Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Kvanthopps tio i topp: Fem av vetenskapens milstolpar från i fjol, och fem spännande saker att se fram emot under vetenskapsåret 2023

Carinanebulosan, ett jättelikt stoftmoln i rymden.
Bildtext James Webb-rymdteleskopets bild av Carinanebulosan, från juli 2022. Nebulosan i fråga ligger 7500 ljusår från jorden och sträcker sig över 150 ljusår. Carinanebulosans totala massa motsvarar mer än 25 000 solar.
Bild: NASA, ESA, CSA, STScI

God fortsättning, gott folk! Kvanthopp inleder vårsäsongen med en topp tio-kavalkad. Fem av 2022 års mest intressanta vetenskapshändelser, och fem fantastiska saker som vi kan vänta oss av det här året.

Kvanthopp

Spela upp

Innan vi börjar beta av skörden av innovationer och vetenskapliga milstolpar, en liten titt på 2022 i astronomiska siffror. Detta hände i rymden:

• Månen avlägsnade sig från jorden med 3,8 centimeter

• Solen, vår kära fusionsreaktor i skyn, förlorade 174 biljoner ton massa

• Det här ledde till att jorden avlägsnade sig från solen en aning, omloppsbanan blev 1,5 centimeter längre.

Andromedagalaxen, på kollisionskurs med oss, närmade sig med 3,5 miljarder kilometer

• Universum utvidgade sig med mer än 60 biljoner kilometer

• Uppemot 150 miljarder nya stjärnor tändes i det kända universum

Nåja, nu då vi vet vad universum hade för sig 2022, vilka minnesvärda grejer hände då som vi människor var inblandade i?

James Webb vidgar våra vyer

Visst, strikt taget avfyrades rymdteleskopet James Webb i slutet av 2021, men det dröjde en bit in på 2022 innan Webb öppnade sitt öga och började spana ut i universum på allvar.

Den 12 juli släppte NASA den första serien av hisnande bilder från det banbrytande teleskopet med sin sex meters guld-berylliumspegel. Bilderna inkluderade:

Ritad bild av James Webb-teleskopet i rymden.
Bildtext Rymdteleskopet James Webb är stationerat i Lagrange 2-punkten på bortre sidan av månen.
Bild: STSCI / Nasa

Utöver en visuell fest kommer data från teleskopet att hjälpa forskare att förstå hur tidiga galaxer bildades och växte. Forskarna hoppas också kunna upptäcka signaturer av liv på andra planeter.

Rymdteleskopet James Webb är långt ifrån färdigt med sitt arbete, faktum är att det knappt ens har kommit igång. Så det här var definitivt en present från 2022 som kommer att glädja oss under många år framöver.

DART: skrotrally på högsta nivå

I september ifjol kraschade NASA en rymdfarkost värd 300 miljoner dollar in i en asteroid, i 23 000 kilometer i timmen – med avsikt.

Farkosten, kallad Double Asteroid Redirection Test, eller DART, började sin elva miljoner kilometer långa resa i november 2021. Den hade ett enda uppdrag: frontalkrocka med Dimorphos, en 150 meter bred asteroid, i ett försök att rubba på stenens bana.

Tio månader senare, när stunden för DARTs kollision närmade sig, streamade rymdfarkosten en serie bilder tillbaka till jorden med en hastighet på ungefär en bild per sekund. På de här bilderna växte sig Dimorphos större och större tills DART tystnade abrupt. Vilket tydde på att den hade slutfört sitt kamikazeuppdrag.

En visualisering av rymdsonden DART på väg att krocka med asteroiden Dimorphos.
Bildtext Banzaiii! DART på väg in för kollision med asteroiden Dimorphos.
Bild: Johns Hopkins University

Två veckor senare kunde Nasas forskare rapportera att DART inte offrade sig i onödan. Dimorphos omloppsbana runt sin systerasteroid förkortades med trettiotvå minuter, vilket innebär att inverkan på asteroidens bana blev mer än tjugofem gånger större än vad forskarna hade hoppats på.

Dimorphos utgjorde aldrig ett hot mot jorden, men testet visade att det är möjligt att justera banan för en eventuell asteroid som hotar krocka med jorden i framtiden. För närvarande räknas cirka 2 000 asteroider som ”potentiellt farliga” på grund av deras storlek eller närhet till jordens omloppsbana.

Artemis 1, startskottet för den nya månkapplöpningen

Den 16 november avfyrade Nasa äntligen SLS (Space Launch System), sin nya raket, den största och kraftfullaste raketen någonsin. SLS och rymdkapseln Orion är en del av Nasas strävan att återerövra månen efter femtio års frånvaro.

