Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Full rulle på Saloföretag som tillverkar välgörenhetskaminer till Ukraina – drygt 1 000 kaminer har beställts

Svetsaren Joona Rastas svetsar en kamin, som ska skickas till Ukraina.
Bildtext Svetsaren Joona Rastas svetsar en kamin, som ska skickas till Ukraina.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Intresset för att beställa kaminer till Ukraina är fortsättningsvis stort. Metallföretagen i Salo har för tillfället fullt upp med beställningarna.

Det är frågan om ett välgörenhetsprojekt. Idén kom från välgörenhetsföreningen Omri (på finska). Den som vill kan beställa en kamin för drygt 180 euro eller betala delar av en kamin. Den monteras sedan av metallföretagen och skickas till Ukraina.

Kaminen är lätt att montera och bära och kan användas både till uppvärmning och till matlagning. Modellen har utvecklats i det tekniska universitetet i Lahtis och Villmanstrand.

Ritningarna är tillgängliga för alla och liknande välgörenhetsprojekt pågår också på flera håll i landet.

Kaminerna förs till Charkov

De första kaminerna åker till Ukraina nästa vecka. Kaminerna körs till Charkov med hjälp av en lastbil, som tar med närmare 700 kaminer till staden.

Hittills har 500 kaminer tillverkats. Totalt 1 200 kaminer har hittills beställts.

Metallföretagen kommer att tillverka kaminerna, så länge som beställningarna rasslar in.

Ett av företagen som tillverkar kaminerna är metallföretaget Metalli Piiroinen. Företagets vd Mikko Lietzen berättar att de tagit i bruk ytterligare en robot i tillverkningen, för att klara av alla beställningar.

– Behovet i Ukraina är fortfarande stort. Kaminerna hjälper människorna i Ukraina att klara sig och det är ett bra sätt att hjälpa dem, säger Lietzen.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel Ukrainan kamiinoita tilattu Salosta jo yli tuhat, av Minna Rosvall. Översättning av Nora Engström.