Huvudförtroendeman hoppfull om att det börjar löpa smidigare med lönerna i Österbottens välfärdsområde: ”Det ser lovande ut”
Hittills tyder allt på att de anställda inom Österbottens välfärdsområde inte ska behöva drabbas av lika stora problem med lönerna som ifjol. Man har lärt sig den hårda vägen, säger huvudförtroendeman.
Imorgon på fredag ska lönerna landa på kontot för en del av de anställda inom landets välfärdsområden.
Och hittills tyder allt på att denna årets första lönekörning har gått bra för Österbottens del. Via den egna nätbanken har personalen haft möjlighet att kontrollera sin lönespecifikation.
– Lönespecifikationen har funnits på nätbanken redan i några dagar. Hittills har man konstaterat tre fall där personerna inte fått lön, och det har redan korrigerats, säger Ann-Charlott Gröndahl som är HR-direktör i Österbottens välfärdsområde enligt ett pressmeddelande.
Det är den ordinarie personalen som får lön på fredagen. Visstidsanställda betalas lön den sista varje månad. Österbottens välfärdsområde har utöver det här förberett sig på två extra lönebetalningsdagar i januari, eftersom man nu måste betala ersättningar som är förknippade med de gamla organisationerna.
Yle Österbotten kontaktar akutvårdare Kim Yli-Pelkola, som fungerar som huvudförtroendeman för TEHY:s medlemmar i Jakobstadsnejden.
Han är positivt överraskad. Telefonen har inte ringt om lönestrul en enda gång den här veckan och det är ovanligt.
– Det har varit riktigt tyst, så det ser lovande ut. Säkert kommer det att komma en del problem, det vet vi då vi är såpass många anställda. Men kanske vi inte får lika stora problem som ifjol, säger Yli-Pelkola.
Otroligt år ifjol
Totalt handlar det om drygt 8 000 personer som i dagsläget har Österbottens välfärdsområde som arbetsgivare. Yli-Pelkola påpekar att det aldrig är acceptabelt om en anställd inte får sin lön.
– Det är arbetsgivarens viktigaste uppgift att betala lön och det har de misslyckats med till en del under fjolåret. Det var ett otroligt år.
Under fjolåret började problemen genast då den nya organisationen tog över i januari, och problem fanns kvar hela året säger Yli-Pelkola. Om det börjar fungera bättre nu så är det för att man har lärt sig den hårda vägen, menar han.
– Lönebetalningen har varit ett stort problem, ända till december. Som helhet lärde vi oss jättemycket ifjol för att få allt rätt i år.
Yli-Pelkola säger samtidigt att arbetsgivarens uppgift inte har varit lätt. Vid ingången av år 2022 skulle många olika arbetsavtal likställas, kommunerna överlämnade uppgifterna till välfärdsområdet för sent eller överlämnade felaktiga uppgifter och välfärdsområdet var dåligt förberett med alltför knappa resurser.
Jag kollade min eget lönebesked och där ser allt ut att vara korrekt
― Kim Yli-Pelkola, huvudförtroendeman
Att varken välfärdsområdets HR-avdelning eller Mico Botnia, som ansvarar för själva lönebetalningen, hade tillräckligt med personal för att hantera problemen är något som har korrigerats vartefter.
– Det har varit problem att ens komma i kontakt med HR och Mico Botnia. Den här processen måste arbetsgivaren göra bättre och det har tagit sin tid.
Bättre förberedda nu
De ständiga problemen under fjolåret gav Yli-Pelkola och hans kolleger inom Tehy en hel del extra arbete. Man höll möte varje vecka med alla förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige för att reda ut löneärenden.
– Vi försökte ta itu med problem genast så att våra medlemmar inte skulle behöva vänta så länge.
Facket blev en mellanhand då anställda inte lyckades få tag på någon inom HR-avdelningen eller vid Mico Botnia. Yli-Pelkola säger att han under årets lopp fick höra en del skräckhistorier om hur desperata anställda tvingades klara sig ekonomiskt utan lön.
Nu tror han att man är bättre förberedd. Framför allt har information om de anställda som fått välfärdsområdet som arbetsgivare i januari 2023 överlämnats i tid. Det är bland andra anställda inom räddningsverksamheten och Kårkulla som nu har införlivats med välfärdsområdet.
Nya löneproblem att vänta inom välfärdsområdet: ”Vi försöker säkerställa att ingen blir utan lön helt och hållet”
Bättre förberedda den här gången.
Enligt Yli-Pelkola har arbetsgivaren också satsat på att informera personalen.
– De som var med i välfärdsområdet ifjol så är nog säkert väl informerade. Arbetsgivaren har informerat jättebra på våra intrasidor och där finns råd om vad man ska göra om man inte får rätt lön. Men det finns en liten oro för om de nya ska hitta till våra intrasidor.
Han säger samtidigt att fjolåret fört med sig en positiv sak, nämligen att alla anställda lärt sig att kontrollera att de verkligen fått rätt lön på kontot.
– Tidigare var det kanske så att man inte brydde sig om att kolla upp sin lön desto mer, men förra året har alla som jobbar i välfärdsområdet lärt sig att kolla sin lönelista och kanske förstå bättre varifrån helhetslönen kommer. Och det är ju positivt.