Artemis 1 var ett obemannat test av hårdvaran som kommer att användas av de bemannade Artemis 2- och Artemis 3-expeditionerna. Om allt går enligt planen kommer Artemis 3 att vara den expedition som de facto landar på månens yta. Inklusive minst en kvinna och en person med annan hudfärg än vit.

Men eftersom Orionkapseln aldrig har testats i riktiga rymdförhållanden behövde Nasa bland annat ta reda på hur farkostens värmesköld klarar av de temperaturer på 2 800 grader Celsius som råder under återinträdet i atmosfären. Artemis I gav också Nasa tillfället att samla in data om hur rymdens strålning inverkar på människokroppen. Det här med hjälp av testdockor fullspäckade med sensorer.

Artemis 1:s flygplan i ett schema från Nasa.
Bildtext Nasas poster som redogör för Artemis I-expeditionen och dess relevanta tekniska data och flygbana.
Bild: Nasa

Under större delen av 2022 såg det hur dystert ut för det dyra och det kraftigt försenade Artemisprogrammet. SLS-raketens planerade avfyrningar stoppades upprepade gånger av tekniska problem och stormar.

Men när Orion väl började sin tre och en halv veckor långa resa gick allt som smort. Den obemannade Orionkapseln släppte ut små satelliter med vetenskapliga experiment, skickade tillbaka hisnande bilder av jorden och månen och genomförde flera förbiflygningar av månens yta. Dessutom flög den i ett skede längre bort från jorden än någon rymdfarkost byggd för mänskligt bruk har befunnit sig tidigare.

AI upptäcker ny antibiotika

AI eller artificiell intelligens var på allas läppar under 2022. Men AI är så mycket mer än chattbotar som kan rita roliga bilder av katter på rullskridskor och skriva uppsatser åt gymnasieelever. Under 2022 visade AI sitt värde bland annat inom molekylärbiologin.

I AI-revolutionens första led går AlphaFold-algoritmen, som snabbt kan förutsäga de komplexa tredimensionella strukturerna hos proteiner. Det här underlättar förståelsen av hur proteiner funkar och hur läkemedel tas upp av kroppen.

Under 2022 lyckades forskarna använda AI på ett område där goda råd verkligen är dyra: jakten på nya sorter av antibiotika. Och det behövs minsann: enligt en studie som publicerades i tidskriften the Lancet orsakade antibiotikaresistenta bakterier nästan fem miljoner dödsfall globalt 2019. Det här lyfte antibiotikaresistens till en av de främsta dödsorsakerna.

Bakterieodling i en petriskål i ett laboratorium.
Bildtext Mänskligheten har ett akut behov av nya antibiotika. AI kan hjälpa oss upptäcka dem.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Och det är här som AI kommer in i bilden. Till exempel använde forskaren Yue Ma och kollegor från den kinesiska vetenskapsakademin en sorts maskininlärning som ursprungligen utvecklades för språkforskning, för att identifiera flera strategiskt viktiga antimikrobiella peptider. Av den sorten som produceras av mikrober i människans tarm.

Algoritmen identifierade 2 349 potentiella antimikrobiella peptidsekvenser. 181 av dem visades ha antibakteriella egenskaper. Bland annat kunde de användas till en säker och effektiv behandling av bakteriell lunginflammation hos möss. Det här är ett imponerande resultat som inte hade varit möjligt utan hjälp från artificiell intelligens.

Fusionsgenombrottet utlovar en sol på jorden

Fusionsenergi har länge målats upp som den heliga graalen när det kommer till kampen för att bryta vårt beroende av fossila bränslen. Fusionsenergi är kärnkraft men i den ”traditionella” sorten, fission, klyver man uranatomer. I en fusionsreaktor slår man däremot ihop väteatomer, vilket frigör energi. Men det skapar inget farligt kärnavfall, plus att väte ju är universums vanligaste grundämne. Så tillgången på bränsle är garanterad.

Faktum är att solen och de övriga stjärnorna är fusionsreaktorer: processen som pågår inuti solens hjärta, och som får solen att lysa, det är uttryckligen vätefusion. Det är en ren, trygg, och i teorin mer eller mindre evig energikälla.

Det har länge varit forskarnas dröm att tygla den här processen i en reaktor här på jorden, men hittills har det alltid gått åt mer energi till att tända fusionsflamman än vad den har gett i utbyte.

Men i december 2022 lyckades ett team av forskare vid Lawrence Livermore National Laboratory i USA uppnå det här som i fusionstermer kallas ignition, ”antändning”.

