Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ilska över upphängd Erdoğandocka i Stockholm: ”Sabotage mot Natoansökan”

Uppdaterad 13.01.2023 14:12.
En docka som föreställer Erdogan hänger upp och ned från en flaggstång.
Bildtext Både Turkiet och Sverige reagerar starkt på en upphängd docka utanför Stockholms stadshus som föreställer Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.
Bild: Rojavakommittéerna via Twitter

En docka som föreställer Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har hängt upp och ned utanför stadshuset i Stockholm. Det här har väckt starka känslor speciellt i Turkiet men också i Sverige.

Turkiet har reagerat bland annat genom att dra tillbaka en inbjudan till riksdagens talman Andreas Norlén. Tanken var att han skulle besöka det turkiska parlamentet nästa vecka.

– Jag förstår att man från turkisk sida reagerar, säger Norlén till SVT Nyheter.

Norlén skulle träffa Turkiets talman Mustafa Şentop tillsammans med Finlands talman Matti Vanhanen. Vanhanens specialmedarbetare Jari Flick säger till Svenska Yle att det i nuläget är oklart hur det blir med Vanhanens besök till Turkiet.

Norlén ska tala i telefon med Şentop senare under fredagen, berättar han för SVT. Norlén räknar med att få höra mer om de turkiska synpunkterna då och hur man resonerat då man ställt in hans besök i Ankara.

Dockan hängdes upp utanför stadshuset i Stockholm på torsdagen. Aktionen ska ha utförts av Rojavakommittérna, en grupp med kurdiska kopplingar.

Turkar demonstrerar utanför svenska ambassaden i Ankara på fredagen.

Kristersson: ”Extremt allvarligt”

Också Sveriges utrikesminister Tobias Billström är frustrerad och orolig för att det här kan ha en inverkan på Sveriges Natoansökan. Både han och statsminister Ulf Kristersson kallar det här för sabotage.

– Vi ser otroligt allvarligt på det som hänt. Att genomföra en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare är förkastligt i sig, särskilt i ett land som två gånger har förlorat ledande politiker i mord, säger Billström till SVT.

– Det här är extremt allvarligt, säger Kristersson till TV4.

Erdogan står vid ett talarpodium.
Bildtext Erdoğan har tidigare kritiserat Sverige för starka kurdiska kopplingar och sagt att det ugör ett hinder för att landet ska kunna gå med i Nato.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Båda två säger att det här är skamlöst och att de förstår att Turkiet reagerar kraftigt. Kristersson säger att det är speciellt allvarligt eftersom två ledande politiker i Sverige har blivit mördade: Olof Palme år 1986 och Anna Lindh år 2003.

– Det här är ägnat som ett sabotage mot den svenska Natoansökan. Det är farligt för svensk säkerhet att agera på det sättet, säger Kristersson till TV4.

Enligt polisen hade man ingen aning om dockan förrän den hade tagits ner. I Turkiet har åklagare inlett en utredning av händelserna i Stockholm.

Källor: SVT, TV4, Reuters, AFP