Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nytt Kulturquiz – ”Kultur ska framförallt vara kul men man får nog rynka pannan”

Uppdaterad 17.01.2023 11:14.
Lasse Grönroos i tre versioner.
Bildtext Lasse Grönroos är redaktör för Svenska yles nya Kulturquiz.
Bild: Barbro Ahlstedt

Har du koll på vad som hänt inom film, teater, spel och böcker och annat som gör livet värt att leva den senaste tiden? Nu har du din chans att briljera!

Varje tisdag presenterar vi tio frågor kring populärkultur och kulturaktualiteter. Det allra första kulturquizet hittar du här!

Quizet koordineras och sammanställs av musikredaktör Lasse Grönroos, mera känd för sin podd Grönroos Garage och för sina allmänt dubiösa åsikter om rockmusik.

Vi i vår tur ställde honom mot väggen:

Kulturquiz? Låter intellektuellt. Vad går det ut på och vem riktar det sig till?

– Jag har skrivit upp här på en servett att ”vi ska lägga 'kul' i kultur”. Frågorna i quizet rör sig kring populärkultur och kulturgrejer som är på gång och ligger i tiden. Vi på kulturredaktionen kläcker tillsammans tio frågor varje vecka. Du kan alltså vänta dig frågor om allt från tv-serier och film till TikTok-fenomen, kulturnyheter, författare, serietidningar, datorspel, poddar, finlandssvenska kulturpremiärer, skandaler och sådant.

Ah, så jag behöver inte sitta med pannan i djupa veck för att kunna vara med?

– Tja, det skadar ju aldrig att rynka pannan inför kultur, men du behöver inte på rak arm känna till Hugo Simbergs eller Edith Södergrans hela livsverk för att kunna få bra poäng i quizet.

Lasse Garoff, Silja Sahlgren-Fodstad och Marit Lindqvist collage Kulturpodden.
Bildtext Bland andra Lasse Garoff, Silja Sahlgren-Fodstad och Marit Lindqvist från Kulturpodden kommer att bidra med frågor.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Vi har ju redan flera andra quiz och test på Svenska Yle. Finns det plats för ett till?

– Jag äter upp min hatt om inte det finns en stor publik som brinner för att briljera med kunskaper om Simpsons-karaktärer och rika filmstjärnor som målar fula tavlor. Kulturquizet blir tisdagarnas underhållande triviastund. Kulturquizet är till för dig som gärna avnjuter kultur - även om du kanske inte har säsongskort till operan.

(OBS! Kulturquizet bör inte förväxlas med Svenska yles oerhört populära Musiktest som fortsättningsvis utkommer varje fredag.)

Så de här testen är helt tydligt populära?

– Absolut. På Svenska Yle är quiz av olika slag väldigt uppskattade inslag i det annars så seriösa nyhetsflödet. Dessutom upptäcker man kanske något nytt via dem och får tips om intressant kulturinnehåll på Yle Arenan och på webben.

En klassisk filmplansch, typ Jaws, är en större kulturupplevelse för mig än en gammal tavla på Ateneum.

― Lasse Grönroos

Vad är kultur enligt dig, Lasse?

– Vi ska se, jag har printat ut en lista över exakt vad som är kultur och vad som inte är det. Seså, här har vi den. Var lade jag nu mina läsglasögon igen? Aa! Här står svart på vitt att Sällskapsresan-filmerna med Lasse Åberg är kultur. Också Tintin-album och Hipgnosis klassiska skivkonvolut. Jag tror att Burt Kobbat-böckerna också är kultur, men jag kan kolla upp det.

Lasse Grönroos håller upp ett seriealbum med Tintin.
Bildtext Också tecknade serier, som Tintin, är kultur.
Bild: Barbro Ahlstedt

Vi känner dig främst som musikredaktör på Yle, hur insatt är du själv i kultur?

– Som tur är har vi en bunt kunniga kulturredaktörer som hjälper mig att hitta på kvistiga frågor. Alla har sitt specialkunnande inom litteratur, musik, teater och film. Så det hänger inte på enbart min egen smak, för den är kanske litet paradoxal. På vissa områden är jag extremt nischad och insatt men det finns också kultur som jag inte har så bra koll på.

Har du något ämne eller område inom (populär-)kulturen som du du är helt insnöad på?

– Mitt huvud är fullt av onödig information om rock, punk och popmusik. Jag är också ett inbitet fan av Star Wars och Jacques Tatis gamla filmer. Till mina favoritförfattare hör bland annat Hunter S. Thompson och Charles Bukowski. Just nu läser jag Greven av Monte Cristo och en biografi om Kiss-trummisen Eric Carr. Före det läste jag Marcus Rosenlunds bok om småkryp.

Slutligen, berätta något som vi kanske inte visste om redaktör Lasse, men vi kanske borde veta?

– Jag hyrde en gång filmen Four Weddings and a Funeral på dvd och såg den två gånger. Ensam.

Gör Kulturquizet här!

Diskussion om artikeln