Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skärgårdsföretagare hoppas sommarjobbare hittar till skärgården: ”Ifjol var det rekordsvårt och vi hittade de sista som ville jobba i maj”

Bild av en hamn med båtar fast i bryggorna.
Bildtext Sommaren förväntas igen bli livlig i den åboländska skärgården eftersom finländarna fått upp ögonen för att turista i hemlandet.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Januari har blivit något av en sommarjobbsmånad och de åboländska skärgårdsföretagarna söker nu med ljus och lykta efter dem som vill sysslesätta sig i skärgården.

– Jag tycker att det är ganska bra att kommunerna har valt att aktivera sig på bredare front, säger Mikael Granqvist som driver ett hotell i Nagu.

Granqvist deltar i Pemars, Sagus, Kimitoöns, Pargas och S:t Karins gemensamma rekryteringsmässa tillsammans med tiotals andra skärgårdsföretagare eftersom kampen om sommarjobbare har hårdnat med åren.

Äldre man i gul tröja och glasögon.
Bildtext Mikael Granqvist gillar atmosfären i skärgården och hoppas den ska locka fler sommararbetare till Nagu.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Då vi är här så kan vi rikta oss till ett större område eftersom då vi söker bara i Pargas kan det bli litet snävt, säger Granqvist. Ifjol var det dessutom rekordsvårt och vi hittade de sista först någongång i april eller maj.

Granqvist tror att det kan bli svårt att hitta personal också i år men hoppas naturligtvis att man ska göra det eftersom det är något av ett äventyr att jobba i den åboländska skärgården.

– Jobbar man hos oss får man jobba i världens vackraste skärgård och får dessutom träffa både kolleger och turister som ofta är på glatt humör, säger Granqvist. Atmosfären är positiv och dessutom hjälper vi dem som behöver husrum i Nagu.

Flexibla arbetstagare och arbetsgivare

Eftersom kampen om sommararbetare är stenhård gäller det som företagare att finslipa sin marknadsföring och värna om sitt goda rykte.

– Vi söker både unga och gamla arbetstagare men gärna får de som jobbar hos oss också ha litet mer arbetserfarenhet sedan tidigare men det är inget måste, säger Seidi Lindroos som representerar Dalsbruks gästhamn. Vi söker gästhamnsarbetare, kockar och servitörer.

Glad blond kvinna med glasögon.
Bildtext Seidi Lindroos hoppas se gammal som ung i Dalsbruk för där kan de glänsa.
Bild: Jesper Alm / Yle

Lindroos vet att kampen om sommararbetarna är hård men Dalsbruks gästhamn har haft lyckan att hitta bra arbetstagare som gillat atmosfären på Kimitoön och velat fortsätta jobba.

– Vi är en mycket flexibel arbetsgivare och vi låter alla glänsa i den arbetsuppgift de har samtidigt som vi strävar efter till att ha roligt, säger Lindroos. Dessutom är miljön en av de vackraste i världen och här erbjuds mångsidiga arbetsmöjligheter.

Vad betyder det att ni är flexibla?

– Det betyder att om de anställda är flexibla gentemot oss så eftersträvar vi att vara lika flexibla gentemot dem, säger Lindroos. Alltså ömsedidig flexibilitet för det är viktigt då man jobbar hos oss.

Var ska sommarjobbare bo?

En av de stora utmaningarna med att arbeta långt ute i den åboländska skärgården är naturligtvis bristen på kortvariga hyresbostäder eftersom de som åker ut i skärgården för att arbeta förstås inte vill lägga alla sina pengar på hyror.

Äldre kvinna med glasögon och brunt hår.
Bildtext Therese Skaag hoppas man ser sommarjobb i Houtskär som ett äventyr och vågar ta chansen ifall den kommer.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Jag vet hur svårt det kan vara att hitta personal då vårt företag är i Houtskär dit det inte är så lätt att ta sig, säger Therese Skaag som driver gästhamn och restaurang i Näsby i Houtskär. Vi har därför en stor lägenhet med fem rum och kök för dem som vågar ta chansen och jobba hos oss.

Skaag är i S:t Karins och försöker hitta fyra personer som ska jobba i kassan i sommar.

– Det verkar vara ett fungerande koncept och jag hoppas förstås att någon skulle se det äventyrliga att jobba i Houtskär, säger Skaag. Vi kan förstås erbjuda jobb också för dem som bor på orten men det finns exempelvis inte så många unga längre vilket är tråkigt.

Rekryteringsmässa i S:t Karins.
Bildtext Rekryteringsmässa i S:t Karins samlade skärgårdsföretag och kommuner.
Bild: Jesper Alm / Yle

Diskussion om artikeln