Utrustning på Lawrence Livermore National Laboratory: rör löper längs väggarna i en gång, som är upplyst med blått ljus.
Bildtext Fusionskammaren i NIF (National Ignition Facility) vid Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien.
Bild: AOP

– Det här en en av de mest imponerande vetenskapliga bedrifterna under 2000-talet, konstaterade USA:s energiminister Jennifer Granholm efter att nyheten tillkännagavs. Och själva bedriften gick alltså ut på att man fick fusionsprocessen att pågå så länge att experimentet gav mer energi än energin som användes till laserstrålarna som satte igång reaktionen.

I laboratoriet i Kalifornien använde man totalt 192 kraftiga laserstrålar som träffade en liten guldkapsel med fusionsbränsle. Det här fick temperaturen i kapseln att stiga till över hundra miljoner grader Kelvin – tiofalt hetare än inuti solens kärna.

Det var alltså ett axplock bland 2022 års vetenskapliga triumfer. Härnäst tittar vi framåt. Vilka milstolpar kan vi vänta oss av 2023?

Miljardärernas raketkamp går upp i varv

SpaceX:s Starship kommer att bli den största raketen som någonsin byggts, och om allt går enligt planerna – vilket det inte alltid har gjort hittills med SpaceX – kommer den här helt och hållet återanvändbara superraketen att göra sin första flygning upp till omloppsbana under 2023.

Men Starship är bara en av en hel flotta av nya raketer som ska lanseras 2023. Bland övriga nykomlingar kan vi nämna Blue Origins New Glenn. Både SpaceX och Blue Origin ägs av välbekanta kändismiljardärer – Elon Musk respektive Amazon-magnaten Jeff Bezos.

New Glenn, den kommande tunga bärraketen från Blue Origin, den främsta konkurrenten till Elon Musks SpaceX. Blue Origin ägs av Amazon-magnaten och miljardären Jeff Bezos.
Bildtext New Glenn, den kommande tunga bärraketen från Blue Origin, den främsta konkurrenten till Elon Musks SpaceX. Blue Origin ägs av Amazon-magnaten och miljardären Jeff Bezos.
Bild: Blue Origin

Men inte bara den privata sektorn är i farten 2023, också de gamla statliga rymdorganisationerna bjuder på några spännande uppdrag. Europeiska rymdorganisationens ESA:s Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) kommer att avfyras i april.

JUICE är tänkt att anlända till Jupitersystemet 2031, där den kommer att utforska månarna Europa, Callisto och Ganymedes i jakt efter tecken på liv eller förhållanden som lämpar sig för liv. Ismånarna tros hysa väldiga oceaner av vatten i flytande form under sina istäcken.

Nasa, i sin tur, kommer nu i år att skicka iväg en rymdsond som heter Psyche till en asteroid, även den kallad Psyche. Asteroiden tros vara den exponerade järnkärnan från en ung planet som aldrig fick till det. Förutom järn tros asteroiden Psyche också innehålla oerhörda mängder ädelmetaller som guld och platina.

I övrigt kommer James Webb-rymdteleskopet fortsätta leverera magnifika bilder under 2023. Webb kommer dessutom att få sällskap av flera nya teleskop: ESA:s rymdteleskop Euclid, Vera C. Rubin-observatoriet i Chile och det jättelika kinesiska radioteleskopet Xinjiang Qitai Radio Telescope (QTT) i Xinjiang, med sin 110 meter stora antennskål.

2023, året då det vänder för regnskogen i Amazonas?

Brasiliens nyinstallerade president Luiz Inácio Lula da Silva har som ett av sina vallöften sagt att han ska upphäva många av de beslut hans föregångare, Jair Bolsonaro fattade, som ledde till en skenande skövling av regnskogen. Vi ska hoppas att Lula verkligen får till stånd någon sorts förändring där. Amazonas regnskog är ju hem för en stor del av världens biodiversitet, och regnskogen är en viktig kolsänka, och den producerar en stor del av syret vi andas.

Timmerstockar på en lastbil i Amazonas regnskog.
Bildtext Blir 2023 året då färre timmerlastbilar rullar ut ur regnskogen i Amazonas?
Bild: Florian Kopp / AOP

Men också världens hav behöver hjälp. Om världens nationer inte har kommit överens om ett internationellt juridiskt ramverk för att reglera undervattensgruvdrift fram till juli nu i år, kommer diverse regeringar och företag att kunna böka runt på jakten efter mineraler i världens havsbottnar, med få restriktioner.

EU sätter tyglar på AI?

EU förväntas under årets lopp slutföra sin lag om artificiell intelligens. Vi snackar alltså om det första försöket någonsin att skapa ett ramverk som stakar ut gränserna för användningen av AI. Syftet är att skydda EU:s medborgare från potentiellt skadlig användning av AI.

