det ryska försvarsministeriet vill inte svara på Reuters frågor när nyhetsbyrån kontaktar dem. Ryssland har tidigare nekat till krigsbrott eller våld mot civila i Ukraina och har istället anklagat Ukraina för krigsbrott.

Enligt en FN-rapport från november finns det bevis som tyder på att både Ryssland och Ukraina torterat krigsfångar. Enligt FN är det ryska våldet ändå mer systematiskt. Kiev har sagt att man kommer utreda alla fall där ukrainska soldater misstänks för krigsbrott.

Advokat: Ryska soldaterna vill injaga skräck och lidande

Över 1 000 ukrainska civila misstänks ha tagits tillfånga i Cherson. Enligt åklagaren Jurij Beluslov, som utreder krigsbrott på en landsomfattande nivå i Ukraina, har man inlett utredningar där mer än 13 000 personer misstänks ha gripits av ryska styrkor.

Överlag har ukrainska myndigheter registrerat fler än 50 000 krigsbrott.

Mer än 80 kroppar har hittats i Cherson, majoriteten av dem civila. De flesta av dem har dödats med pistol. På andra håll i Ukraina har hundratals fler kroppar hittats, säger Belusov. Bland annat 800 civila har hittats döda i Charkivregionen.

– Siffrorna som dyker upp pekar på omfattande och grova brott i områden ockuperade av Ryssland, säger den brittiska advokaten Nigel Povoas som är en av de västerländska specialister som hjälper Kiev utreda krigsbrott.

Enligt Povoas syns ett tydligt mönster där man försökt injaga skräck och lidande runtom i Ukraina.

Två personer i skyddsutrustning bär på en liksäck.
Bildtext Många av dem som torterats har hittats i massgravar. Den här bilden är tagen i Lyman i höstas.
Bild: Ashley Chan/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Skendränkningar och elektriska chocker

35-årige Andrij från Cherson, som inte vill ange sitt efternamn, berättar att han hölls fången i fem dagar i augusti i Cherson. Under den tiden blev han slagen och ryska styrkor tvingade honom att klä av sig medan de gav honom elchocker mot könsorgan och öron.

– Man vet inte vad som händer. Det är som en boll som snurrar runt i ditt huvud och du tuppar av, säger han.

– De formade ett mönster på min rygg av blåmärken. De slog mig så att bokstaven Z uppstod.

Bokstaven Z är den ryska krigssymbolen som ryska soldater målat bland annat på sina stridsvagnar och på ukrainska myndighetsbyggnader i städer de erövrat.

En man fotograferad bakifrån medan han sitter vid ett bord.
Bildtext Andrij berättar att de ryska soldaterna försökte ta reda på var den ukrainska militären gömmer sina vapen.
Bild: Reuters

Andrij säger att han förhördes om den ukrainska militären, bland annat om var de förvarar sina vapen. Andrij är inte själv soldat, men har kopplingar till militären. Han berättar att de ryska soldaterna också utsatte honom och andra fångar för skendränkning.

– De hällde vatten på mitt ansikte, satte en handduk över mitt ansikte och hällde vatten på handduken. Man börjar kvävas. En man sa till mig att han inte orkar med det här en gång till så han försökte skära upp sina handleder med en bit glas från sina glasögon, säger Andrij.

Tortyr i flera timmar

Reuters har besökt en källare i Cherson där 30 personer misstänks ha hållits fångna. Det luktade människoavföring i källaren och på golvet fanns olika verktyg som ryska styrkor enligt ukrainska myndigheter använt för att tortera civila.

På väggarna fanns siffror och skrivelser inristade. Enligt myndigheterna verkar en del av fångarna ha räknat dagarna de varit där, medan andra har lämnat meddelanden. På ett ställe står det ”Jag lever för henne”.

Reuters har också besökt en annan tortyrkammare som invånarna i Cherson kallar för ”hålet”. Det är en gammal polisbyggnad där flera av de som Reuters intervjuat uppger att de blivit torterade.

En av dem är 47-åriga Liudmyla Shumkova. Hon berättar att hon under sommaren i mer än 50 dagar hölls fången tillsammans med sin 53-åriga syster.

Blommor på ett bord, en soldat går bredvid.
Bildtext Blommor utanför en skola som attackerats en ryska styrkor.
Bild: Alessandro Guerra / EPA

Hon säger att hon inte blev fysiskt torterad, men att andra fångar där blev det. De manliga fångarna fick utstå den värsta tortyren, enligt Shumkova.

– De skrek hela tiden, varje dag. Tortyren kunde vara i två, tre timmar.

Ukrainska myndigheter har lyckats identifiera flera misstänkta ryska soldater för krigsbrott och åtalat en del. Enligt åklagaren Jurij Beluslov är de flesta misstänkta soldater av lägre rang, men också en del högre officerer misstänks för brott.

Man har lyckats identifiera de ryska soldaterna bland annat med hjälp av dna och fingeravtryck som de lämnat på verktyg som använts för att tortera människor.

Källa: Reuters