Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisaborna var nyfikna på sitt nyrenoverade rådhus

Två personer på väg upp för en trappa. Bara en av dem syns ordentligt. Trappan syns genom en vit bågformad dörröppning och på motsatt vägg finns tre stora valvbågade fönster.
Bildtext Trappan upp till andra våningen är imponerande.
Bild: Mira Bäck / Yle

Många Lovisabor passade på att ta sig en titt inuti det nyrenoverade rådhuset när staden bjöd in till öppet hus på torsdagseftermiddagen.

Parkeringsrutorna på torget är fulla, men vid kyrkan finns det plats. Nu och då svänger rådhusets dörrar när någon stegar in eller ut.

Rådhuset renoverades mellan mars och september i fjol. Både fasaden och husets insida har fått ett ansiktslyft. Redan utifrån ser huset mycket fräschare ut än tidigare.

Ett stort ljusrött tvåvåningshus invid en gata. Några människor står vid dörren och bilar kör förbi.
Bildtext Ytterväggarna har reparerats och målats. Yttertaket har målats. Också rådhusets torn, balkong och många av byggnadens norra och östra fönster har reparerats.
Bild: Mira Bäck / Yle
Vy från en trappa upp mot en stor aula. En guldfärgad takkrona hänger ner. Genom en öppen dörr syns tre personer i ett rum.
Bildtext Andra våningens aula. Rakt fram ligger gamla fullmäktigesalen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Väl inne möts man av ett sorl av röster. Människor småpratar med bekanta eller går och tittar sig omkring. Både huvudaulan och den stora trappan som leder till övervåningen har restaurerats.

Tiina Tolonen och dottern Alissa Walander började med att dricka saft på nedre våningen och har just kommit upp för trapporna.

– Det ser fint ut, utbrister Tolonen och berättar att hon senast varit inne i rådhuset som barn.

Hon är nyfiken på hur det ser ut nu och berättar att de kom eftersom det ordnades möjlighet och de råkade ha tid.

En leende kvinna står bredvid ett litet barn med slickepinne i munnen.
Bildtext Tiina Tolonen och Alissa Walander.
Bild: Mira Bäck / Yle

Rådhuset är en historisk byggnad, en arbetsplats och en symbol för staden. För Tolonen och hennes familj hör rådhuset ihop med en jultradition.

– Där brukar vi titta på lucia, säger Tolonen.

Lovisanejdens lucia brukar krönas på rådhusets balkong.

Två män i en stor sal med takkrona som gjorts om till kontorsrum.
Bildtext I rådhuset jobbar personalen på stadskansliet, ekonomienheten, ICT-enheten, översättarna, HR och kommunikationen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Inne i den gamla fullmäktigesalen på andra våningen möter vi den tidigare förtroendevalda Gunnel Laukas. För henne är stället välbekant.

– Jag har suttit här i tjugo år och svettats. Här satt vi på styrelsemötena. Fullmäktigemötena var först i finska skolan och sedan i Lovisavikens högstadium efter att det blev klart, berättar Laukas.

En äldre dam i fuchsiafärgad jacka och mössa sitter vid ett bord och tittar in i kameran.
Bildtext Gunnel Laukas.
Bild: Mira Bäck / Yle

I mitten av fullmäktigesalen finns ett stort bord och på den vita bordduken ligger ritningar över huset framlagda. Kaffefläckarna strax intill tyder på intresse, någon som tittat på dem har säkert råkat spilla lite.

Ovanför bordet hänger en ståtlig takkrona som putsats och satts i skick. Kring väggarna strax under taket har man installerat en ljusslinga.

– Som du ser har man satt upp nya lampor som lyser upp mycket bättre än tidigare, säger Laukas.

Vad tycker då hon är den största skillnaden mot tidigare?

– Allt är ju så rent! Det hade stått hur länge som helst utan någon större renovering, säger hon.

Ett stort rum med valvbågade fönster, ljuskrona och ett stort bord i mitten. Vid takkanten finns en ingömd ljusslinga.
Bildtext Fullmäktigesalen.
Bild: Mira Bäck / Yle
Gamla husritningar och en öppen bok på en vit bordduk med kaffefläckar.
Bildtext Ritningarna över rådhuset. Tryck på bilden för att se den som större.
Bild: Mira Bäck / Yle
Ett arbetsrum med bord, stolar och stora fönster.
Bildtext Ett av arbetsrummen på andra våningen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Överraskande många besökare

I aulan på övre våningen kommer förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors emot. Hon är nöjd med hur det ser ut nu efter renoveringen.

– Mycket av det som renoverats är saker som inte syns, som rör och ledningar. Men här är mycket ljusare än vad det varit så man märker att den nya belysningen och renare ytor gör väldigt mycket, säger hon.

En kvinna och en man sedda på långt håll genom en dörröppning i en korridor i ett stort hus. Bredvid dem står en kopieringsmaskin.
Bild: Mira Bäck / Yle

Trappan och golvet i andra våningens aula har fått nytt liv då trappstegen i trä och det ursprungliga plankgolvet tagits fram.

– Gammalt är det. Man ser att plankorna är lite runda ovanpå, påpekar Lönnfors.

Senast Yle Östnyland besökte huset var i mars för snart ett år sedan medan personalen höll på att flytta ut inför renoveringen. Vill du se bilder tagna innan renoveringen så hittar du artikeln här.

En leende kvinna i en aula.
Bildtext Förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors har visat upp sin arbetsplats för stadsborna.
Bild: Mira Bäck / Yle
En leende man i kostym bredvid en tavla på väggen. På tavlan står namnen på Lovisas stadsdirektörer, längst ner Jan D. Oker-Blom
Bildtext Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom fick sitt namn på väggen. Tavlan över stadsdirektörerna hängdes upp efter renoveringen.
Bild: Mira Bäck / Yle

– Jag skulle säga att vi hade riktigt bra lokaler där vi var i några månader. Det var nog enklare att flytta tillbaka än att flytta ut för det var ganska mycket att tömma då vi skulle flytta ut. Det mesta har nog gått bra, lite smått har vi som ännu ska fixas, säger Lönnfors.

Hon har hört många beundrande kommentarer av de gästande Lovisaborna under kvällen.

– De säger att det är högt i tak och att rummen och färgsättningen är vacker och rogivande. Det låter bra. De som varit här tidigare reagerar på belysningen, att det är ljusare, berättar Lönnfors.

Hon är lite överraskad över hur många som dykt upp, och ännu är det några timmar med öppna dörrar kvar.

– Det är verkligt roligt att det blivit så här populärt. Det är många Lovisabor som säger att de aldrig varit inne på rådhuset. Jätteskoj att de kom i dag, säger Lönnfors glatt.

Två kvinnor i en stor aula med en trappa. Den ena kvinnan står på övre våningen, den andra är i trappan gående mot nedre våningen. De har ansiktena vända mot varandra och pratar. På motsatt vägg finns tre stora valvbågade fönster. Skymningen lyser blå genom fönstren.
Bildtext Skymningen lyser blå genom de stora valvbågade fönstren. Under renoveringen togs andra våningens plankgolv fram och sattes i skick. Trappstegen är av samma gråmålade plankor.
Bild: Mira Bäck / Yle

Diskussion om artikeln