Konstnärlig vision av två artificiella intelligenser som tittar på varandra.
Bildtext EU vill sätta gränser för vad en artificiell intelligens får göra.
Bild: Mostphotos

Europeisk teknikreglering har traditionellt visat sig fungera som en global modell för liknande lagar på andra håll. Andra länder och de stora teknikföretagen kommer vaksamt att följa med utvecklingen i EU. Kanske en och annan AI-algoritm också följer med nyheterna och antecknar…

Nya leksaker åt fysikfolket

Världens fysiker kommer att få två stora leksaker att sysselsätta sig med 2023. Först ute är Linac Coherent Light Source-II, en uppgradering av en befintlig anläggning i Kalifornien som kommer att förvandla den till den ultimata röntgenkameran. Forskare hoppas kunna använda den för att filma själva atomerna inuti molekyler. Julafton för materialforskarna alltså.

I andra änden av skalan får vi ett nytt redskap för de forskare som jagar gravitationsvågor från fjärran objekt i den djupa rymden. Matter-Wave Laser Interferometric Gravitation Antenna (MIGA) i Frankrike använder sig av superkalla rubidiumatomer till att känna av krusningarna i själva rumtiden, skapade av kolliderande svarta hål och andra massiva kroppar.

Illustrationsbild av gravitationsvågor från två neutronstjärnor.
Bildtext Gravitationsvågor är krusningar i själva rumtiden, som uppstår då massiva kroppar i stil med svarta hål eller neutronstjärnor kolliderar. Nu i år får forskarna ett nytt, kraftfullt instrument för att detektera de mycket svaga vågorna.
Bild: EPA/R. HURT / CALTECH-JPL

MIGA kommer eventuellt också att kunna hjälpa till i sökandet efter mörk materia. Apropå mörk materia, CERN kommer ju också att köra igång sin uppdaterade superkolliderare LHC, dock med 20 procent förminskad driftstid, på grund av den dyra elektriciteten. Så att tack för det också, Putin!

Covid rullar vidare, också i år

2023 blir det fjärde året med coronaviruset, SARS-CoV-2, slutet på pandemin är med andra ord fortfarande inte i sikte. Problemen fortsätter, inte minst i Kina, efter att landet lättat på sin noll-covid-strategi.

En sak som är säker är att fler och bättre vacciner behövs under 2023 för att hantera nya stammar som av allt att döma fortsätter ploppa upp.

Resenärer från Kina går mot covid-testcentret på Charles de Gaulle-flygplatsen i Frankrike.
Bildtext Nya vapen mot både Covid-19 och fågelinfluensan (H5N1) behövs under 2023.
Bild: Lehtikuva / AFP / Julien de Rosa

Uppdaterade vacciner kommer också att behövas för att hantera det växande hotet från fågelinfluensan. H5N1-viruset fortsätter alltså att rasa bland annat genom Europa och USA. I många länder har man inte vaccinerat fjäderfä mot viruset, vilket man gör till exempel i Egypten och Hongkong, men världens regeringar verkar börja tänka om på den punkten.

Antropocen, människans epok, utlyses officiellt – kanske

Nu i år väntas en internationell forskargrupp tillkännage sitt val av symbolisk plats som epicentrum för den kontroversiella antropocena epoken. Antropocen, människans epok, är en hittills inofficiell och omtvistad, föreslagen geologisk epok som skulle kännetecknas av mänsklighetens outplånliga effekter på planeten.

Den antropocenska arbetsgruppen, tillsatt av den internationella stratigrafiska kommissionen, har redan valt 1950-talet, en era av ökande användning av fossila bränslen, som officiell början på epoken.

Solheimajökullin jäätikkö Islannissa. Etualalla jäätikön palasia kellumassa vedessä. 23.10.2021
Bildtext Den föreslagna geologiska epoken antropocen har bland annat präglats av smältande glaciärer.
Bild: Jani Saikko / Yle

Men antropocen ska också få sitt symboliska geografiska ”epicentrum”. Gruppen har på sistone granskat 12 kandidatplatser runt om i världen som innehåller avlagringar, iskärnor eller andra spår som särskilt tydligt dokumenterar människans inverkan på sin omgivning. Spår som kan användas för att formellt definiera den nya epoken.

Efter att arbetsgruppen har meddelat sitt val av symboliskt ground zero för antropocen kommer ytterligare tre kommittéer att behöva godkänna det. Skulle definitionen röstas ned kan den inte omprövas på 10 år.

Det är långt ifrån garanterat att vi ens får ett beslut om ett officiellt antropocen. Många geologer erkänner visserligen de uppenbara förändringarna som har orsakats av mänsklig aktivitet men ifrågasätter behovet av att ändra ett system som beskriver miljontals år av geologisk tid, bara för att markera korta och övergående händelser, i stil med mänskligheten och dess industriella iver.

Kvanthopp

Spela upp

Mer om ämnet på Yle Arenan