Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

BK-46 lägger hallplanerna på hyllan – ishallsbolagets ekonomiska kris avskräcker

Karis idrottspark från luften sett.
Bildtext BK-46 har länge förespråkat en ny allaktivitetshall i Karis, men nu backar föreningen från de ursprungliga planerna.
Bild: YLE / Linus Westerlund

I nästan två år har handbollsföreningen BK-46 i Karis filat på planerna kring en ny idrottshall. Men nu backar föreningen för att undvika samma ekonomiska kris som grannen Raseborgs ishall.

I Raseborgs budget för det här året planerar staden en ny gymnastiksal till Katarinaskolan i Karis och det är framför allt det här projektet som nu leder till att handbollsföreningen BK-46 väljer att lägga sin egen hallsatsning på is.

– Katarinaskolans nya gympasal skulle underlätta, men vi behöver fortfarande en ny idrottshall så vårt projekt fortsätter vid sidan om, säger handbollsföreningens ordförande Roger Roos.

BK-46 är rädda för att hamna i samma ekonomiska knipa som ishallen i Raseborg – avvaktar med ny idrottshall

9:22

En ny gymnastiksal skulle i första hand användas för juniorträningar. Enligt stadens nuvarande plan ska den nya gymnastiksalen vara tillräckligt stor för att spela både handboll och innebandy, men även volleyboll på två parallella spelplaner.

Planen att bygga en ny gymnastiksal i Katarinaskolan har ändå redan stött på partull. Byggnaden är en del av en betydande kulturhistorisk omgivning och den gamla gymnastiksalen får inte rivas, menar Västra Nylands museum.

Istället planerar staden nu en helt ny tillbyggnad på Nabogatans sida av tomten, men en helt ny byggnad skulle innebära flera miljoner euro högre byggkostnader. Västra Nylands museum poängterar också att en ny stor byggnad kommer att dominera kvarteret och ändra stadsbilden, men motsätter sig inte den planen.

På längre sikt är alltså BK-46 fortfarande inne på linjen att Karis behöver en allaktivitetshall som kan användas för handboll, men även andra sporter som till exempel innebandy.

– Vi behöver fortfarande en större tävlingsarena, konstaterar Björn Siggberg från BK-46.

Samtidigt planerar handbollsföreningen att förstora den idrottshall föreningen använder idag för att bland annat få mera läktarplats, förråd och kontorslokaler.

Rädda att möta samma öde som ishallen

Materialkostnader för byggprojekt och en allmän prisökning har inget med valet att pausa bollhallsprojektet i Karis, menar både Roger Roos och Björn Siggberg.

– Tvärtom, så har priserna inom byggbranschen sjunkit och vi är också på väg in i en lågkonjunktur inom byggbranschen vilket innebär att det blir billigare att bygga, säger Björn Siggberg.

Däremot fungerar grannen, Raseborgs ishall, som en varningsklocka. Ishallen firar tioårsjubileum, men har haft återkommande ekonomiska problem sedan start och aktiebolaget som driver ishallen har befunnit sig på konkursens brant hela hösten.

Två män ser in i kameran. De har BK-46 kläder på sig
Bildtext Björn Siggberg (till vänster) och Roger Roos vill gärna att Raseborg ändrar hur man stöder föreningar i staden.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

– Vi vill inte vara i samma situation som grannen och det är en orsak till att vi nu väljer att bromsa, säger BK-handbollens Roger Roos.

Skulle ishallen stänga och försättas i konkurs tror Roger Roos inte heller att en gammal ishall kan göras om till en allaktivitetshall.

– Dessutom vill vi gärna att ishallsbolaget klarar av den här krisen och kan fortsätta med sin verksamhet i ishallen, tillägger han.

Efterlyser en ny finansieringsmodell

Björn Siggberg och Roger Roos från BK-46 vill också gärna se förändring i hur Raseborg stöder ungdomsidrotten i staden. Istället för att staden beviljar understöd till föreningar och låter föreningen använda stadens lokaler för ett subventionerat pris ser BK-46 hellre ett system där stadens ungdomar får bidraget.

– Jag förespråkar en isländsk modell där ungdomarna beviljas en form av aktivitetssedel som man sedan kan använda antingen inom idrott eller inom kultur, säger Björn Siggberg.

Han menar att denna finansieringsmodell skulle vara mera rättvis för stadens föreningar.

Diskussion om artikeln