Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I dag betalas de första lönerna ut i välfärdsområdena

Omkring 75 procent av de nya välfärdsområdenas löntagare ska i dag få sin första lön. Löneutbetalningen gäller i dag huvudsakligen den tillsvidare anställda personalen.

Vid Finansministeriet bedömde man tidigare i veckan att merparten av lönerna kommer att fås ut till betalning i vederbörlig ordning, men att en del löner kommer att förbli helt obetalda.

Löntagare uppmanas att förbereda sig på att fel kan förekomma i löneuträkningen i hela landet och ombeds att kontrollera uppgifterna noga.

Mer problem väntas i slutet av januari då personer som jobbar med tidsbundna kontrakt ska få sin lön.

Källa: STT

Inrikes

Porträtt på forskaren Olivia Maury men vårblommor i bakgrunden

Utländska studerande som inte är EU-medborgare befinner sig i en ojämlik situation

Terminsarvgifter påverkar en redan från tidigare kärv ekonomi och på arbetsmarknaden nappar bara dåligt betalda och tillfälliga jobb. Samtidigt finns Migrationsverkets krav i bakgrunden.

Ovanligt många sommarjobb – på grund av brist på arbetskraft

Det verkar finnas gott om sommarjobb i år.

Enligt nyhetsbyrån STT:s rundfrågning är orsaken en allmän brist på arbetskraft.

Timo Lappi som leder turism- och restaurangförbundet Mara säger att sommarjobbarna inom många branscher inte bara täcker upp för de fastanställdas semestrar utan också för den allmänna bristen på arbetskraft.

I början av året bedömde näringslivet EK att det i år finns 140 000 sommarjobb vid de finländska företagen – en aldrig tidigare skådad siffra.

Källa: STT