Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sebastian Strandvall kan inte vara tyst när något engagerar honom: "Amir är det viktiga, inte min roll i det hela"

Uppdaterad 15.01.2023 17:59.
Sebastian Strandvall
Bildtext Sebastian Strandvalls kamp för sin förre lagkamrat tar inte slut.
Bild: Anna Wikman / Yle

Den senaste månaden har fotbollsspelaren Sebastian Strandvall i Vasa kämpat för sin förre lagkamrat Amir Nasr-Azadanis överlevnad.

Efter en demonstration i Iran i november såg Nasr-Azadani ut att få ett dödsstraff men för en vecka sedan ändrades straffet till 26 år i fängelse, men i praktiken blir det 16 år som han ska avtjäna.

- Den nya domen får ses som en liten vinst, att dödsdomen har upphävts och att hans liv inte är i direkt fara för tillfället. Jag kommer fortsätta kämpa för att han ska bli fri. 16 år är en lång tid i fängelse, säger Strandvall.

Kontaktats av CNN och iranier utomlands

Sebastian Strandvall har engagerat sig i frågan via sociala medier och också genom intervjuer i olika medier, bland annat har CNN intervjuat honom. Men han har också kontaktat olika finländska politiker.

Vet Amir om vad du och andra gör för honom?

- Jag vet inte om den informationen har nått honom via till exempel någon advokat.

Strandvall har fått mycket respons, både av sådana som han känner men också av finländare med någon koppling till Iran och iranier bosatta utomlands.

Sebastian Strandvall visar tummen upp.
Bildtext Sebastian Strandvall är noga med att påpeka att hans jobb är att spela fotboll, men att han inte kan vara tyst när något händer som engagerar honom.
Bild: Arash Matin / Yle

Allt fler väljer att engagera sig i samhälle och politik

Traditionellt har idrottare pratat om idrott och inte blandat sig i samhälle och politik. Men under några år har samhällsengagemanget vuxit sig starkare också hos idrottare, mycket tack vare sociala medier. Det säger Kim Strandberg som är professor i statskunskap vid Åbo Akademi.

Strandberg säger att det visserligen har funnits i någon mån tidigare, till exempel Black power-protesterna i OS 1968.

- Antagligen har det blivit vanligare eftersom alla har en plattform där de kan få sin röst hörd, det är ju inte alla som kommer på prispallen i ett OS. Även idrottare från små städer, små länder kan få internationell synlighet. Det skulle aldrig ha skett på annat sätt än via sociala medier, säger Strandberg.

Kim Strandberg
Bildtext Sociala medier har ökat chansen för att idrottare från också små städer ska kunna nå ut.
Bild: Johannes Björkqvist / Yle

För Sebastian Strandvall är det otänkbart att inte få säga vad han tycker.

- Jag förstår inte varför idrottare ska tystas ner eller sättas munkavle på. Som vilken annan världsmedborgare tycker jag att man ska ha rätt att yttra sin åsikt, säger Strandvall.

Hur mycket ska man tänka på sin roll som förebild när man är idrottare?

- Jag tycker det är viktigt för man vet aldrig vem man är en förebild för. Det finns garanterat alltid någon som ser upp till en och lyssnar på det man har att säga. Jag förväntar mig absolut inte att alla ska ta ställning till alla politiska frågor eller samhällsdebatter. Men jag tycker det är viktigt att vara en bra människa för man vet aldrig vem som ser upp till en.

Samtidigt är Sebastian Strandvall noga med att påpeka att hans jobb är att spela fotboll, han har inget behov av att lyfta fram sig själv.

- Det som jag försöker göra är att uppmärksamma övriga världen om läget i Iran. Amirs situation berör mig personligen. Det är det som är det viktiga här, inte min roll i det hela.

Chans för politiker nå helt ny publik

Professor Kim Strandberg säger att han överlag ser det som en positiv sak att allt fler väljer att använda sin plattform till att ta upp olika samhällsfrågor. Men det finns också situationer då det gått till det negativa, som till exempel med förre MMA-stjärnan Andrew Tate som valde att använda sina kanaler för hatprat och kvinnofientliga åsikter.

- Det går båda vägar och klart det är en risk också att vem som helst kan ha en röst, säger Strandberg.

Samtidigt lyfter Kim Strandberg upp möjligheten att nå en helt ny publik som en politiker kanske inte har.

- Idrottare kanske har en publik som inte annars är superintresserade av samhällsfrågor. Det är inte de vanliga politiknördarna som annars skulle rösta och vara engagerade på något sätt. Det är en bra sak att nå andra typer av medborgare också, säger Strandberg.

Det är en slags nyckel som öppnar dörren till en annan typ av publik som politikerna annars har

― Kim Strandberg

Att Sebastian Strandvall också kontaktat politiker i frågan om iraniern Amir Nasr-Azadani är rätt väg att gå enligt Strandberg.

- Jag tror att det är rätt väg att gå om man faktiskt vill att det ska ske något. Först skapas uppmärksamhet och uppmärksamheten växer och det gör det lättare att få politiker att lyssna om de har sett något om det här fallet.

Grovt bedömt som Kim Strandberg själv säger har fenomenet med idrottare som påverkar i samhället växt massor på bara några år. Och det kommer att öka ännu mer tror han.

Hurudant samarbete kan det finnas mellan en politiker och en influerare som till exempel en idrottare?

- Det är en slags nyckel som öppnar dörren till en annan typ av publik som politikerna annars har. De kan rida på den imagen som en fotbollsspelare eller en influencer har.

Kort om läget just nu

Enligt nyhetssajten IranWire har Amir Nasr-Azadani dömts till 26 års fängelsestraff för tre olika brott, men enligt uppgift ska han bara sitta av 16 år i fängelse. Domen kan överklagas.

Det var den 16 november som Nasr-Azadani deltagit i en demonstration i staden Isfahan, enligt domen ska tre personer ur säkerhetsstyrkor ha dött som en följd av protesterna.

Demonstrationerna i Iran fick sin början i september när 22-åriga Mahsa Amini dog efter att hon gripits av polis då hon inte hade täckt sitt hår tillräckligt.