Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tesla chocksänkte sina bilpriser – upp till tiotusen euro billigare över en natt

Uppdaterad 13.01.2023 15:06.
Tesla-bilar på laddning.
Bildtext En Tesla-bil är nu betydligt billigare än den var för en vecka sedan.
Bild: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Tesla bestämde sig för att sälja sina bilar till ett billigare pris också i Europa, i ett försök att rädda försäljningen.

Nu har Tesla sänkt priset på sina bilar drastiskt också i Europa och USA, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Också i Finland syns det redan att bilarna har blivit billigare. En basversion av en Tesla Model Y är nu 10 000 euro billigare än den var ännu i går på torsdagen, skriver Helsingin Sanomat. Modellen kostar nu 50 000 euro, när den tidigare kostade runt 60 000 euro.

Tesla Model 3 i motsvarande version har även den blivit flera tusen euro billigare på den finländska marknaden.

Tesla sänkte redan förra veckan sina priser på den kinesiska marknaden, och sänkningarna har berört också bland annat Sydkorea, Japan och Australien.

Försöker rädda efterfrågan

Prissänkningen är ett försök av Tesla att få upp försäljnings- och leveranssiffrorna samt en reaktion på investerarnas missnöje.

Under det fjärde kvartalet förra året var bolagets produktions- och leveranssiffror lägre än vad vissa hoppats på.

Den nya prisstrategin skiljer sig markant från strategin för år 2021 och 2022, då bolaget kunde förlita sig på att efterfrågan alltid var större än utbudet.

Förra året erkände verkställande direktören Elon Musk att priserna blivit nästan pinsamt höga, och att det är möjligt att de i något skede kan hota efterfrågan.

Förhoppningen är att sänkningen ska leda till att flera köper bilar av märket Tesla, och att utsikterna på börsen i samma veva blir ljusare.

– Det här borde verkligen få upp volymerna för år 2023, sa Gary Black, en av investerarna i Tesla, till Reuters.

Upprörda kunder

Den plötsliga prissänkningen har väckt förbryllelse bland kunderna.

I olika nätforum för Tesla-fans har folk klagat på att åtgärden försätter dem som nyligen har köpt en bil av märket i en orättvis situation.

I Kina, där Tesla sänkte priserna på sina bilar med mellan 6 och 13 procent förra veckan, har hundratals kunder demonstrerat och begärt kompensation av bolaget.

Enligt tidningen Ilta-Sanomat rör prissänkningen till det också på marknaden för begagnade bilar. Just nu ber många som säljer använda bilar av modellerna Model Y och 3 ett pris som kan vara flera tusen euro högre än priset på en ny bil.

Förutom prissättningen av Teslas egna bilar kan det drastiska prisfallet ha effekt också på hur konkurrenterna prissätter sina bilar i fortsättningen.

Du kan kommentera artikeln fram till klockan 22 lördagen den 14 januari.

Artikeln har uppdaterats efter att det felaktigt stod att Tesla inte gjorde ett så bra resultat som man hoppats på det fjärde kvartalet år 2022, när resultatsiffrorna de fakto inte ännu är publicerade.

Diskussion om artikeln