Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skyttet fallerade för Mari Eder i Ruhpolding – gjorde säsongens sämsta insats då Lisa Vittozzi tog första segern på fyra år

Mari Eder.
Bild: IMAGO/CEPix/ All Over Press

Det stämde inte alls på vallen för Mari Eder i Ruhpolding och med fem straffminuter blev det en blygsam placering. Suvi Minkkinen var i stället bästa finländska åkare i distansloppet.

Flera plusgrader i Ruhpolding hade gjort spåren blöta och mjuka då damerna skulle tävla i årets andra distanslopp i världscupen. Ett tidigt startnummer kunde därmed ha gjort mycket för slutresultat.

Men det gäller också hålla ihop skyttet, och för Mari Eder fungerade det inte. Hon gick ut som femte åkare och efter prickfritt i liggande skyttet förstördes tävlingen då hon kom in till vallen för andra gången.

Eder bommade hela tre skott och med tre straffminuter var loppet kört.

– Det var en dålig serie. Jag har problem med andningen på vallen och fick den inte att fungera. Jag höll också på att falla före skyttet och det kanske höjde adrenalinet.

– Jag försökte samla mig men det fungerade inte. Det var ingen dramatik men jag fick inte den prestation som jag ville, säger Eder till Yle.

Minkkinen tog världscuppoäng

Det blev till slut fem bommar för Eder i loppet och hon slutade på 53:e plats som är säsongens sämsta placering.

– Det var ett skytte som inte fungerade, de tre övriga var helt okej. Det här var säsongens sämsta insats men jag går in för att göra det bättre i masstarten på söndag, säger Eder.

Suvi Minkkinen klarade loppet med två bommar och blev bästa finländska åkare. Det blev en 32:a plats för Minkkinen.

– Jag gjorde några dumma misstag i liggande medan skyttet var kontrollerat i stående. Det känns bra att ta världscuppoäng, säger Minkkinen.

Lisa Vittozzi var bäst av alla i distansloppet. Hon sköt fullt och vann för första gången sedan tävlingarna i Oberhof i januari 2019.

Vittozzi besegrade dagens stora överraskning Lou Jeanmonnot med 39 sekunder. Jeanmonnot tog sin första pallplacering i karriären.

Resultat:

1. Lisa Vittozzi ITA 40.05,9 (0)
2. Lou Jeanmonnot FRA +39,0 (0)
3. Julia Simon FRA +45,2 (1)
4. Dorothea Wierer ITA +1.09,7 (1)
5. Hanna Öberg SWE +1.10,9 (1)
6. Elvira Öberg SWE +1.20,5 (1)
---------
32. Suvi Minkkinen FIN +4.39,3 (2)
53. Mari Eder FIN +6.06,9 (5)
72. Nastassia Kinnunen FIN +8.01,0 (5)
77. Venla Lehtonen FIN +8.18,8 (3)
78. Erika Jänkä FIN +8.27,2 (4)

Diskussion om artikeln