Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Striderna i Soledar och Bachmut visar hur grym krigets logik kan vara: ”På båda sidorna är trupperna motiverade att delta i blodbadet”

Två ukrainska soldater i ett manskapstransportfordon.
Bildtext Två ukrainska soldater i ett manskapstransportfordon i Bachmut. Ukraina försöker, så gott det går, byta ut trupperna vid frontlinjerna så att soldaterna ska få såväl fysisk som mental vila. Just nu är det lite lugnare i Bachmut än i Soledar.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Kampen om de mindre städerna Soledar och Bachmut i Donetsk i östra Ukraina beskrivs nu som de kanske blodigaste och intensivaste sedan kriget började. Ändå är det ganska lätt att motivera trupperna.

– Det som vi framförallt vet om striderna i Soledar och Bachmut är att väldigt många ryska soldater dör just nu.

Det säger Peeter Tali, överste i den estniska reserven och konsult inom militär strategisk kommunikation.

– Ryssarna strider som under första världskriget: artilleriet ger eld, infanteriet skickas genast rakt in i stridsområdet, ukrainarna ser dem komma och förintar dem.

Det här upprepas gång på gång.

Satelliittikuva Soledarin kaupungista.
Bildtext Satellitbild av en del av Soledar. Staden hade ungefär 10 000 invånare för ett år sedan. Nu sägs de vara drygt 500, varav mellan 10 och 20 är barn.
Bild: Maxar Technologies / EPA

– De mänskliga offrena i de här striderna i stadsmiljö är enorma, säger Tali. I skogen eller på öppna fält ser du fienden komma, men här kan de vara var som helst - ovanför, runt hörnet, i ett fönster.

Peeter Tali tittar uppåt.
Bildtext Peeter Tali.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Krigsbloggare har skrivit att många ryska soldater deserterar, eller skjuts i ryggen av de egna om de försöker fly, men enligt Tali går de flesta in i striderna, ibland mot en nästan säker död, utan större protester.

– Bland trupperna finns elitsoldater, fångar, mobiliserade. De ser hur trupper som beordrades framför dem förintas, men ändå följer de order.

Tali tror inte att det skulle vara möjligt i väst, inte i Estland och absolut inte i Finland.

– Vi har lärt oss att fråga varför. Vi kräver en förklaring. Det gör inte de ryska trupperna.

En vy av förstörda byggnader genom ett trasigt höghusfönster.
Bildtext I en stadsmiljö kan fienden vara var som helst. Den som försvarar har en betydligt lättare uppgift än den som anfaller. Soledar torsdagen den 11 januari 2023.
Bild: Diego Herrera Carcedo / AOP

– Ryssarna har uppfostrats i en kultur där man är underdånig och fatalistisk i frågor om liv och död. Kommer ordern att gå till attack så gör man det och hoppas överleva.

I Putins Ryssland fylls dessutom både tv, film och annan underhållning med budskapet att ryssarna är ett utvalt folk som har rätt att döda utan att ställas till svars.

Den här inställningen har en lång historia och har haft en framskjuten plats också till exempel i sovjetisk underhållning.

– Regimen har hjärntvättat folket med mycket ”omsorg och kärlek” i två decennier, säger Tali ironiskt. Till det kommer en stark vinnarkultur, där man lär sig att ryssar är vinnare.

Du själv kanske förlorar, men Ryssland vinner alltid.

– Hierarkin är vertikal och besluten tas på toppen. Varför skulle en soldat ifrågasätta en order när den redan har givits? Varför skulle han tänka själv när någon annan redan har tänkt klart?, säger Tali.

De ukrainska trupperna får ingen paus i dödandet

För de ukrainska försvararna är gatustriderna tyngre än vanlig krigföring eftersom de tvingas döda, och dödas, på nära håll. Att ha ögonkontakt med fienden är vanligt.

– Det är fysiskt och moraliskt tungt att hela tiden förinta de massor som kommer emot.

Enligt Tali finns det två sätt att hantera den här påfrestningen.

– Dels så slåss man kanske mindre för sitt land än för sitt stridspar, sin grupp och sin pluton, allt är här och nu. Ju intensivare strider desto mindre blir världen.

Och dels har man avhumaniserat fienden totalt.

De ryska soldaterna har med sina krigsbrott i Butja och Cherson visat att de förtjänar att kallas orker

― Peeter Tali, estnisk överste i reserven och före detta mångårig chef för det estniska försvarsministeriets avdelning för strategisk kommunikation

– Ukrainarna kallar ryssarna orker, taget ur Tolkiens Sagan om ringen. De är inte mänskor utan ett slags aggressiva och onda mänskolika monster som måste förintas.

Just nu, när striderna pågår som intensivast, är det här det enda sättet att klara av allt dödande, och att stridskamrater i ens närhet stupar, menar Tali.

Sist och slutligen är det det som krig handlar om.

– Men det här kommer att sätta spår i framtiden. I Finland hade ni män med liknande erfarenheter efter andra världskriget, att meja ner ryssar i massor, men då visste man ingenting om PTSD, posttraumatiskt stressyndrom.

Strategisk kommunikation används också av arméledningen för att hålla trupperna motiverade

― Peeter Tali

När det gäller att motivera trupperna kommer alltså kulturskillnaderna mellan länderna tydligt fram. Ryssland har en enklare strategi.

Budskapet är att med rå massa och styrka kommer Ryssland att vinna, men det kräver uppoffringar. Ditt personliga öde ligger i högre makters händer.

Ukraina har däremot fördelen av att ha goda vänner.

– Ukrainas ledning, den politiska och militära, har visat att de förstår sig på hur man kommunicerar med sitt manskap. Det räcker långt med ett foto på en amerikansk Bradley-stridsvagn och nyheten att USA lovar att skicka minst 40 stycken till Ukraina.