Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Framgångarna i Peking var tungan på vågen – Iivo Niskanen är årets idrottare: ”Gnistan till OS-guldet tändes redan för åtta år sen”

Uppdaterad 12.01.2023 22:26.
Iivo Niskanen jublar under Idrottsgalan 2023.
Bildtext Iivo Niskanen tog ut svängarna på den stora scenen.
Bild: Lehtikuva

Det gick enligt förhandstipset. Iivo Niskanen vann omröstningen knappt före Wilma Murto då han för fjärde gången korades till årets idrottare i Finland.

Niskanen tangerade därmed Veikko Hakulinens rekord. De två längdskidåkarna är de enda som utsetts till årets idrottare fyra gånger.

– Någon kanske säger: Igen den där Niskanen! Men det var fyra år sen senast och det har hänt ganska mycket sen dess. Det blir inte OS-guld varje år då man är idrottare.

Framgångarna duggade tätt för Iivo Niskanen under förra säsongen. Han vann OS-guld på sin paraddistans 15 kilometer klassiskt och tog dessutom silver i sprintstafetten med Joni Mäki och individuellt brons i skiathlon. Han vann dessutom tre världscuplopp vilket bäddade för hans seger i distanscupen.

– Gnistan till fjolårets framgångar tändes redan 2014 då jag förlorade kampen om OS-bronset med 0,2 sekunder. Då visste jag att nästa chans skulle komma först om åtta år i Peking. Det var ett långsiktigt mål och allt måste klaffa för att det skulle gå vägen.

Iivo Niskanen under Idrottsgalan 2023
Bildtext Iivo Niskanen i konfettiregnet på Idrottsgalan.
Bild: Lehtikuva

Flest årets idrottare-titlar i Finland:

Frun fick ett särskilt tack

Vägen till det tredje OS-guldet blev än snårig då en ny motståndare dök upp. Coronapandemin.

– Jag fick inte bli smittad. Annars skulle jag inte ens ha fått komma in i Kina. Ett stort tack till min kära fru som såg till att vi kunde leva isolerat. Hon prioriterade mig och min karriär till fullo.

Niskanen gjorde sitt livs lopp på 15 kilometer klassiskt i Peking. Han vann guldet överlägset.

– Jag fick meddelanden efter guldet att jag garanterat väljs till årets idrottare. Men vilket idrottsår det blev för Finland. Vi fick uppleva en kavalkad av fina prestationer. Det blev VM-guld, EM-guld och bollen hittade korgnätet. Idrotten erbjuder fina så upplevelser för publiken. Hoppas vi får se snarlika framgångar i framtiden, säger Niskanen avslutningsvis.

Wilma Murto dubbelvinnare

Andraplatsen i idrottsjournalisternas omröstning gick till stavhopparen Wilma Murto. Hon tog EM-guld i München efter en fantastisk prestation i finalen. Hon hoppade finländskt rekord tre gånger om. Segerresultatet 485 var den näst bästa noteringen i världen under förra friidrottssäsongen.

Murto hörde ändå till galans stora vinnare. Hennes seger i EM-finalen valdes till årets mest fängslande idrottsögonblick av tv-publiken och hon utsågs också till årets förebild.

Murto var överlägsen etta i publikomröstningen. Hon fick nästan hälften av alla röster.

– Jag har det senaste halvåret lärt mig vad framgångar betyder för idrottsvänner. Jag har insett att också finländska män kan gråta. Med hjälp av mitt team ska vi lyckas prestera fängslande ögonblick också i framtiden, säger Murto i sitt tacktal.

Wilma Murto på scenen under Idrottsgalan 2023.
Bildtext Wilma Murtos EM-guld var årets mest fängslande idrottsögonblick.
Bild: Lehtikuva

Idrottsåret 2022 var exceptionellt framgångsrikt för de finländska topparna. Världsmästaren i rally, Kalle Rovanperä, var inte bättre än femma i omröstningen. Rovanperä placerade sig strax bakom basketstjärnan Lauri Markkanen som var fyra och europamästaren på 3 000 meter hinder, Topi Raitanen, som var trea.

Årets idrottare 2023

1. Iivo Niskanen 2563 (166 första platser i omröstningen)
2. Wilma Murto 2305 (40)
3. Topi Raitanen 1810 (7)
4. Lauri Markkanen 1775 (42)
5. Kalle Rovanperä 1715 (28)
6. Kerttu Niskanen 1457 (1)
7. Mikko Rantanen 1191 (5)
8. Valtteri Filppula 489 (7)
9. Kristiina Mäkelä 487
10. Krista Pärmäkoski 329

Lejonens framgångar premierades

Herrlandslaget i ishockey var en Idrottsgalans stora vinnare. Efter OS-guld och VM-guld var det nästan självklart att Lejonen skulle utses till årets lag.

– Vilken ära att ta emot det här priset. Det var ett oförglömligt år för Lejonen. Det var alldeles fantastiskt att vinna Finlands första OS-guld, säger Iiro Pakarinen som fick ta emot trofén.

Lika förutsägbart som att Lejonen utsågs till årets lag var att Jukka Jalonen tilldelades utmärkelsen årets tränare. Jalonen lotsade Finland för tredje gången till världsmästare och för första gången till olympisk mästare.

Han valdes nu för tredje gången till årets tränare.

– I idrotten är idrottarna i centrum. Den största orsaken till att jag får det här priset är våra spelare. Våra spelare är mentalt tuffa. Det har jag märkt också i andra lagsporter som basket, volleyboll, fotboll och innebandy. Vi har gått framåt som idrottsnation.

Han betonade också betydelsen av samarbete och laganda i sitt tacktal.

– Att var tränare är aldrig en enmansshow. Det är ett utpräglat teamarbete. Vi har endast starka länkar i Lejonen. Vår styrka är att vi trivs tillsammans. Orsaken är att alla respekterar och litar på varandra.

Idrottsgalans vinnare

Årets idrottare: Iivo Niskanen

Årets lag: Ishockeylejonen

Årets tränare: Jukka Jalonen

Årets unga idrottare: Saga Vanninen

Årets förebild: Wilma Murto

Årets genombrott: Santeri Kiiveri

Årets mest fängslande idrottsögonblick: Wilma Murtos EM-guld

Ambassadör för finländsk idrott: Toni Kohonen (boboll)

Årets förening: Ilves (Tammerfors)

Diskussion om artikeln